6 Mayıs 2025 Salı / 9 Zilkade 1446

World Wide Web nasıl çalışır? World Wide Web nedir? Tarihi ve önemi

Google'ın özel bir Doodle ayarlayarak World Wide Web'i eklemesi insanları, “World Wide Web ne demek? World Wide Web nedir? Nasıl çalışır? Sorularının cevaplarını aramaya yöneltti. Google'ın özel bir Doodle ayarlayarak World Wide Web'i eklemesi insanların dikkatini çekti. www hizmetinin 30 yıldır insanlara ulaşmasını sağlayan World Wide Web, İnternet üzerinde yayınlanan birbirleriyle bağlantılı hiper-metin dokümanlarından oluşan bir bilgi sistemidir. Bu dokümanların her birine Web sayfası adı verilir ve Web sayfalarına İnternet kullanıcısının bilgisayarında çalışan Web tarayıcısı adı verilen bilgisayar programları aracılığıyla erişilir. . Peki World Wide Web nedir, nasıl çalışır? Google neden World Wide Web'i Doodle yaptı? İşte haberimizin detayları....

12 Mart 2019 Salı 07:00 - Güncelleme:
World Wide Web nasıl çalışır? World Wide Web nedir? Tarihi ve önemi

World Wide Web ne demek?  World Wide Web nedir? Bugün 30. Yıl dönümünü kutlayan World Wide Web Doodle oldu. Google'ın özel bir Doodle ayarlayarak World Wide Web'i eklemesi insanların dikkatini çekti. www hizmetinin 30 yıldır insanlara ulaşmasını sağlayan World Wide Web, İnternet üzerinde yayınlanan birbirleriyle bağlantılı hiper-metin dokümanlarından oluşan bir bilgi sistemidir. Peki World Wide Web nedir, nasıl çalışır? Google neden World Wide Web'i Doodle yaptı? İşte haberimizin ayrıntılar...

WORLD WİDE WEB NEDİR?

 

Dünyada en çok kullanılan arama motoru olan Google, Doodle'a World Wide Web'i ekledi. Google'ın özel bir Doodle ayarlayarak World Wide Web'i eklemesi insanların dikkatini çekti.

 

World Wide Web (kısaca WWW veya Web), İnternet üzerinde yayınlanan birbirleriyle bağlantılı hiper-metin dokümanlarından oluşan bir bilgi sistemidir. Bu dokümanların her birine Web sayfası adı verilir ve Web sayfalarına İnternet kullanıcısının bilgisayarında çalışan Web tarayıcısı adı verilen bilgisayar programları aracılığıyla erişilir. Web sayfalarında metin, imaj, video ve diğer multimedya ögeleri bulunabilir ve diğer bağlantı ya da link adı verilen hiper-bağlantılar ile başka Web sayfalarına geçiş yapılabilir.

 

İnternet ve Web terimleri aynı olguyu tanımlamaz. Zira Web sadece İnternet üzerinde çalışan bir servistir. Web kavramı, CERN'de bir bilgisayar programcısı olan Tim Berners-Lee'nin HTML adlı metin işaretleme dilini geliştirmesiyle oluşmuştur. Bugün de kendisinin başkanı olduğu W3C (World Wide Web Consortium) tarafından standartları belirlenmektedir.

 

WORLD WİDE WEB NASIL ÇALIŞIYOR?

 

World Wide Web, Internetin en hızlı büyüyen ve en yenilikçi bölümüdür. Web’e bağlandığınızda metin, grafik, ses ve videolardan oluşan multimedya sayfalarına bakabilirsiniz. Web, bir yerden başka bir yere atlamanızı sağlayan hipertext linkleri kullanır. Hipertext linklerini kullanmanızı ve Web sayfalarını izlemenizi sağlayan lisana hypertewt Markup Language, bilinen adıyla HTML denir.

 

Sistem, Web client-server modeliyle çalışır. Client yazılımı-Web Browser olarak bilinir- sizin bilgisayarınızda bulunur. Sunucu yazılımı ise Web hostu üzerinde çalışır. Web’i kullanmak için önce bir Internet bağlantısı yapmanız gerekir, sonra tarayıcı çalıştırılır.

 

Bir tarayıcıya gitmek istenilen internet sitesinin URL’si (Link olarak da tabir ediliyor.) yazılır ya da istenilen yere sizi gönderecek bir linkin üzerine tıklanır. Web lokasyonların isimlerine URL denir. Tarayıcınız URL talibini HTTP ile gönderir. HTTP Web browser ile Web sunucusu arasındaki iletişimin nasıl olması gerektiğini belirler.

 

İNTERNET NASIL ÇALIŞIYOR?

 

World Wide Web’de bilgi kısa zamanda yol alır.

 

Bir bilgiyi yolladığınızda doğru adrese hemen gitmesi beklenir.

