“1915 Çanakkale Köprüsü, tedarik zincirinde önemli bir halka olacak”
Türkiye'nin mega projeleri arasında yer alan 'dünyanın en uzun orta açıklıklı' 1915 Çanakkale Köprüsü'nün açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirildi. Çanakkale Zaferi'nin 107'nci yıldönümünde hizmete giren köprü, bölgenin kalkınması adına da önemli görevler üstlenecek. Düzce Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayfer Gedikli, 1915 Çanakkale Köprüsü'nün ülke ekonomisine katkılarını Star Gazetesi'ne değerlendirdi. Pandemi ve Rusya-Ukrayna Krizi dolasıyla zarar gören uluslararası tedarik zincirinin bu köprü sayesinde onarılacağını belirten Gedikli, “Tedarik zincirinde önemli bir halkanın güçlü bir şekilde sağlamlaştırılmasına, mal ve hizmet tedarikinde lojistik desteklerde müthiş bir konforun sağlanmasına da önemli bir katkı sağlamasını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.
1915 Çanakkale Köprüsü ile zamandan 382 milyon avro, akaryakıt tüketiminden 31 milyon 300 bin avro, 3 bin 234 ağaca eş değer karbon salınımdaki azalmayla çevresel olarak 1 milyon 900 bin avro tasarruf edilecek. Böylece toplam tasarruf tutarı yıllık 415 milyon avroya ulaşacak.
Projenin hedeflenen tarihten 1,5 yıl önce açılması da ekonomiye 628 milyon avro katkı sağlanmış oldu.
1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu'nun gayrisafi yurt içi hasılaya etkisinin 2.4 milyar avro, üretime etkisinin ise 5.4 milyar avro olması bekleniyor.
Ayrıca dev projenin yıllık 118 bin kişiye de istihdam sağlaması hedefleniyor.
Düzce Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı ve İktisat Profesörü Ayfer Gedikli ile 1915 Çanakkale Köprüsü'nün Türkiye'ye kazandırılmasının ülke ekonomisine katkılarını konuştuk.
Star Gazetesi