İmran Han'a tehdit mektubu... Çarpıcı açıklama: Pakistan hamlesinin dış faktörleri de var
Güney Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (GASAM) Başkanı Cemal Demir ve Güney Asya Uzmanı Siyaset Bilimci Dr. Hayati Ünlü, Pakistan'daki gelişmeleri ve İmran Han'ın 'Komplonun arkasında ABD var.' iddiasını Star Gazetesi'ne değerlendirdi. Pakistan hamlesinin dış faktörlerinden bahseden Demir, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Donald Lu'nun Pakistan hükümetinin istifa etmesi için 7 Mart'ta bir mektup yazdığını söyledi. Ünlü ise, tehdit mektubunun devlet çalışanları tarafından tespit edildiğini ve kayıt altına alındığını ifade etti.
İmran Han 2018 yılında, ülkede onlarca yıldır süregelen yolsuzluğu ortadan kaldırmak ve ekonomiyi düzelmek vaadiyle iktidara gelmişti. Ama pandemi ve ardından gelen Rusya-Ukrayna Savaşı'yla sekteye uğrayan politikaları sonucunda vaatlerini yerine getiremedi.
Muhalefet, başbakanı, ekonomi ve dış politikayı başarısız bir biçimde yönetmekle suçlayarak güvensizlik oylaması yapılmasını talep etti.
Mart ayının başından beridir devam eden siyasi kargaşanın sonucunda muhalefetin Han'a karşı güvensizlik oylaması önergesi, 28 Mart'ta ülkenin parlamentosunda 161 'evet' oyuyla kabul edildi.
Hükümetin ittifak kurduğu partilerin güvensizlik oylamasında muhaliflerin yanında yer alacağını açıklamasıyla Meclis üstünlüğü, muhalefet blokuna geçti.
Han, güvensizlik oylamasına yönelik yaptığı açıklamada, '(Muhalefetin) Beni görevden alma girişimi, ABD'nin iç politikamıza açık müdahalesidir.' ifadesini kullandı.
Amerika Birleşik Devletleri'ni Pakistan'ın içişlerine karışmakla suçlayan ve tehdit mektubu aldığını açıklayan Han, 'Bana gönderilen tehdit mektubu ABD'dendi ama istifa etmeyeceğim.' ifadelerini kullandı.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price ise, söz konusu iddiayı reddetti.
MECLİS FESHEDİLDİ, ERKEN SEÇİM KARARI ALINDI
Han hükümeti hakkında güvensizlik oylaması yapılması beklenirken oylama, Meclis Başkan Yardımcısı Kasım Suri tarafından Anayasa'nın 5. maddesine aykırı olduğu gerekçesiyle reddedildi.
Anayasa'nın 5. maddesinde, 'Devlete bağlılık her yurttaşın temel görevidir. Anayasa'ya ve yasalara itaat, nerede olursa olsun her vatandaşın ve Pakistan'daki diğer herkesin yükümlülüğüdür.' ifadeleri yer alıyor.
Pakistan'da muhalefet partileri, güvensizlik oylamasının Meclis Başkanlığınca reddedilmesini Anayasa'ya aykırı bularak Yüksek Mahkemeye başvuracaklarını bildirdi.
Pakistan Cumhurbaşkanı Arif Alvi, Başbakan İmran Han'ın çağrısı üzerine Meclisi tamamen feshetti ve 90 gün içerisinde erken seçim yapılacağını duyurdu.
Pakistan'daki yaşananları ve İmran Han'ın 'komplo' iddialarını Güney Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (GASAM) Başkanı Cemal Demir ve Güney Asya Uzmanı Siyaset Bilimci Dr. Hayati Ünlü ile konuştuk.
Star Gazetesi