3 Şubat 2026 Salı / 16 Saban 1447

Son dakika Haber Videoları

Yeni görüntüler! FETÖ´nün Atatürk Havalimanı´nı işgal girişimi...

17 Nisan 2019 Çarşamba

Fetullahçı Terör Örgütü´nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminde, Atatürk Havalimanı´nı işgal girişimi ve burada çıkan olaylarda 2 kişinin şehit edilmesine ilişkin davada, darbeci askerlerin Atatürk Havalimanı´nı işgal etmeye çalıştığı yeni görüntüler ortaya çıktı.

İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkesi karşısında bulunan salonda yapılan duruşmada, 15 Temmuz 2016 ve 16 Temmuz 2016'da Atatürk Havalimanı'nda çekilmiş görüntüler izletildi.

Bilirkişi incelemesi yapılan yaklaşık 3 saatlik görüntülerde, askerlerin nereye gittikleri, ne yaptıkları, kimlerle konuştukları gibi bilgiler alt yazı halinde dakika dakika yer alırken, bazı askerlerin işaretlenerek kim oldukları da belirtildi.

APRON BÖLGESİNDEKİ OLAYLAR

Görüntülerde, 16 Temmuz 2016 saat 00.56'da eski Hava Harp Okulu Kurmay Başkanı Albay Barbaros Akça ve eski Başçavuş Aslan Özkan komutasındaki askerlerin silahlı şekilde apronda mevzilendikleri, 00.56'da askeri araçların yolları kapattıkları, kontrol yaptıkları, Albay Mustafa Kol'un bulunduğu kamyon ve beraberindeki üç zırhlı aracın apron bölgesinden geçtiği, saat 01.00'de Aslan Özkan komutasındaki askerlerin park alanından gelen yolcuları taşıyan otobüsü durdurarak, yolcuları yere yatırdıkları ve üstlerini aradıkları görülüyor.

Makam aracıyla gelen Barbaros Akça'nın yere yatırılan yolcuların yanına gittiği, daha sonrasında Akça'nın oradan ayrıldığı, yolcuların otobüse geri bindirildiği görülen görüntülerde, 01.04'te askerlerin durdukları aracı gasbettikleri, içindeki vatandaşları indirdikleri, daha sonra askerlerin bu araca bindikleri yer alıyor.

Askerlerin gece boyunca araçları kontrol ettikleri, 01.35'te apron bölgesine gelen bir polis aracının darbeci askerler tarafından durdurulduğu ve arandığı, Aslan Özkan ve askerlerin 2 polisin etrafını sardığı, bazı askerlerin silahına davrandığı, askerlerin birbirini uyardığı, polis aracından alınan malzemelerin Akça'nın makam aracına konulduğu da görüntülere yansıyor.

Saat 01.44'te eski başçavuş Aslan Özkan, sözleşmeli er Muhammet Ömer Saldamlı ve Yasin Keçeli'nin bir araca binerek, aprondan ayrıldıklarının yer aldığı görüntülerde, daha sonra bu araç ve beraberindeki minibüsün apronda olan vatandaşların arasından son sürat geçtiği, bazı vatandaşların yere yattığı görülüyor.

Görüntülerde, üç askerin bulunduğu araç ve minibüsün polis memuru Zafer Öcalan'ın bulunduğu aracı durdukları, bazı askerlerin havaalanında vatandaşların bulunduğu bölgeye ellerinde silahlarla koştukları, askerlerin birinin vatandaşları görerek, havaya ateş ettiği, 01.49'da askerlerin ellerinde Türk bayrağı olan vatandaşların gelmesi üzerine araçlarının olduğu bölgeye kaçtıkları, vatandaşların darbeci askerleri kovaladığı, bir süre askerlerin vatandaşlarla konuştukları, tartıştıkları, 01.52'de askerlerin araçlarına binerek oradan ayrıldığı bölümler yer alıyor.

