24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Anne ve babasını katleden zanlının siyanürü internetten 130 TL'ye satın aldığı ortaya çıktı

Anne-babasını öldüren kimya öğrencisi, siyanürü 130 TL’ye aldığını söyledi. Ölümcül maddenin internetten satıldığı ortaya çıktı.

17 Mayıs 2019 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Anne ve babasını katleden zanlının siyanürü internetten 130 TL'ye satın aldığı ortaya çıktı
İzmir Bayraklı’da 14 Mayıs akşamı annesi Fatma ve babası Mehmet Kalkan’ı içine siyanür koyduğu şerbeti içirerek öldüren kimya öğrencisi Mahmut Can Kalkan (21), sıvıyı kardeşleri Emir Can (16) ve Mehmet Taha’nın (4) da üzerine dökmüştü. Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü 2. sınıf öğrencisi olan zanlının siyanürü internetten 130 liraya satın aldığı ortaya çıktı. Şizofren teşhisi konulan Kalkan’ın ölümcül maddeye kolayca ulaşması "Her isteyen siyanür alabilir mi?" sorusunu gündeme getirdi. AKŞAM siyanür tehdidini uzmanlara sordu.
 
TEK TIKLA KAPIDA
 
Akşam'ın haberine göre; İnternette ‘Siyanür satın al’ yazıldığında 304 bin sonuç çıkıyor. Bunların bir kısmı büyük şirketlerin sitelerindeki tanıtımlardan oluşuyor. Geri kalanlar ise kurumsal olmayan yerli ve Uzakdoğu merkezli sitelerde perakende satışları kapsıyor.
 
HER DENEY YAPMAK İSTEYEN ALAMAZ
 
Marmara Üniversitesi’nden Prof. Dr. M.A. Neşet Kadırgan: “Türkiye’de siyanür yasaklı değil. Ama Yasal şirketler belgesini ibraz etmeyenlere ürün göndermez, parasını iade eder. Ancak Türkiye’de herkes buna uyuyor mu? Uymuyor ki bir kimya öğrencisi siyanürü internette satın alabilmiş. Sadece üst düzeyde doktora yapanlar siyanürle araştırma yapabilir. Böylece öğrencinin bunu üniversiteden alması da zor. ”
 
PERAKENDE SATIŞTA DENETİM SORUNU VAR
 
GALTEK Kimya Genel Müdürü Mustafa Göktepe: “Bu ürün Türkiye’ye ithal olarak geliyor. Üretici firma ürünü sattığı yere gelerek depolama şartlarını kontrol eder. Bir de beyan zorunluluğu var. Problem asıl bundan sonra başlıyor. Büyük ithalatçı firmalar bu ürünü getirdiklerinde küçük perakendecilere verince sorun çıkıyor. Siyanür, adını duyanların tüylerinin diken diken etmesi gereken bir maddedir. Bir takım asitlerle birleştirildiğinde ‘hidrojen siyanür gazı’ oluşur. Bu gaz solunması halinde ölümlere neden olur.”   
 
ÖLEN ÇİFTİN İKİ OĞLUNDAN SON BAKIŞ
 
Fatma ve Mehmet Kalkan çifti Yozgat’ta toprağa verildi. Olaydan sağ kurtulan çocukları Mehmet Taha ve Emir Can da cenazeye katıldı