25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

TÜRSAB’ın kurumsal yapısı daha da güçlenecek

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin 21. Genel Kurulu’nda yapılan seçimde Başaran Ulusoy, yeniden başkanlık koltuğuna oturdu.Ulusoy’un yeni dönem proje listesi oldukça uzun. Ulusoy en önemli hedefini ise TÜRSAB’ın kurumsallığını artırmak olarak açıkladı.

27 Aralık 2013 Cuma 07:00 - Güncelleme:
TÜRSAB’ın kurumsal yapısı daha da güçlenecek

TÜRKİYE Seyahat Acentaları Birliği’nin (TÜRSAB) 21. Olağan Genel Kurulu 30 Kasım- 1 Aralık 2013 tarihlerinde Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirildi. 21. Olağan Genel Kurulu’ndaki başkanlık seçimi yine mevcut Başkan Başaran Ulusoy’un zaferiyle sonuçlandı. Böylece kesintisiz 14 yıldır TÜRSAB Başkanlığı’nı yürüten Ulusoy, yine başkanlık koltuğuna oturdu. İki listenin yarıştığı seçimde, Ulusoy bin 168 oy alırken, diğer başkan adayı Emin Çakmak ise 892 oy aldı. Genel kurulda, yönetim kurulu ve diğer görevlendirmeler de yapıldı. Yönetim kurulu, Başaran Ulusoy, Firuz Bağlıkaya, Bülent Katkak, Burak Tonbul, Muammer Güner, Nebil Çelebi, Çetin Gürcün, Hande Arslanalp ve Davut Günaydın’dan oluştu. Köyüne yine dönemedi Genel kurul sonrasında Ulusoy, iş dünyasının ‘en istikrarlıbaşkanlarından biri olma’ unvanını da sürdürdü. 1991-1993 yıllarında başkanlık yapan Ulusoy, 1999 yılından bu yana iki yılda bir yapılan bütün TÜRSAB genel kurullarından galibiyetle çıktı. Son üç genel kurul öncesinde “Artık aday olmayacağım, köyüme döneceğim” diyen Ulusoy, turizm camiasından gelen ısrarlar üzerine yine adaylığını açıklamıştı. Son genel kurul Başaran Ulusoy’un büyük ölçüde rakipsiz olduğunu ortaya koymuş oldu. Ulusoy, yeni dönemde TÜRSAB’ın kurumsal yapısını daha da güçlendirmek istediklerini belirtti.

YENİ DÖNEMDE TURSAB'IN HEDEF VE PROJELERİ

1618 sayılı yasamızın günümüz turizm ve ticaretine uygun hale getirilmesi, güncellenmesi:

Geçtiğimiz dönem çalışmalarına başladığımız 1618 sayılı yasamızın değişen turizm ve ticaret koşullarına, acentalarımızın büyüyüp gelişmesine cevap verecek biçimde güncellenmesi en önemli hedefimiz olacak. İnternet çağına uygun seyahat ticareti ile ilgili düzenlemelerin yapılması, üyelerimiz arasında fırsat eşitliğinin sağlanması, ihtiyaç duyulan tüketici garantilerini sağlayan bir tur operatörlüğü sisteminin de hayata geçirilmesi önceliğimiz olacaktır.

Tur, transfer ve diğer taşıma hizmetlerinde ilgili makamlarla yapılacak yeni düzenlemeler:

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bu konuda gerek ülke içerisindeki ihtiyaç ve talepler, gerekse Avrupa Birliği standartları çerçevesinde pek çok düzenleme yapmıştır. Bu düzenlemelerde ihdas edilen çeşitli belgeler ve bu belgelerin hazırlanması hususunda yetkilerini il belediyelerine devretmesi ile uygulamada sorunlar çıkmıştır. Turizmin olmazsa olmazı ‘Taşımacılık’ doğrudan acentalarımızı, dolayısı ile TÜRSAB’ı ilgilendirmektedir. Yetkililerle görüşerek sorunları aşmak üzere pek çok girişimde bulunan Birliğimiz, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile 1618 sayılı yasanın münhasıran seyahat acentalığı hizmet saydığı tur, transfer gibi hizmetleri sorunsuz gerçekleştirebilmesi için nihai bir mutabakat sağlamıştır. Bu çerçevede; önümüzdeki dönem, seyahat acentalarımız, yasanın kendilerine verdiği yetki ile sürdürecekleri bu hizmetlerinde sahip oldukları öz malı olan araçlar için özel bir belge alarak bu sorunu ortadan kaldıracaklardır.

Yargısal mücadelemiz:

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca yayınlanan Turist Rehber Meslek Yönetmeliği’nin iptali için Danıştay’a açtığımız davada, yürütmenin durdurulması talebimiz değerlendirme aşamasındadır. Yine bildiğiniz üzere Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın üyelerimizin kullandığı araçların yetki belgeleri ile ilgili olarak yürürlüğe koyduğu yönetmelik ve genelge hükümleri aleyhine Danıştay nezdinde açtığımız davalarda, yürütmenin durdurulması talebimiz değerlendirme aşamasında olup, konuya ilişkin kanun hükümlerinin Anayasa’ya aykırılığı talebiyle açtığımız diğer davamız da halen incelenmektedir. Yeni dönemde de konunun takipçisi olacağız.