Ayrıca görüntülerde, 01.59'da Barbaros Akça'nın aracı ve bir minibüsün askeri havaalanı bölgesine gittiği, bu sırada vatandaşların araçlardaki askerlerin kaçtığı bölgeye doğru koştuğu, daha sonra vatandaşların yaralanan bir kişiyi taşıdıkları, 02.08'de ise polislerin askerler tarafından ele geçirilen malzemelerini geri aldıkları izleniyor.

UÇUŞ KONTROL KULESİNDE OLAYLAR

Uçuş kontrol kulesindeki olaylara ilişkin 15 Temmuz 2016'da kaydedilen görüntülerde ise saat 23.22'de eski Albay Mustafa Kol ve beraberindeki askerlerin silahlı ve teçhizatlı şekilde Atatürk Havalimanı CIP bölgesinden kuleye girdiği, 16 Temmuz 2016'da saat 00.20'de de kulenin üst katından aşağıya indikleri, bu süre zarfında telefonla konuştukları, saat 00.23'te de kuleden ayrıldıkları görülüyor.

Kulede kalan diğer askerlerden eski Binbaşı Yusuf Yenihayat ve beraberindeki askerlerin, ellerinde silahlarla 16 Temmuz'da 01.02'de kapıyı tuttukları, eski Başçavuş Hasan Hüseyin Parlak'ın silahına fişek sürdüğü, 02.00'de özel harekat polislerinin kuleye baskın düzenledikleri, Yenihayat'ın polislere ateş ettiği, eski Uzman Çavuş Aykut Demir'in silahını bırakarak teslim olduğu, daha sonra polislerin darbeci askerlere "teslim ol" çağrısı yaptıkları, 04.01'de polislerin tişört giydirerek, askerleri kuleden aşağıya indirdikleri de görüntülerde yer alıyor.

HAVALİMANI GİRİŞLERİNDEKİ OLAYLAR

Atatürk Havalimanı girişlerindeki kameralardan elde edilen görüntülerde ise 66. Mekanize Piyade Tugayına bağlı askerlerin 15 Temmuz akşamı saat 22.40'ta Atatürk Havalimanı giriş kapılarına gelerek yolu kapattıkları görülüyor.

Saat 22.45'te havalimanının geliş yönündeki yolların iki tank ile kapatılması, eski Yarbay Serbülent Eken ile eski albaylar Ömer Korkut ve Mustafa Kol'un emniyet mensuplarıyla görüşmeleri ve akabinde emniyet mensuplarının telefonla bir yerleri aradıkları kamera kayıtlarına yansıdı. Saat 00.36'da Seyrani Alımlı adlı askerlerin, komutasındaki askerlere doldur boşalt yaptırdığı ve şarjörlere mermi bastırdığı anlar kamera kayıtlarında yer alırken, 23.31'de Serbülent Eken'in talimatıyla tankın ana giriş kapısını kapatması görülüyor.

Saat 00.02'de Ömer Korkut ve Serbülent Eken'in özel harekat polisleriyle, saat 00.17'de ise Serbülent Eken ve askerlerin vatandaşlarla tartıştıklarının izlendiği görüntülerde, vatandaşların askerlere bağırmaları ve tepki göstermeleri dikkat çekiyor.

Zırhlı araçlardaki askerlerin 00.29'da vatandaşların önüne barikat kurdukları, 00.35'de Serbülent Eken'in askerlere eliyle işaret yapıp çekilme talimatı verdiği, vatandaşların slogan atarak peşlerinden gittiklerinin de kaydedildiği görüntülerde, saat 00.35'te çekilme talimatı üzerine vatandaşların Serbülent Eken'i havaya attıkları görülüyor.

İlerleyen saatlerde havalimanına gelen vatandaşların sayısının hızla arttığının kayda alındığı görüntülere, 00.52'de Mustafa Kol'un bulunduğu kamyonun VIP girişine konuşlanan iki zırhlı aracı alarak A kapısına doğru gittiği, kapıda Kol'un güvenlik görevlileriyle görüşüp bir güvenlik görevlisini kendilerini kuleye götürmek üzere yanına aldığı da yansıdı.

