4 Temmuz 2025 Cuma / 9 Muharrem 1447

ŞAHİ 209 Blok 2, saha testlerine başladı ve ilk atışını başarıyla gerçekleştirdi

Türkiye, dünyada sadece dört ülkenin sahip olduğu “geleceğin savaş teknolojisi” konusunda dev bir adım daha attı. Daha önce 12 kilometre menzile atış yapabilen ŞAHİ 209 elektromanyetik top sisteminin bir üst versiyonu olan ŞAHİ 209 Blok 2’nin ilk saha testleri başarıyla gerçekleştirildi.

30 Mart 2019 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
ŞAHİ 209 Blok 2, saha testlerine başladı ve ilk atışını başarıyla gerçekleştirdi
Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından resmi kabulü yapılan tek “yönlendirilmiş enerji silahı” olan ve tamamen milli kaynaklarla geliştirilen ŞAHİ 209 Blok 1, 300 gram ağırlığındaki mühimmatla 12 kilometre menzile fırlatabiliyordu. ŞAHİ 209’un bir üst versiyonu olan ŞAHİ 209 Blok 2, saha testlerine başladı ve ilk atışını başarıyla gerçekleştirdi. ŞAHİ 209 Blok 2 tamamlandığında mühimmatı 50 kilometre menzile fırlatabilecek.
 
Aksam.com.tr’den Gökhan Ertaş’ın haberine göre; ŞAHİ yönlendirilmiş enerji silahlarının geliştiricisi olan YETEKNOLOJİ A.Ş Kurucusu ve Genel Müdürü Fazıl Hizal, aksam.com.tr’den Gökhan Ertaş’ın sorularını yanıtlayarak elektromanyetik top sistemleri ve saha testinde ilk atışını yapan ŞAHİ 209 Blok 2’ye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“DÜNYADAKİ SİSTEMLER İLE EN GELİŞMİŞ TEKNOLOJİK SEVİYEDE”

Elektromanyetik fırlatma sistemini (EMFS) dünyada dört ülke geliştirebiliyor. Türkiye de bunlardan biri. Peki ŞAHİ 209'un diğer ülkelerin geliştirdiği sistemlerle arasında bir fark var mı?
 
Bugün ŞAHİ 209 Blok 2’yi ateşleyerek saha testlerinde, taktik askeri özelliklerde ve kapasitedeki dünyanın en gelişmiş dört sistemden birini Türkiye’de hayata geçirmiş bulunuyoruz.
 
ŞAHİ 209 Blok 1, görünen hedeflerin EMFS ile vurulabileceğini gösterdi. Blok 2 de artık ABD ve Çin’den daha aşağı olmayan bir teknoloji ile ufuk ötesi atış yapabileceğimizi gösterdi. Ve biz bunu bir yıldan kısa bir sürede geliştirdik.

“SSB’NİN TEDARİK ETTİĞİ İLK YERLİ VE MİLLİ ELEKTROMANYETİK SİLAH SİSTEMİNİN DEVAMI”

Temmuz 2018’de Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından kabulü yapılan ve Türkiye’nin ilk, dünyanın ise sahada test edilen dördüncü elektromanyetik topu olan ŞAHİ 209 Blok 1’den sadece 8 ay sonra, 10 katı daha güçlü olması hedeflenen ŞAHİ 209 Blok 2 de sahada başarı ile test edildi.
 
ŞAHİ 209'UN VE YENİ TEST EDİLEN BLOK 2 VERSİYONUNUN YERLİLİK ORANI NEDİR?
 
ŞAHİ 209, YETEKNOLOJİ A.Ş. tarafından yüzde 100 millî imkânlarla yerli üretilen tek sistemdir. Blok 2, tamamen şirket öz kaynakları kullanılarak ŞAHİ 209 Blok 1’in devamı olan özgün bir proje olarak gerçekleştirildi.
 
“DAHA BÜYÜK, DAHA GÜÇLÜ, DAHA ETKİLİ”
 
ŞAHİ 209 Blok 2'nin ilk sistemden farkı nedir?
 
ŞAHİ 209 Blok 2 daha büyük, daha güçlü ve daha etkili bir sistem olarak ülkemizin savunması noktasında birçok konuda yurt dışına bağımlılığımızı bitirebilecek.
 
