Vücudumuzdaki savaşçılar; Akyuvarlar
24 Kasım 2016 Perşembe
Biz farkında olmasak da vücudumuz her an bir savaş içinde, bağışıklık sistemimizin en önemli askeri olarak nitelendirdiğimiz akyuvarlar ise bu savaşın en büyük oyuncusu.
Biz farkında olmasak da vücudümüz her an bir savaş içinde, bağışıklık sistemimizin en önemli askeri olarak nitelendirdiğimiz akyuvarlar ise bu savaşın en büyük oyuncusu.
Akyuvarlar ya da lökosit olarak da adlandırılan beyaz kan hücreleri, kemik iliği, lenf bezleri, dalak ve timüs bezinde üretilir. Çapları 20 mikron olan akyuvarlar vücudu bulaşıcı hastalıklara ve yabancı maddelere karşı koruyarak, bağışıklık sisteminin önemli bir bölümünü oluştururlar.
Akyuvarlar iki gruba ayrılmaktadır. Çok çekirdekliler Granülositler, tek çekirdekliler ise Lenfositler ve Monositler olarak tanımlanır. Her akyuvarın kendine özgü savunma mekanizması vardır. Nötrofiller hastalığa sebep olan hücreleri yok eder, Monositler ölmüş dokulardan kalma hücreleri yok eder, Eozinofiller zehirli maddeleri, alerji yapan hücreleri ve parazitleri yok eder, Lenfositler ise vücudun tam bağışıklık sistemini oluşturur ve onu korur.
Sağlıklı bir yetişkin insanın bir milyon hücreli kanında 4×103–11×103 adet, bir başka tanımla bir damla kanda yaklaşık 4.000 ilâ 11.000 arasında akyuvar bulunur.