20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Qualcomm, eski ortağı Apple’ı teknolojilerini çalmakla suçladı

Qualcomm ve bir dönem büyük ortağı Apple arasında yaşanan patent ihlali kavgasına yeni bir boyut eklendi. Qualcomm eski ortağını doğrudan teknolojilerini çalmakla suçluyor.

26 Eylül 2018 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Qualcomm, eski ortağı Apple’ı teknolojilerini çalmakla suçladı
Modem kullanımı ile ilgili olarak başlayan ve teknoloji dünyasının büyük kavgalarından biri olarak tarihe geçen Qualcomm-Apple kavgasının yakın zamanda uzlaşı ile bitebileceği ifade ediliyordu. Ne var ki Qualcomm kavgayı bitirecek gibi görünmüyor.
 
Daha da büyüdü
Pek çok ülkede davalar açılmasına ve satış yasağına kadar giden taleplerin yapılmasına neden olan kavgada ikinci perde başladı diyebiliriz. Qualcomm, eski müşterisi Apple’ın modem sırlarını çalarak Intel’e tedarik ettiğini iddia ediyor.
 
 
Apple’ın telefonlarında kullandığı modemlerini bilerek yavaşlattığı ve sonrasında testlerde düşük göstererek imajını yıprattığı gerekçesiyle Qualcomm şikayette bulunmuştu. Apple ise Qualcomm’un modem tedariği karşılığında bazı patentlere haksız erişim istediğini ve belirli konularda üçüncü taraf üreticiler ile ortaklığını kısıtlamaya çalıştığını iddia etmişti. Sürecin geldiği son noktada ise Apple’ın Qualcomm modemlerinden tamamen vazgeçerek Intel’e geçiş yaptığını görmüştük.
 
Şimdi ise doğrudan bir hırsızlık suçlaması var. Qualcomm aslında geçen yıl sonlarında Apple’In kendisine ait modem teknolojilerini izinsiz bir şekilde Intel’e aktardığını ve böylece Intel modemlerinin daha iyi hale geldiği şikayetini yapmıştı.
 
Geçtiğimiz hafta bu şikayetini dava dilekçesine dönüştürdü ve daha fazla ayrıntıya yer verdi. İddiaya göre Apple yıllardır Intel’e bilgi sızdırıyor. Elbette bu yıllardır ifadesinin ilk ortaklığın başladığı 2016 yılına referans gösterdiğini söyleyebiliriz. Qualcomm, Apple ile çalıştığı dönemde modemlerin sisteme entegrasyonu için ortağına bazı teknolojilere erişim sağlamıştı. İşte Apple’ın bunu suistimal ederek teknolojileri çaldığını iddia ediyor.
 
(Donanım Haber)