ŞAHİ 209 Blok 1, 12 kilometre menzile ve 1 megajul güce sahipti. ŞAHİ 209 Blok 2 ise azami 10 megajul darbeli güç kaynağı ile 50 kilometre menzilde etkili, hipersonik hızlı bir mermiye ve 7 metre namlu uzunluğuna sahip.
 
Bu sayede ürün, dünyada endişe kaynağı olan hipersonik silahlar için de savunma ve saldırıda etkili bir alternatif olma potansiyeli taşıyor.

“FÜZENİN BİNDE BİRİ MALİYETE SAHİP”

Bu teknoloji için "geleceğin silahı" deniyor. Bu silahı diğer klasik savunma sistemlerinden önemli kılan üstünlükleri nelerdir?
 
Hipersonik hıza sahip olması, yani ses hızının katlarca üzerine çıkması, üstün tahrip gücü, mevcut top-roket mühimmatının bin katı enerjiye sahip imha kapasitesi, top mermisi fiyatına füze menzilinde atış yapabilmesi, radara yakalanmayan ve karşı önlemi olmayan bir sistem olması diye sayılabilir.
 
Ayrıca, uzun menzilli balistik mühimmatlar, hatta uydu fırlatılabilme potansiyeli olması da klasik savunma sistemlerine yönelik üstünlükleri arasında gösterilebilir.
 
Sistem ve mermisinin maliyeti bir füzeyle kıyaslanamayacak kadar düşük, etkin üretimi mümkün ve operasyonu ucuz. Bir füzenin maliyetiyle kıyaslayacak olursak, füzenin maliyetinin binde biri bir maliyete sahip olması diyebiliriz.

SİSTEM HANGİ PLATFORMLARDA KULLANILABİLİR?

Öncelikle kara konuşlu ve sahil konuşlu bataryalarda kullanılabilir. Akabinde mobil platformlarda kullanılması da mümkündür. Bir sonraki adım, gemi üzerinde konuşlu olması. Bu tamamen ihtiyaç ve hedef tanımı stratejisi ile ilgilidir.
 
“TÜRKİYE, BUNU GERÇEKLEŞTİREBİLMİŞ DÖRT ÜLKEDEN BİRİDİR”
 
ELEKTROMANYETİK FIRLATMA SİSTEMİ KLASİK SAVUNMA SİSTEMLERİNİN YERİNİ ALABİLİR Mİ?
 
Eldeki mevcut sistemlerin yerini almasından ziyade onlara takviye olabilir. Ve diğer sistemlerin yapamadıkları bazı kabiliyette operasyonları yapma imkânı verir.
 
TÜRKİYE BU ALANDA KAÇINCI SIRADA, RAKİPLERİ KİMLER?
 
Türkiye şu anda saha prototipi gerçekleştirebilmiş dört ülkeden biridir. Türkiye, ABD, Çin ve ISL (Fransa/Almanya). Japonya, Rusya ve Güney Kore hala laboratuvar ortamında çalışmalarını sürdürüyor.
 
ŞAHİ 209’UN HEDEFLERİ NELER?
 
Öncelikli hedefimiz etkili bir kara ve sahil konuşlu batarya ve bunun (mobil olarak) hareketli olabilmesidir. Sonraki hedefimiz ise gemi konuşlu toplar ve yine gemilere yönelik katapult (gemiden uçak kalkışı için kullanılan) sistemleri gerçekleştirmek.
 
ŞAHİ 209 İSMİ NEREDEN GELİYOR?
 
ŞAHİ ismi, İstanbul kuşatması esnasında Fatih’in, İstanbul’un surlarını yıkmakta kullandığı en etkili silah olan topun ismidir. Bir nevi çağ açıp çağ kapatan silahın ismi. 209 sayısı ise milattan önce 209 yılında kurulan ilk Türk Kara Kuvvetleri’nden geliyor.
 
GELECEĞİN SAVAŞ TEKNOLOJİSİ NASIL ÇALIŞIYOR?
 
Ses hızının 5 katına çıkabilen, dakikada iki atış yapabilen ve bunları yaparken baruta ihtiyaç duymayan “geleceğin savaş teknolojisi” olarak adlandırılan elektromanyetik top sisteminin çalışma prensibi; yüksek akımla oluşturulan manyetik alanın, mühimmat ya da mermiyi ses hızının 5 katı gibi çok yüksek hızlarla itmesine dayanıyor.

ÖNERİLEN VİDEO

Kepçenin temas ettiği binanın çökme anı kamerada

Kapat
Video yükleniyor...