25 Temmuz 2026 Cumartesi / 10 Safer 1448

Asırlık altınlar gün yüzünde! Akdeniz'in derinliklerinden tarih çıktı

Hırvatistan'ın Mljet Adası açıklarında yapılan su altı kazılarında, 7. veya 8. yüzyıla ait olduğu değerlendirilen zengin bir Bizans gemi batığı ile Akdeniz'in en büyük erken Orta Çağ altın hazinelerinden biri keşfedildi.

TAHİR KARAAHMET25 Temmuz 2026 Cumartesi 09:33 - Güncelleme:
Asırlık altınlar gün yüzünde! Akdeniz'in derinliklerinden tarih çıktı

Hırvatistan'ın Mljet Adası yakınlarında on yılı aşkın süre önce keşfedilen bir gemi enkazı, Bizans İmparatorluğu'na dair yeni sırları ortaya çıkardı.

Arkeologlar geminin 7. veya 8. yüzyıla ait olabileceğini söyledi. Çıkarılan eserler arasında, 610 ila 711 yılları arasında Bizans İmparatorluğu'nu yöneten Herakleios hanedanına ait altın sikkeler yer alıyor.

Koruma Enstitüsü Sualtı Arkeolojisi Bölümü Başkanı Pavle Dugonjic, kazıda imparatorun resmini taşıyan altın bir mühür yüzüğü de bulduklarını belirtti.

Başkan Igor Miholjek ise, "Tüm Akdeniz'deki bir gemi enkazında şimdiye kadar bulunmuş en büyük altın miktarıdır. Temizlenip restore edildikten sonra tartıldığında ağırlığı 600 gramı aşıyor" diye konuştu.

ÖNERİLEN VİDEO

Uyarıya tornavidalı saldırı! 226 bin liralık fatura çıktı

Kapat
Video yükleniyor...