Türk milletinin varoluş destanı: Çanakkale
Osmanlı Devleti, Birinci Dünya Savaşı'nın Çanakkale Cephesi'nde, millet olarak varoluş mücadelesi verdi. 107 yıl önce 'yedi düvele' karşı mücadele veren Osmanlı Devleti, kara savaşlarında kesin zafer elde ederek, 'Çanakkale geçilmez' sözünü, tarihe altın harflerle yazdırdı.
13 Ocak 1915'te İngiliz Harp Konseyi toplantısında 'Hedefi İstanbul olmak üzere, Gelibolu Yarımadası'nı topa tutmak ve almak için, Şubat ayında sefer hazırlıklarına başlanması' kararı alındı. 19 Şubat'ta başlayacak harekatın asıl hedefi İstanbul olarak belirlendi.
İngiltere, Rusya'nın 2 Ocak 1915'teki yardım talebi üzerine, Çanakkale Boğazı'nı geçip İstanbul'u Rusya'dan önce işgal etmek istedi. Böylece Osmanlı Devletinin başkenti ele geçirilecek, savaş da sona erecekti.
Savaş gemileriyle Çanakkale Boğazı'ndan rahat şekilde geçeceklerini düşünen itilaf devletlerinden İngiltere ve Fransa, 18 Mart 1915'te beklemedikleri bir mağlubiyet yaşadı.
Nusret mayın gemisinin Çanakkale Boğazı'na döşediği mayınlarla 'Yenilmez Armada' olarak nitelendirilen İngiliz donanması zırhlılarının da arasında bulunduğu üç büyük zırhlı batırıldı. Çanakkale Boğazı'nı denizden geçemeyeceklerini anlayan müttefikler, 25 Nisan 1915'te büyük bir kara harekatına başladı.
Terör ve Güvenlik Uzmanı İbrahim Keleş, 107. yıl dönümünde Çanakkale Zaferi'ni Star Gazetesi'ne değerlendirdi.