10 Mayıs 2025 Cumartesi / 13 Zilkade 1446

Aşure nasıl yapılır? - 41 çeşit aşure malzemeli tarif

Aşure günü geldi. Aşure yapmak isteyenler için leziz bol malzemeli aşure tarifi haberimizde.

11 Ekim 2016 Salı 07:00 - Güncelleme:
Aşure nasıl yapılır? -  41 çeşit aşure malzemeli tarif

Aşure günü geldi, çok sevilen aşure tarifi özellikle ilk kez yapacaklar için güzel bir rehber olacak.

Muharrem ayının 10. gününden itibaren yapılacak aşure için lezzetli tarifler.

 

AŞURE TARİFİ

 

Yarım kg buğday

1 su bardağı nohut

1 su bardağı kuru fasulye

1 çay bardağı pirinç

100 gr kuru kayısı, yıkanmış ve ufak ufak doğranmış

50 gr kuş üzümü

100 gr çekirdeksiz kuru üzüm

Dilerseniz ufak ufak doğranmış kuru incir (incir aşurenin rengini koyulaştırdığı için biz pek kullanmıyoruz)

1 kg toz şeker

 

AŞURE YAPILIŞI

 

Aşureyi pişirmeye başlamadan 8-9 saat önce buğdayı büyükçe bir tencereye alıp üzerini 4-5 parmak geçecek kadar kireçsiz su ile doldurun ve bir taşım kaynatın.

Nohut ve kuru fasulyeyi birlikte yıkayıp bir tencereye alın ve buğdaydaki işlemi tekrarlayın.

Her iki tencere de kaynadıktan sonra altını kapatın ve 8-9 saat dinlendirin.

8 saat sonra tencerelerin altını tekrar açın, kısık ateşte (buğdayları ara sıra karıştırarak) buğdaylar iyice ezilinceye, nohut ve kuru fasulyeler de yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 2,5-3 saat) pişirin. Eğer tencerelerdeki su azalırsa kaynamış su ekleyin. Buğday tenceresinin kapağını taşma tehlikesi nedeniyle açık bırakın.

Buğdayın pişmesine yakın tencereye iyice yıkanmış pirinci ekleyin. Bir süre de pirinçlerle beraber pişirin.

Hepsi pişince nohut ve kuru fasulyeleri buğday tenceresine ekleyin. 10-15 dakika daha kısık ateşte kaynatın. Çekirdeksiz üzümü, kuş üzümünü ve kayısıları tencereye ekleyin. 15 dakika daha pişirdikten sonra toz şekeri ekleyin, bir taşım kaynatıp altını kapatın.

Aşurenin kıvamını kaynar su ekleyerek dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.

Aşure soğuduktan sonra kaselere paylaştırıp tarçın, ceviz, fındık veya nar ile süsleyin.

 

2- Aşure Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı buğday (1 parmak eksik),
  • 1 su bardağı kuru fasulye,
  • 1 su bardağı nohut,
  • 2 su bardağı kuru kayısı,
  • Yarım su bardağı sarı üzüm,
  • 15 adet kuru incir,
  • Yarım çay bardağı kuş üzümü,
  • 2 adet portakalın kabuğu (rendelenmiş),
  • 3.5 su bardağı toz şeker,
  • Yarım su bardağı süt.

Süslemek İçin:

  • 1 su bardağı fındık,
  • 15 adet ceviz,
  • 1 adet nar,
  • Tarçın,

 

Aşure Yapılışı

1 gece önce buğdayı ve kuru fasulyeyi sıcak suda ıslayalım.

Nohudun içine tuz ilave edip sıcak suda ıslayalım.

Nohudun suyunu değiştirip 1 saat haşlayalım.

Kuru fasulyenin suyunu değiştirip 15 dakika haşlayalım ve nohudu ayrı tencerelerde haşlayalım.

İncirleri küçük küçük doğrayıp suda haşlayalım ve suyunu süzelim.

Kuş üzümlerini 5 dakika kaynatalım ve suyunu süzelim.

Kayısıları küçük küçük doğrayıp 2 su bardağı suda şişene kadar haşlayalım. (suyunu dökmüyoruz)

Sarı üzümleri 1 su bardağı suda şişene kadar haşlayalım. (suyunu dökmüyoruz)

Buğdayı bol suda yıkayıp suyunu süzelim.

Buğdayı, haşlanmış nohudu ve haşlanmış kuru fasulyeyi düdüklü tencereye koyalım.

İçine 7 su bardağı suyu ilave edelim ve 30 dakika haşlayalım. (kendi düdüklümüzün pişirme süresi farklı olabilir)

Düdüklü tencerede haşlanan malzemeleri tencereye boşaltalım.

Sonra tekrar 7 su bardağı su ilave edip 15 dakika daha orta ateşte kaynatalım.

Daha sonra toz şekeri ilave edip kaynatalım.

Aşuremiz toplamda 35 dakika kaynadıktan sonra sarı üzümleri ve suyuyla birlikte kayısıları ilave edelim.

Aşurenin kaynama süresi 50 dakika olduğunda sütü, incirleri ve portakal kabuğu rendesini ilave edip karıştıralım.

Kaynama süresi 1 saat olduğunda üzümlerini ilave edip ocaktan alalım.

Aşuremizi kaselere paylaştıralım.

Üzerlerini ceviz, nar, fındık, tarçın ve antep fıstığı ile süsleyip servis yapalım.

Not: 20 kase aşure çıkmaktadır.