25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Robot NAO zeybek oynadı

‘Gelecek Şimdi’ temalı Intel Teknoloji Zirvesi’nde önümüzdeki 10 yılın haritası çizildi. Etkinliğin en dikkat çekici bölümü ise robot NAO’nun zeybek oynaması oldu.

10 Aralık 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Robot NAO zeybek oynadı

Intel dünyayı şekillendiren teknolojileri tanıttı.

TÜRKİYE’NİN en kapsamlı teknoloji etkinliklerin‘Gelecek Şimdi’ temalı Intel Teknoloji Zirvesi’nde önümüzdeki 10 yılın haritası çizildi. Etkinliğin en dikkat çekici bölümü ise robot NAO’nun zeybek oynaması oldu.den biri olan Intel Teknoloji Konferansları, İstanbul’da düzenlendi. ‘Gelecek Şimdi’ temalı etkinliğin açılışını Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın yaptı. Aydın, Nesnelerin İnterneti’nin gelecek 10 yılın öne çıkan teknolojisi olduğunu ve Intel’in Ar-Ge yatırımıyla Türkiye’nin bu alanda öncü olması amacıyla çalışmalar yaptığını söyledi. Dikkat çeken diğer bölümler; atel ve alçı uygulamalarında sağlık sektörüne büyük yenilik getiren ‘Akıllı Alçı’ ve Intel Ar-Ge Merkezi’nden podyuma taşınan akıllı giysiler oldu. İnsansı robot NAO’nun yaptığı Zeybek ve Burak Aydın’la sohbeti de etkinliğe renk kattı.

4. sanayi devrimi

Teknolojinin hayatın önemli bir parçası haline geldiğinin altını çizen Aydın “Buhar gücü, elektrik enerjisi ve dijitalleşme ile gerçekleşen sanayi devrimlerinden sonra, 4. sanayi devrimi Nesnelerin İnterneti (IoT-Internet of Things) ile gerçekleşiyor. Intel olarak uzun zamandır üzerinde çalıştığımız nesnelerin interneti, giyilebilir teknolojiler ve bu yönde yapılan Ar-Ge çalışmaları önümüzdeki döneme damgasını vuracak” dedi. Aydın, şunları söyledi: “2020 yılında IoT tabanlı servisler pazarının 19 trilyon dolara ulaşacağı öngörülüyor. Dünya şimdiden bu teknolojiler üzerine odaklanmış durumda. Türkiye’nin de bu alanda önemli atılımlarda olması gerektiğine inanıyor, İstanbul’da bulunan Intel Ar-Ge merkezimizde bu yönde çalışmalar yapıyor, projelere destek veriyoruz.”

Veri toplayan ‘Akıllı’ alçı

Aydın, İstanbul’daki Ar-Ge Merkezi’nin en önemli projelerinden biri olarak, ödüllü Uluslararası Endüstriyel Tasarımcı Deniz Karaşahin’in tasarladığı, Intel tarafından ‘akıllı’ hale getirilen alçıyı tanıttı. 3 boyutlu baskı teknolojisiyle üretilen akıllı alçı, üzerindeki algılayıcılar sayesinde istemsiz kasılmaların varlığının ve şiddetinin tespitinde kullanılacak teknik verileri topluyor.

50 Cent’in kulaklığı Intel’le akıllandı
 
50 Cent adıyla tanınan ABD’li rapçi Curtis Jackson’ın kulaklık ve aksesuar markası SMS Audio ile gerçekleştirilen işbirliğiyle, dünyanın kalp ritmini ölçen ilk kişisel ses sistemi ortaya çıktı. SMS Audio’nun yazılımının bir parçası da Intel’in İstanbul’daki Ar-Ge Merkezi’nde geliştirildi. Bu çalışma Intel’in Türkiye’deki Ar-Ge Merkezinin Türk mühendisleri ile katkıda bulunduğu ilk ticari başarılarından birisi oldu.