'İsrail'in olumlu mesajlarının sahada uygulandığını göremiyoruz'
Filistin-İsrail Çalışmaları Uzmanı Haydar Oruç, İsrail'de yaşanan şiddet olaylarının, Filistinlilere yansımasını ve Türkiye ile normalleşme girişimine etkilerini Star Gazetesi'ne değerlendirdi. Oruç, 'İsrail'in söylemiyle eylemi arasında bir uyumsuzluk var, hem ABD'ye hem bize hem de diğer bölge ülkelerine daha olumlu mesajlar verirken, saha da bunun karşılığını maalesef görmüyoruz. Sahada yine onlar kendi bildikleri yöntemleri uyguluyorlar. ' ifadelerini kullandı.
İsrail'in en kozmopolit şehri Tel Aviv'in merkezinde düzenlenen silahlı saldırıda iki kişinin hayatını kaybetmesi ülkedeki şiddet zincirinin son halkası oldu.
İsrail polisi, Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin kentinden bir Filistinli olduğunu tespit ettiği saldırganın öldürüldüğünü duyurdu.
Bölge, İsrail içinde üç haftada dört ayrı silahlı saldırı, İsrail güçlerinin Batı Şeria'da yürüttüğü operasyonlar, işgal altındaki Doğu Kudüs'te Filistinlilerin toplumsal hareketliliği ve İsrail siyasetinde hükümetin düşme tehlikesinin yol açtığı çoklu krizlerin gölgesinde ramazan ayının ilk haftasını geçirdi.
Yahudiler için kutsal Hamursuz Bayramı'nın yaklaştığı bu dönemde Filistinlilerin rahatsızlık duyduğu fanatik Yahudilerin Mescid-i Aksa'ya yönelik baskın çağrıları da bölgedeki gerilimin tırmanmasına ilişkin endişeleri artırıyor.
RAMAZAN AYINDA ŞİDDETİN DOZU ARTIYOR
Geçtiğimiz yıllarda İsrail polisinin ramazan ayı boyunca fanatik Yahudileri Mescid-i Aksa'ya alarak Müslümanları provoke ettiği ve Harem-i Şerif'in hürmetini ihlal ettiği biliniyor.
Ayrıca ramazan ayına has ibadetlerini Mescid-i Aksa'da gerçekleştirmek isteyen birçok Filistinliyi de Kudüs'e alamayan İsrail güçleri, orantısız güç kullanarak masum sivilleri göz altına alıyor.
Ayrıca İsrail ordusu, 2014 yılında Gazze Şeridi'ne hava saldırıları düzenlemiş ve ramazan ayının Temmuz'a denk gelmesiyle sahilde oynayan çocukları öldürmüştü. Fransız haber ajansı AFP, saldırılarda 231 kişinin öldürüldüğünü, bin 700 kişinin de yaraladığını açıklamıştı.
İsrail güçleri, 2021 yılının ramazan ayında da şiddetin dozunu arttırarak binlerce Filistinliye zulüm etmişti.
6 Mayıs 2021'de İsrail Yüksek Mahkemesinin Kudüs'ün Şeyh Cerrah Mahallesinde oturan bazı Filistinli ailelerin evlerinden zorla çıkarılmasına ve başka bir yere yerleştirilmesine karar verdi.
Kararın ardından Mescid-i Aksa'daki Filistinlilere orantısız müdahale sonrası başlayan protestolar büyüyerek karşılıklı çatışmalara dönüştü.
İsrail polisinin, Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa ve Şeyh Cerrah Mahallesi'nden çekilmemesi üzerine Filistinli direniş grupları İsrail'e çok sayıda roket fırlattı.
Bunu bahane eden İsrail ise, Gazzeye yönelik düzenlediği hava saldırısıyla masumları hedef aldı. Saldırılarda, 9'u çocuk 24 Filistinli öldürüldü, 103'ü yaralandı.
RAMAZANIN İLK HAFTASINDA ŞİDDET DALGASI DEVAM EDİYOR
Son olarak bu yıl da İsrail'de son haftalarda art arda yaşanan saldırılar işgal altındaki Filistin bölgelerinde ramazanda gerilimin giderek tırmanmasına yol açtı.
İsrail güçleri, 22-29 Mart arasında yaşanan ilk 3 saldırının ardından Batı Şeria'da 'Dalgakıran' adında operasyon başlatarak baskınlar düzenledi.
İsrail askerleri, ramazan ayının birinci günü 2 Nisan'da Cenin kentinde İslami Cihad Hareketi üyesi olduğu ileri sürülen 3 kişiyi öldürdü.
Baskınlar sırasında Filistinlilerin İsrail askerlerine ateşle karşılık vermesi sonucu biri ağır 4 İsrail askeri yaralandı.
İsrail Başbakanı Bennett, 'saldırı hazırlığında olduğu' iddia edilen 3 Filistinlinin öldürülmesi üzerine İsrail güvenlik güçlerinin 'saatli bir bombayı' etkisiz hale getirdiği ifadelerini kullandı.
İsrail güçlerinin silahlı Filistinli grupların yoğunlukta olduğu Cenin'e 31 Mart'ta yaptığı baskında da biri çocuk 2 Filistinli hayatını kaybetmişti.
Geçtiğimiz günlerde İsrail'de yaşanan şiddet olaylarının Filistinlilere etkilerini ve Türkiye-İsrail ilişkilerine yansımalarını Filistin-İsrail Çalışmaları Uzmanı Haydar Oruç ile konuştuk.
Star Gazetesi