Görüntülerde, saat 01.15'te zırhlı araçlardan birinin iç hatlar girişine giderken vatandaş kalabalığı ile karşılaşıp geri döndüğü, 01.21'de zırhlı araçlardan birinin ana girişten ters yönde kaçarak havaalanından ayrıldığı, bu esnada halkın tepki gösterdiği, aracın etrafını sardıkları, üstüne çıktıkları ve peşinden koştukları görülüyor.

Mustafa Kol'un bulunduğu kamyonun arkasındaki iki zırhlı aracın önünün 01.19'da vatandaşlar tarafından kesildiğinin yer aldığı görüntülere, zırhlı araçlardan birinin vatandaşa ait aracı ezerek ana çıkışa ilerlediği de yansıyor.

TERMİNAL BİNASINDA YAŞANANLAR

Bilirkişi raporunda, Atatürk Havalimanı terminal binasına giren askerlerin görüntülerine yer verilerek, saat 00.55'te Hava Harp Okulu Destek Grup Komutanlığına bağlı askerlerin askeri havaalanı bölgesinden apron kısmına geldikleri, sonraki görüntüde ise eski albay Yusuf Özdemir komutasındaki askerlerin ellerinde tüfekleriyle terminal binasına doğru hareket ettikleri yer alıyor.

Özdemir'in, komutasındaki askerleri sıraya geçirip 01.09'da talimat verdiği görüntülerde, askerlerin pasaport noktasına geldikleri, Özdemir'in buradaki polislerle konuştukları, çevrelerinde kalabalık bir yolcu grubunun bulunduğu görülüyor. Askerlerin, Özdemir'den talimat aldıktan sonra etrafa dağıldıkları, bir süre sonra vatandaşların bir anda kaçışmaya başladıkları, bir kadın yolcunun kucağında çocuğuyla yere oturduğu da görüntülere yansıyor.

Bir süre sonra askerlerin pasaport kontrol noktasından ayrıldıklarının kayda geçtiği görüntülerde, saat 01.21'de askerlerin terminal binasından çıkmaya çalıştıkları, 01.25'te vatandaşlarla karşılaştıkları ve 01.36'ya kadar terminal içinde vatandaşlar tarafından kovalandıkları gözleniyor. Ayrıca görüntülerde, vatandaşlar tarafından 01.38'de bir büfeye sıkıştırılan askerlerin 03.45'te emniyet mensuplarınca sivil tişört giydirilmiş vaziyette güvenli bir alana alındıkları, bir askerin asker arkadaşını kucağında taşıyarak götürdüğü dikkati çekiyor.

Bilirkişi raporuna göre, askerler saat 05.02'de gözaltına alınarak havalimanından çıkarılıyor, 05.11'de üzerleri aranıp kelepçe takılarak bir araca bindirilerek limandan götürülüyor.

Esenler'de metro raydan çıktı: Yolcular tahliye edildi
Esenler'de metro raydan çıktı: Yolcular tahliye edildi

Esenler'de metro raydan çıktı: Yolcular tahliye edildi

Çaldıkları eti yerken yakalandılar: Oğlunun ihaneti ölümüne sebep oldu
Çaldıkları eti yerken yakalandılar: Oğlunun ihaneti ölümüne sebep oldu

Çaldıkları eti yerken yakalandılar: Oğlunun ihaneti ölümüne sebep oldu

Dehşet anları bir kez daha gözler önünde! Asrın felaketinden 3 yıl sonra ortaya çıktı
Dehşet anları bir kez daha gözler önünde! Asrın felaketinden 3 yıl sonra ortaya çıktı

Dehşet anları bir kez daha gözler önünde! Asrın felaketinden 3 yıl sonra ortaya çıktı

