27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

İşte 2013 yılında, akıllı telefonların 'En' leri

Sadece akıllı telefonlarda değil, satın alınan hemen her telefonda iyi kamera öncelikli kriter olmaya başladı.

29 Aralık 2013 Pazar 07:00 - Güncelleme:
İşte 2013 yılında, akıllı telefonların 'En' leri

Türkiye'de akıllı cep telefonu satışı her geçen yıl artıyor. Bu yıl Türkiye'de 14 milyon akıllı telefon satıldı. Operatörlerin kendi markalarıyla vitrine çıkardığı ekonomik fiyatlı akıllı telefonlar ise rekabeti körüklüyor. Buna kontratlı, aylık faturalarla taksitlendirilen lüks ürünler de eklenince satılan her iki cihazdan biri akıllı telefonlardan oluşuyor. Taksit de tüketicinin daha pahalı modelleri satın alması için avantaj sağlıyor. Kredi kartı yerine faturalarla taksitlendirme, 2014 yılında da operatörlerin telefon satışında daha etkin olacağını gösteriyor. 

KAMERA YARIŞI SÜRÜYOR 

41 ile 8 megapiksel arasında değişen çözünürlükleri, değişik aksesuvarlarla pahalı bir dijital fotoğraf makinesini aratmayan özellikleriyle telefonlar yarışıyor. Artan depolama kapasitesinin önemli bir bölümü video ve fotoğrafları saklamak için kullanılıyor. Instagram, Facebook, Google+ gibi sosyal paylaşım uygulamalarında beğenilen fotoğrafı çekme yarışı kameralara olan ilginin artmasını sağlıyor.

SATIŞI YÜZDE 30 AZALDI

Kameralı telefonlardaki bu gelişme, kompakt dijital kamera satışlarını olumsuz etkiledi. Bu yıl 2012'ye göre adet bazında yüzde 30'luk düşüş bekleniyor. Dijital fotoğraf makineleri de değiştirilebilir mercek ve akıllı uygulama özellikleriyle yeniliğe ayak uydurmaya çalışıyor. Android işletim sistemi kullanan kablosuz WiFi ağlara bağlanan kameraların sayısı artıyor. Hatta SIM kartlı 3G ve 4G mobil şebekeye bağlanan kameralar da dikkat çekiyor. 

EN YETENEKLİ-GALAXY NOTE 3

Galaxy Note 3, tablet kadar büyük ekranı, yüksek performanslı işlemcisi, 3 GB belleği ve akıllı kalemin sahip olduğu yetenekleriyle birleşince rakiplerine meydan okuyor. Donanım özellikleri dizüstü bilgisayarı aratmıyor. Galaxy Gear akıllı saat, Note 3'e iyi bir yol arkadaşı oluyor.

EN ÇOK BEKLENEN - İPHONE 5S-5C

Apple iPhone adından en çok söz edilen cihaz olmayı her zaman başarıyor. iPhone 5S parmak izi okuyucu ve bugün çok anlamlı olmasa da gelecekte uyumlu uygulamalarla önem kazanacak 64 bit mimarisiyle dikkat çekiyor. Ancak düşük fiyatlı iPhone 5C renkleriyle beğeni toplarken, fiyatıyla tüketiciyi pek de tatmin etmemiş gözüküyor.

EN İYİ FİYAT / PERFORMANS - LG G2

Yüksek fiyat kategorisinde en güçlü donanım özellikleriyle dikkat çeken LG G2, Qualcomm Snapdragon 800 platformunu kullanan ilk cihaz oldu. Fiyatı birkaç ayda bin 500 TL'den aşağı hızla çekilince fiyat, performans ve güncel işlemcisiyle rakiplerine gözdağı veriyor.

EN İYİ SES VE MÜZİK - HTC ONE

HTC One çift hoparlör ve mikrofonu, kamera yetenekleri ile rakiplerinden sıyrılmaya çalışıyor. Alüminyum gövdesi şık tasarımıyla da dikkat çekiyor. Ancak en önemlisi sahip olduğu güçlü ses ve müzik yetenekleri. Beats kulaklık en çok kullanılan müzik aksesuvarı olarak rakiplerinin önüne geçiyor.

EN YETENEKLİ KAMERA - NOKİA LUMİA 1020

Nokia Lumia 1020, 41 megapiksel güçlü kamerası, tripoda bağlanan ve fazladan pille şarj etme yeteğine sahip aksesuvarlarıyla profesyonel kalitede fotoğraf isteğine yanıt veriyor. Hem amatör hem de profesyonel kullanıcıların beklentilerini karşılayacak mönü özellikleri cihazın farklılaşmasını sağlıyor.

EN DAYANIKLI GÖVDE - SONY XPERİA

Sony Xperia serisinin yılın en hareketli telefon modelleri olduğu belirtiliyor. Xperia Ultra Z ve Xperia Z1 ile büyük ekran kategorisine, suya ve toza dayanıklı model seçeneğini kazandırıyor. Ayrıca kamera yeteneklerini sosyal ağlarla birleştirirken, Sony SmartWatch 2 akıllı saat gibi pek çok aksesuvarla dikkat çekiyor.

EN DİKKAT ÇEKEN - GM DISCOVERY

General Mobile Discovery en çok dikkat çeken akıllı telefon oldu. Çünkü kimse yerli tasarıma sahip bir üründen bu kadar yüksek satış adedi beklemiyordu. Ancak 599 TL fiyatı, 4.7 inçlik büyük ekranı ile bin TL üstü telefonlara ulaşamayanlar için iyi bir seçenek oldu. Şimdi ise 699 TL'lik fiyatıyla dikkat çekmeye devam ediyor.

EN İNCE GÖVDE - HUAWEI ASCEND P6

HuaweI Ascend P6, 4 çekirdekli işlemcisine rağmen 6.18 mm inceliğiyle rakiplerinin önüne geçti. Fiyatı da bin TL'nin altına çekildi. Çinli firma bu ürünüyle kullanıcılara sadece fiyat değil, mühendislik yeteneklerini de göstermiş oldu.