23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

NASA, Mars’a gidecek uzay aracının beynini işkence testinden geçiriyor

NASA’nın 2020 yılında Mars’a göndermeyi planladığı uzay aracını bir dizi zorlu testlere tabi tuttu.

TM Dijital Haber Merkezi21 Mart 2019 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
NASA, Mars’a gidecek uzay aracının beynini işkence testinden geçiriyor

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), 2020 yılında Mars’a gönderip Kızıl Gezegen’e dair bilimsel veriler elde etmeye çalışacağı uzay aracını zorlu bir teste tabi tuttu.

NASA’nın Mars 2020 rover’ı, 18 Şubat 2021 tarihinde öğleden sonra, yedi dakikadan biraz daha uzun bir sürede, uzay kenarından Mars’ın Jezero kraterine tehlikeli inişine hızlanırken yaklaşık 27 bin eylem ve hesaplama yapacak. Bin 50 kilogramlık aracın ayakları Kızıl Gezegen’e ilk kez dokunurken, aracın işlemciler, sensörler ve vericiler ağı, bu dokunuşu, Jezero’ya daha önce birçok kez dokunmayı başarıyla simüle etmiş olarak gerçekleştirecek.

Mühendisler, aracın bu görevleri başarıyla yerine getirebilmesi için uzay aracının beynini bir dizi zorlu testlerden, tabiri caizse, işkenceden geçiriyor. Mühendisler, yapılacak iniş manevrasını araca tekrar tekrar simüle ettiriyor.

Kaliforniya’daki Jet Tahrik Laboratuvarında (NASA JPL) görev yapan sistem mühendisi Heather Bottom, “İlk önce 23 Ocak’ta Jezero kraterine indik. Gezici başarıyla iki gün sonra Mars’a tekrar indi.” dedi.

Mars 2020 heyeti, Mars’taki Jezero kraterini iniş alanı olarak seçti. Başka bir gezici araç tarafından keşfedilmemiş yeni bir Mars bölgesi olan bu bölgeye inmek için NASA’nın uçuş yazılımını yeni bir noktaya iniş için ortaya koyabileceği benzersiz zorlukların ayarlanması gerekiyor. Gezginin beyni, sistem Test 1 (ST1) adı verilen ilk gerçek denemesinde, göreve hazır olduğunu kanıtladı.

MARS 2020 ARACI, NASA’NIN MSR MİSYONUNUN BİR PARÇASI

Mars’tan Örnek Getirme (Mars Sample Return, MSR) misyonu tek aşamalı bir misyon değil. İlk başta “Mars 2020” misyonu ile gönderilecek olan rover (araç), Mars’tan onlarca toprak ve kaya örneği toplayıp saklayacak. Daha sonra bu numuneleri teslim almak için başka bir rover gönderilecek. Bu rover da örnekleri Mars’tan çıkış yapma aracı olan MAV’a (Mars Ascent Vehicle) gönderecek. Ardından bu araç yaklaşık 500 km yükseklikteki bir yörüngede “Next Mars Orbiter” ile buluşacak ve bu örnekler Dünya’ya iniş aracı olan EEV’ye (Earth Entry Vehicle) aktarılacak. Sonra da bu araç örnekleri Dünya’ya başarılı bir şekilde getirmeye çalışacak.