AKINCI TİHA hedefi tam isabetle vurdu
AKINCI TİHA hedefi tam isabetle vurdu

AKINCI TİHA hedefi tam isabetle vurdu

Kar kütlesinin altında kalmaktan son anda kurtuldu
Kar kütlesinin altında kalmaktan son anda kurtuldu

Kar kütlesinin altında kalmaktan son anda kurtuldu

Yolcu uçağının tekerleği koptu: O anlar kamerada
Yolcu uçağının tekerleği koptu: O anlar kamerada

Yolcu uçağının tekerleği koptu: O anlar kamerada

ATV tartışması kavgaya dönüştü: Çocuklarının önünde tekme tokat darp edildi
ATV tartışması kavgaya dönüştü: Çocuklarının önünde tekme tokat darp edildi

ATV tartışması kavgaya dönüştü: Çocuklarının önünde tekme tokat darp edildi

Müşteri kılığında kuyumcu soygunu: Olay anı kamerada
Müşteri kılığında kuyumcu soygunu: Olay anı kamerada

Müşteri kılığında kuyumcu soygunu: Olay anı kamerada

Geri sayım başladı! Bakan Uraloğlu'ndan heyecanlandıran paylaşım
Geri sayım başladı! Bakan Uraloğlu'ndan heyecanlandıran paylaşım

Geri sayım başladı! Bakan Uraloğlu'ndan heyecanlandıran paylaşım

İstanbul'da bomba paniği! Apartmanın önüne 2. kez patlayıcı fırlatıldı
İstanbul'da bomba paniği! Apartmanın önüne 2. kez patlayıcı fırlatıldı

İstanbul'da bomba paniği! Apartmanın önüne 2. kez patlayıcı fırlatıldı

Türk İHA'sı tarihe geçti: KARGU sürüsünden hedefe nokta atış
Türk İHA'sı tarihe geçti: KARGU sürüsünden hedefe nokta atış

Türk İHA'sı tarihe geçti: KARGU sürüsünden hedefe nokta atış

Kesik baş cinayetinde yeni görüntüler: Genç kadının başına ütüyle vurup bıçaklamış
Kesik baş cinayetinde yeni görüntüler: Genç kadının başına ütüyle vurup bıçaklamış

Kesik baş cinayetinde yeni görüntüler: Genç kadının başına ütüyle vurup bıçaklamış

Yıkım sırasında Türk bayrağı hassasiyeti: Kepçenin üzerine çıkıp bayrağı aldı
Yıkım sırasında Türk bayrağı hassasiyeti: Kepçenin üzerine çıkıp bayrağı aldı

Yıkım sırasında Türk bayrağı hassasiyeti: Kepçenin üzerine çıkıp bayrağı aldı

Aydınlatma direğine çarparak takla attı: 7 aylık Ece bebek can verdi
Aydınlatma direğine çarparak takla attı: 7 aylık Ece bebek can verdi

Aydınlatma direğine çarparak takla attı: 7 aylık Ece bebek can verdi

Esenyurt'ta görenleri şaşkına çeviren anlar! Ortalığı birbirine kattı
Esenyurt'ta görenleri şaşkına çeviren anlar! Ortalığı birbirine kattı

Esenyurt'ta görenleri şaşkına çeviren anlar! Ortalığı birbirine kattı

Kütahya'da yaya önceliğini hiçe sayan kamyon sürücüsüne ceza
Kütahya'da yaya önceliğini hiçe sayan kamyon sürücüsüne ceza

Kütahya'da yaya önceliğini hiçe sayan kamyon sürücüsüne ceza

Silivri'de korkunç kaza: Otobüs içi görüntülere ulaşıldı
Silivri'de korkunç kaza: Otobüs içi görüntülere ulaşıldı

Silivri'de korkunç kaza: Otobüs içi görüntülere ulaşıldı

San Francisco'da dev protesto: Trump karşıtları sokağa indi
San Francisco'da dev protesto: Trump karşıtları sokağa indi

San Francisco'da dev protesto: Trump karşıtları sokağa indi