 

Web'de herşey uyumlu bir şekilde gelişir. Aslında yapılan her basit işlemin altında tüm dünyaya dağılmış hardware ve softwarelerden oluşan, altyapısı yıllar öncesinden kurulmuş ve sürekli gelişen, karmaşık bir mimari yapı vardır.

 

Bu mimari yapı, bilgisayarlar programlarını istenilen yere getiren ve size bilgi sunan çok güçlü sunucularla; doğru verileri doğru adreslere gönderen (routers) yönlendiricilerden, her alfanumerik adresini (örneğin www.hurriyet.com.tr) IP adresine dönüştüren (123.22.22.112) ve bilgisayarın iletişimi için gerekli kuralları kontrol eden ad sunucularından oluşur.

 

Duruma bu şekilde bakıldığında arkadaşlarımıza yolladığımız basit bir e–mail , tüm dünyayı dolaşıp, sonunda tek bir parça olarak alınır. Arkadaşımıza yolladığımız tek bir e-mail’e neler olduğunu bir düşünün. Bilgisayarınızda mesaji yazıp yolladıktan sonra, E-mailiniz küçük parçalara ayrılıyor ve her bir parçası uygun yerlere doğru bir sıralamayla gidiyor.

 

Bu transfer mesajınızdaki her bir paket için tekrarlanır. IP adresinin tespit edilmesinden sonra, paketler kendilerini her seferinde son hedefe daha yakınlaştıran yönlendiricilerden geçerler.

 

Sizin e-mail programınız ve arkadaşınızın e-mail programı mail server’larla (posta sunucusu) postayı alıp-gönderme konusunda iletişim kurarlar. Olaya bu şekilde bakıldığında, sistem aslında hiç görüldüğü gibi değildir.

 

 

 

İNTERNET ADRESLERİ NE ANLAMA GELİYOR?

 

URL’ler (İnternet adresleri) birkaç kısımdan oluşur. İlk kısım –http://- hangi Internet protokolünün kullanılacağını gösterir.

Ikinci kısım -genelde içinde www vardır- bazen ne tür bir Internet kaynağıyla bağlantı kurulduğunu gösterir.

Üçüncü kısım -örneğin hurriyet.com.tr- uzunluk olarak değişebilir ve bağlantı kurulacak Web sunucusunu belirler.

Son kısım ise bağlanmak istediğiniz sunucudaki ana sayfayı, belgeyi veya bir Internet objesini belirler.

 

Talep Internete gönderilir. Routerlar (yönlendirici) talebi, hangi sunucuya gönderileceğini belirlemek için incelerler. “http:/www” nin sağ tarafındaki bilgi Internete talep edilen bilginin hangi sunucuda bulunabileceğini gösterir. Routerlar talebi o sunucuya gönderirler.

 

Web sunucusu, talebi HTTP protokolü ile alır. Sunucuya hangi spesifik belgenin istendiği belirtilir.

 

Sunucu talep edilen anasayfayı, belgeyi ya da objeyi bulduğu zaman, bunu Web browsera gönderir. Sonra bu bilgi Web Browser içinde monitöre yansıtılır. Sayfa gönderildikten sonra HTTP bağlantısı, yeniden açılabilmek üzere kapanır.

 

WORLD WİDE WEB'İN GELİŞTİRİCİSİ TİM BERNERS LEE KİMDİR?

 

8 Haziran 1955 tarihinde İngiltere'nin Londra kentinde dünyaya gelen Tim Berners-Lee, 1989'da CERN laboratuvarlarında HTML işaretleme dilini geliştirerek Dünya Çapında Ağ (WWW) olarak da tanımlanan bilgi paylaşım sistemini kurmuştur.

 

Aynı zamanda 1990 yılında ilk web tarayıcısı yazılımını geliştirmiştir. 1994 yılında ağ ile ilgili standartları dünya çapında belirleyecek açık bir kurum olan W3C'yi kurmuştur ve de başkanlığını yapmıştır. İnsanlık kültürüne katkılarından ötürü 2004 yılında kendisine kraliçe II. Elizabeth tarafından sör (sir) unvanı verilmiştir. Berners-Lee, şu anda Dünya Çapında Ağ Konsorsiyumu'nun (W3C) başkanı, MIT ve Oxford Üniversitesi'nde bilgisayar bilimi profesörüdür.

 

GOOGLE DOODLE NEDİR?

 

Google Doodle'lar, ünlü sanatçıları, kâşifleri ve bilim insanlarını anmak ya da tatil günlerini ve yıl dönümlerini kutlamak amacıyla Google çalışanları tarafından logosunda yapılan eğlenceli, şaşırtıcı ve bazen de spontane değişikliklerdir.

 

Doodle kavramı ilk olarak 1998 yılında, şirket henüz anonim şirket olmadan önce Google'ın kurucuları Larry Page ve Sergey Brin'in, Nevada çölündeki Burning Man festivaline katıldıklarını göstermek için şirket logosunu değiştirmeleriyle doğdu.