28 Nisan 2024 Pazar / 20 Sevval 1445

70 yaşında okumayı öğrendi 80'inde kitap yazdı

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Dere köyünde yaşayan Şefika Cebeci, 70 yaşında okuma yazmayı öğrendikten sonra 80 yaşında kitap yazdı.

DHA14 Şubat 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
70 yaşında okumayı öğrendi 80'inde kitap yazdı
80 yaşındaki Şefika Cebeci, okumayı 25 yaşından sonra, yazmayı 70 yaşında gittiği okuma yazma kursunda öğrendiğini, buna rağmen yıllar sonra da olsa bir hayalini gerçekleştirip kendi hayatını anlattığı kitabını, kendi elleriyle yazarak geçen yıl bastırdığını söyledi. Önceleri deftere yazdığını, sonra daktilo kullandığını şimdi ise bilgisayarda yazdığını anlatan
Cebeci, şöyle konuştu: "İlk olarak kağıtlara küçük küçük yazmaya başlayıp kenara koydum. Daha sonra bir daktilo bulup yazdığım sayfaları daktiloya geçirdim. Ondan sonra bilgisayara geçirdim. Bilgisayardan da çıktıları alıp bir editöre verdim. Kitabın konusunda benim bugüne kadar yaşadıklarım var. Çektiğim çileleri her şeyi yazdım. Eşim çok çektirdi bana hiç faydası olmadı. Bende yaşadığım zorlukları yazmaya karar verdim. Babamız, annemiz bize hiçbir şey göstermedi, bende şu geçmişimi yazayım dedim kalsın kitap olarak. Öyle bir karar verdim. Bodrum'da bir kursa gittim. Orada okumayı kendi kendime öğrendiğimi ama yazmayı bilmediğimi söyledim. Sonra iki aya yakın okuma kursuna gittim. Kurstan okuma belgesi aldım. İlk defa okula 70 yaşında gittim.”
Şefika Cebeci’nin 1932 yılında Kastamonu’da başlayıp İstanbul, Almanya ve Bodrum ile devam eden hayat hikayesi herkesi duygulandırdı. Kocasından çok çeken ve hiçbir destek görmeden çocukları için sürekli çalışıp didinen, her şeye yeten bir anne sembolü olan Şefika Cebeci, azmiyle herkesi hayrete düşürdü. Cebeci şimdi ikinci kitabının hazırlığını yaptığını açıkladı.