24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

2019 Recep ayı hangi gün başlıyor?

2019 yılı Recep ayının ilk günü bu gece başlıyor. İslam aleminin coşkuyla karşılayacağı üç aylaların ilki Recep ayını Müslümanlar Regaip Kandili ile karşılayacaklar. Recep aynın anlam ve önemi çok büyüktür. Bu ayın 15. Gecesini ihya etmek; “Recep'in 15. Gecesi, Allah-ü Teala'nın Musa (as) ile konuştuğu ve İdris (as)'ı semaya yükselttiği bir gecedir. Allah-ü Teala o gece, kulların amel defterleriyle görevli meleklere: Onların divanlarına bir bakın ve ne kadar günah varsa silip, onun yerine sevap yapın.” diye seslenir.

7 Mart 2019 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
2019 Recep ayı hangi gün başlıyor?

Mübarek üç ayların başlangıcı Recep ayı 8 Mart 2019 Cuma günü Regaip Kandili ile birlikte başlayacak. Recep ayının önemi öyle büyük ki, bu ayda oruç tutup, en az bir gece ibadette bulunan insana Allah, bir senenin tüm günlerini oruç, tüm gecelerini de ihya sevabı sayar. Peki, Recep ayının önemi nedir? Recep ayının 15. Gecesi nasıl namaz kılınır? Oruç tutmanın fazileti nedir? İşte ayrıntılar...

RECEP AYININ ÖNEMİ NEDİR?

3 ayların ilki olan Recep ayında iki kandil gecesi bulunmaktadır. Recep ayının ilk gecesi Regaip Kandili gecesidir. 27. Gecesi ise Miraç Kandili'dir. Miraç Kandili, beş vakit namazın mü'minlere farz kılındığı, Bakara suresini son iki ayetinin indirildiği ve iman ile ölen mü'minlerin Cennete gireceğinin müjdelendiği mübarek bir gecedir.

RECEP AYININ FAZİLETLERİ NELERDİR?

Hz. Peygamber Recep ayı girdiğinde şöyle dua edermiş: 'Allah'ım, Recep ve Şaban aylarını bizim için bereketli kıl, bu aylarda bize bereketler ihsan et ve bizi hayırlısıyla Ramazana ulaştır.'"

Özellikle Recep ve Şaban ayında Pazartesi ve Perşembe günleri daha çok oruç tutulması tavsiye edilmiştir. Çünkü Peygamberimiz bir hadisinde amellerin Pazartesi ve Perşembe günleri Allah'a arz edildiğini belirtmiş 'Dolayısıyla amellerimin ben oruçluyken Allah'a arz edilmesini isterim' demiştir.

Peygamber Efendimizin bu aylara özel olarak yaptığı bir ibadet olup olmadığı şeklindeki soruya da şu karşılığı verdi: "Özel bir ibadeti yoktu ama bu aylarda diğer aylara göre daha fazla nafile oruç tutardı. Hatta müminlerin annesi Hz. Aişe rivayet eder, 'Hz. Peygamber Recep ayında o kadar çok oruç tutardı ki bizde sanki orucu hiç açmayacakmış gibi bir algı meydana gelirdi' der.