Yaz sezonun başındaki tüm olumsuzluklara rağmen, bacasız sanayi turizmde beklenen rezevasyon iptali ve turistlerin farklı ülkeleri tercihi minimum düzeyde yaşandı. Tüm olumsuz şartlara rağmen beklenen düşüş ve kaybın yaşanmaması turizcilerin yüzünü güldürdü.
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı, Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, Türk turizminin yaşanan olaylar sonrası krizlere karşı bağışıklık kazandığının göstergesi olduğunu söyledi. Türkiye'nin petrolünün turizm olduğunu belirten İşler, "Gezi Parkı Olayları öncesi 2013 yılında ülkemizde çok parlak bir sezon bekliyorduk. Çünkü Kuzey Afrika'da yaşanan olaylar nedeniyle bu bölgeye giden turistlerin ülkemize kaymasını bekliyorduk. Yunanistan'da da yaşanan kriz sebebiyle toplumsal olaylar vardı. Tabii terör örgütünün silah bırakmasıyla huzuru seven turistin ülkemizi tercih edeceğini düşünüyorduk. Daha sonra Gezi Parkı olayları yaşandı. Olayların bizi çok etkileyeceğini düşünmüştük ama beklediğimiz gibi bir durum yaşanmadı. Tabi ki iptal ve satışlarda düşüş yaşadık ama minimum düzey oldu" dedi.
TÜRKİYE'NİN PETROLÜ TURİZM
Ramazan ayının yaz sezonunun ortasında denk gelmesiyle Arap yarımadası gelen ve yerli turist sayısında düşüş yaşandığını belirten İşler, Haziran ve Temmuz ayını rağmen Ağustos ayında ciddi bir artış yaşandığını belirtti. Cari açığın kapanması için yüzde 25, ihracata yüzde 20 ve istihdama ise yüzde 16 oranında turizm sektörünün katkı yaptığını belirten İşler, "Türkiye'nin vazgeçilmez sektörü turizm olmuştur. Bu sene çok hareketli bir yıl geçmesine rağmen ciddi oranda bir düşüş yaşanmaması turizm sektörünün kırılganlığını yendiğini göstermektedir. Suriye ile olası bir savaşa girilmemesi ve turizmciler için yeni bir yasanın çıkarılmasıyla sektörümüz 2023 hedefi olan 50 milyon turist ve 50 milyar ihracat hedefine çok daha kısa sürede ulaşacaktır" diye konuştu.
YÜZDE 6 İLE 7 ARTI İLE KAPATACAK
Türkiye'nin yaşadığı darboğaza rağmen sezonu başarıyla kapatacak olduğunu belirten İşler, Türkeyi'nin turizm sektörüne yaşanan krizlere karşı bağımlılığını arttıdığını belirtti. Türkiye'nin 2013 sezonunu yüzde 6 ile 7 arasında artı ile kapatılacağını belirten İşler, Kurvaziyer turizminden beklenen artışın yaşanmadığını ancak Eylül ve Ekim ayı itibariyle kurvaziyer ile gelen turist sayında artış beklediklerini belirtti. Turizm sektöründe önümüzdeki yıllarda artışın devam etmesini beklediklerini belirten İşler, en çok istihdam yaratan turizm sektörüne yatırımın daha fazla olması gerektiğini söyledi.
TÜRKİYE'DE TURİZM OTURDU
Çeşme Otelciler Birliği Başkan Yardımcısı Yakup Demir ise sezonun güzel başladığını Gezi Parkı ve Ramazan ayı sonrasında ise sektörün sendelemesine rağmen güzel bir sezon geçirildiğini söyledi. Eylül ayı itibariyle otellerdeki doluluk oranının yüzde 80'lerde olduğunu belirten Demir, "Tabi ki yaşananlar turizm sektörünü etkiledi. Ama eskiden en küçük krizde ülkeye turist akışı bir anda duruyordu. Şimdi ise durum farklılaştı. Turizm eskisi gibi etkilenmiyor. Gezi Parkı, Ramazan ayı ve Suriye'de yaşananlar 10 sene önce olsa turizm sektöründe belkide çok kişi işinden olurdu. Turizm eskiye oranla kırılganlığı yenmiştir. Çünkü turizm zorunlu ihtiyaç haline geldi. Türkiye'de de turizmin oturduğu için geriye gideceğini düşünmüyorum" dedi.