25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Kepler Uzay Teleskobu, Yedi Kızkardeşler'de yaşam arıyor!

Astronomlar yaşanabilir gezegen arayışı için gözünü Ülker Yıldız Kümesi'ne (Yedi Kız Kardeşler'e) çevirdi.

28 Ağustos 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Kepler Uzay Teleskobu, Yedi Kızkardeşler'de yaşam arıyor!
Ülker Yıldız Kümesi, Boğa Takımyıldızı yönünde dünyadan yaklaşık 440 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir açık yıldız kümesidir. Bu yıldız topluluğu bir çok adla anılır: Süreyya, Yedi Kız Kardeş, M45, Peren, Pervin bunlardan birkaçıdır. Pleiades İngilizce olarak ifadesidir. Çıplak gözle görülebilen bu yıldız kümesi içinde şimdi yaşanılabilen bir ötegezegen barındırıyor mu diye araştırılacak.
 
Araştırmanın başında bulunan Dr Tim White,  Stellar Astrofizik Merkezi, Aarhus Üniversitesi ve Danimarka ve uluslararası astronom ekibi ortak bir ekip kurdular ve yıldızları, gözlemlemek için güçlü yeni bir teknik geliştirdiler.
 
Ekip, Kepler Uzay Teleskobu'ndan gelen gözlemleri geliştirmek için yeni bir algoritma kullanarak  bu yıldızların değişkenliği hakkında en ayrıntılı çalışmayı gerçekleştirdi.
 
 
Ekibin başında bulunan Dr. Tim White, konuyla alaklı şu açıklamada bulundu:
 
Bu parlak yıldızları Kepler'le gözlemleme çözümümüz oldukça basit, örneğin bir yıldızın yörüngesinde bir gezden var ise bu bir şekilde yıldızla bizim gözlemimiz arasına giriyor bu sırada gezegen, yıldızdan geçerken bir miktar ışığı engelliyor. Biz de bu geçiş sırasında ışık dalgalarını ölçüyor ve dipin ne kadar büyük olduğuna göre gezegenin boyutunu, yıldıza olan uzaklığını belirleyebilmiş oluyoruz. Yıldıza olan büyüklük ve uzaklık ise yaşama elverişliliğin ilk aşaması için yerli oluyor.