20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Sonbahar Ekinoksu neden doodle oldu?

Ünlü arama motoru Google, 23 Eylül Sonbahar Ekinoksu'nu hazırladığı doodle tasarımı ile hatırlattı. Ekinoks yılda iki kez tekrarlanır, İlkbahar Ekinoksu ve Sonbahar Ekinoksu.

23 Eylül 2018 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Sonbahar Ekinoksu neden doodle oldu?

Ekinoks (gün-tün eşitliği, gece-gündüz eşitliği veya ılım olarak da bilinir), Güneş ışınlarının Ekvator'a dik vurması sonucunda aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği an. Gündüz ile gecenin eşit olması durumudur. Yılda iki kez tekrarlanır. İşte İlkbahar ve Sonbahar Ekinoksuna dair bilinmeyenler.

23 Eylül Durumu: Kuzey ve Güney Yarım Küre , güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90°lik açı ile düşer. gölge boyu Ekvator’da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre’de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar.

Güney Yarım Küre’de ise tam tersi olur. Bu tarih Kuzey Yarım Küre’de Sonbahar, Güney Yarım Küre’de İlkbahar başlangıcıdır. Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya’da gece ve gündüz birbirine eşit olur. Bu tarih Kuzey Kutup Noktası’nda 6 aylık gecenin, Güney Kutup Noktası’nda ise 6 aylık gündüzün başlangıcıdır.