29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Arefe Günü duaları yapıldı

Peygamber Efendimizin (sav) Arefe gününün önemine değinen birçok hadisi şerifi bulunmaktadır. Efendimiz, arefe günü ile ilgili “Arefe gününe hürmet ediniz! Çünkü Allahü Tealanın kıymet verdiği bir gündür.” ve “Arefe gecesi ibadet edenler Cehennem’den azad olur.” buyurmuştur. Peygamber efendimizin arefe duası arefe günü okuduğu dua haberimiz içerisinde sizlerle.

24 Haziran 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Arefe Günü duaları yapıldı

Peygamber Efendimizin (sav) Arefe gününün önemine değinen birçok hadisi şerifi bulunmaktadır. Efendimiz, arefe günü ile ilgili “Arefe gününe hürmet ediniz! Çünkü Allahü Tealanın kıymet verdiği bir gündür.” Buyurmuştur. Arefe günü ibadet edenlerin iki senelik günahları affolur. Biri geçmiş senenin, diğeri gelecek senenin günahıdır.

 

PEYGAMBER EFENDİMİZİN OKUDUĞU AREFE DUASI

Arefe günü mana olarak güzel günler öncesi anlamına da gelmektedir. Bayramdan bir gün öncesi olan arefe gününde bayram hazırlıkları yanı sıra dualar okunur, ibadetler yapılır zikirler çekilir. Diyanet İşlerinden edinilen bilgiye göre, Peygamber efendimiz Arefe Günü için şu duayı okumayı uygun görmüştür.

 “Allah’tan başka ilah yoktur, o tektir, onun ortağı yoktur. Mülk sadece onun, hamd da yalnız onadır. O her şeye kadirdir.”

Arefe gecesinde Resûl-i Ekrem Efendimiz arife gecesinde şu duâyı okuyana Cenâb-ı Hak istediğini vereceğini beyân buyurmuştur.Duâ şudur: “Sübhânellezi fi’s-semâvâti arşuhu. Sübhanellezi fi’n-nâri sultânühu. Sübhanellezi fi’l-kubûri kadâuhu. Sübhanellezi fi’l-hevâi rûhuhu. Sübhânellezi raa’s-semâe bigayri amedin. Sübhânellezi vadaa’l-arda. Sübhânellezi lâ melcee illâ ileyhi.”İmam-ı Tirmizi, Resûl-i Ekrem Efendimiz’in, “ Duânın hayırlısı arife günü yapılan duâdır,” buyurarak Peygamberlerin arife günü duâsını şöyle okuduğunu haber verir:* “

  Lâ ilâhe illâllahü hüve lehü’l-hamdü ve hüve alâ küli şey’in kadir.”Buhâri’de geçen bir hadisten öğrendiğimize göre arife günü şu duayı okuyan, şeytanın tasallutundan kurtulur, kendini muhafaza altına almış olur. “Allahümme’c’al fi kalbi nûran ve fi basari nûran. Allahümme’şrah li sadri ve yessir li emri…” “Allah’ım, kalbimi, gözümü, gönlümü nûrlu kıl. Allah’ım, kalbime genişlik, işlerime kolaylık ver.”

 

Hz. Ali ise bugün için şu duanın okunmasını tavsiye etmiştir:

 

“Allah’ım, bizim dediğimizden hayırlı olarak, Zât’ının buyurduğu gibi hamd sana mahsustur. Allah’ım namazım, sair ibadetlerim, ölümüm, yaşamam senin içindir. Kalan varlığım da Zât’ın içindir. Allah’ım kabir azabından, kalp fitnesinden, işlerin bozulmasından sana sığınırım. Allah’ım esen yelin getirdiği şeyin hayırlısını senden dilerim.”