16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

Yerli otomobile bordan yerli yakıt pili

Yerli otomobile bor temelli yakıt pili için çalışmalar önemli bir aşamaya geldi.

17 Nisan 2019 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Yerli otomobile bordan yerli yakıt pili

Uluslararası Bor Sempozyumu’nun (BORON 2019) açılışında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, borda ürün geliştirme ve ticarileştirme çalışmalarının hızla devam ettiğini belirterek, “Yüksek teknoloji açısından hayati önem taşıyan elektrikli araçlar için menzil artırmaya ve uçuş süresini artırmaya yönelik bor temelli yerli yakıt pili sistemlerini üretmede belli bir noktaya geldik” dedi. 

İHA’DA DA KULLANACAK

Bor madeniyle ilgili çalışmaların hidrojenli yakıt teknolojisine dayandığını dile getiren Dönmez, “Hem otomobillerde hem de insansız hava araçlarında menzili artırmış olacağız. Bununla ilgili BOREN ve TÜBİTAK ortak çalışmalarını devam ettiriyor” ifadesini kullandı.

ASKERE ENERJİ OLACAK

Dönmez, bor madeninin savunma sanayisindeki kullanımının arttığına işaret ederek, “Arazide olan askeri personelin enerji ihtiyacını bor hidrür temelli yakıtlardan temin etme imkanımız var. Askeri personelin haberleşme ihtiyacında kullandığı pillerin şarjı gerekiyor. Bu yıl içinde söz konusu ürünlerin pilot denemeleri bitmiş olacak. Ondan sonra da ticarileşmeye bakacağız” diye konuştu.      

Savunma sanayisinde bor karbür üretimiyle ilgili çalışmaların da sürdüğünü söyleyen Dönmez, şöyle devam etti: “Özellikle zırhlı araçların mukavemetinin artırılması yönünde bor ciddi performans artırıcı bir ürün. Hem mukavemeti hem de malzemenin kalitesini artırıyor. Şu an Eti Maden bazı firmalarla görüşmelerine devam ediyor. Türkiye’de bir üretim tesisi planlanıyor, bu yıl içinde temellerini atacağız. İki yıl içinde üretime geçeceğiz. Sadece milli savunma açısından değil, yurt dışında da piyasası olan bir ürün. Görüşmelerde son noktaya geldik.”

DÜNYAYA ETİDOT İHRACI

Bakan Dönmez “2018’de tarımda toplam 4 bin tonun üzerinde rafine bor ürünü kullanıldı. Bunlara ilaveten yurt dışına 9 bin tonun üzerinde borlu gübre Etidot-67 ihraç ettik. Hindistan’dan Amerika’ya, Çin’den Brezilya’ya kadar geniş bir coğrafyadaki tarım sektörüne borlu gübremiz hayat verdi” diye konuştu.

Yeni temizlik ürünleri geliyor

Bordan yapılan deterjana yoğun ilgi gösterildiğini belirten Dönmez, yıl sonuna kadar farklı amaçlı temizlik ürünlerinin de Ar-Ge çalışmalarının tamamlanacağını bildirdi. Dönmez “Yerli ve milli temizlik ürünü BORON milletimizden büyük ilgi gördü. Sadece birkaç ay içinde 10 bin tonun üzerinde üretim yapıldı. Yoğun talep nedeniyle tesisimizde genişletme çalışmalarını da sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.