Cam filminin yasaklanması ile birlikte merak edilen tüm konuları ve yeni gelişmeleri bu haberimizde derledik. Yaklaşık 5.5 milyon aracı ilgilendiren cam filmi yasağına ilişkin tartışmalar devam ederken yasağın tüm araçları kapsamadığı, filmin dereceleri olduğu söylentilerine Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü nokta koydu. Özlü, yasağın camlarına sonradan film kaplatan tüm araçları kapsadığını bunun tek istisnasının fabrika çıkışlı araçlar olduğunu söyledi. 5 milyon araçta bulunan cam filmlerine, geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik ile yasak geldi. Bir yıl içinde cam filmlerine ilişkin 3 kez değişiklik yapılmasının faturasını vatandaş ağır ödüyor. Cam filmi taktırma maliyeti 500 TL- 1000 TL arasında değişiyor. Böylece ''araçlarda cam filmi kullanmak yasak mı'' sorusu da yanıtını bulmuş oldu. Bu gelişmelerin ardından ise ''cam filmi nasıl sökülür'' cevabı en çok merak edilen sorulardan bir tanesi oldu. Pahalı fiyatlar ödemek istemeyen araç sahipleri cam filmi sökmenin yollarını merak ediyor.
Bakan Özlü, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu çıkışında gazetecilerin cam filmi yasağının kapsamına ilişkin soruları üzerine, aslında yasağın hiç kalkmadığını vurguladı. Geçen yıl 26 Ekim'de yönetmelik değişikliği yaptıklarını bunun da bir yıl sonra yani 26 Ekim 2017'de yürürlüğe gireceğini anlattı. Özlü, "Biz bu yasağı kaldırma iradesi gösterdik. Ancak Nisan ayından itibaren Emniyet'le yapılan görüşmelerde, 'terör eylemleri var, tespit etmekte zorlanıyoruz' talepleri üzerine yasağı sonlandırma yönündeki iradeyi ortadan kaldırdık. Bir terör eylemi olur ve 'bu cam filminden dolayı olmuştur' derlerse, bunun sorumluluğunu almak zordur. Konu terör, insanların güvenliği, o bakımdan bir şey diyemiyoruz" değerlendirmesini yaptı.
YASAĞIN TEK İSTİSNASI 43R
Bakanlık yetkilileri ise cam filmlerinin çeşitli dereceleri olduğu ve bazıları için yasak olmadığı söylentilerine "Bu doğru değil. Yasak tüm araçları ve camlara sonradan taktırılan tüm filmleri kapsıyor. Uygulamanın tek istisnası fabrika çıkışlı 43R onaylı , sürücünün arka kısmında kalan renkli camlara sahip araçlar. Sadece bunlar için bir yasak yok" bilgisini verdiler.
CAM FİLMİ CEZASI NE KADAR?
Denizli Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğüne bağlı ekipler tarafından yapılan rutin kontrollerde camında film olan araç sürücüleri uyarılıyor. Özellikle sürücünün görüş açısını kapatan filmlerin ise sökülmesi isteniyor. Trafik ekipleri filmlerin bir an önce sökülmesi gerektiğini, ilk cezanın 206 TL olduğunu, ikinci cezada ise aracın trafik men edileceğini belirtiyor. Ayrıca araç camında film olan sürücülere aracın bu şekilde vizeden de geçmeyeceği uyarısı yapılıyor. Sürücüler ise yeni uygulamadan memnun olduklarını dile getirdi. Aracının ön camındaki filmi söken bir sürücü, görüş mesafesinin açıldığını söyledi.
Yakın zamanda yürürlüğe giren araç cam filmi cezası olarak 427 TL olarak belirlendi. Ayrıca araçların ön camlarına hiçbir şekilde cam filmi uygulaması yapılmayacak. Yapılması halinde ise itiraz hakkı kesinlikle oluşmayacak. Cam film söktürmenin bedeli ise 150 liradan başlıyor. Polis ekipleri cam filmi denetimlerine başladı. Cam filmi cezası ise 301 ile 427 lira arası değişiyor. Cam filmli araç kullananların sayısı 5 milyona yakın. Cam film söktürmenin bedeli ise 150 liradan başlıyor.
Uygulama kendinden film camlı araçlar için geçerli değil. Yani camlarında R43 olan araçlar ceza almayacak. Otomotiv Bakım Dernekleri Başkanı Serdar Bakırtaş, "Şu anda tüm tonları yasak. Cam filmi güneş gözlüğü gibidir. Bir çok faydası vardır sağlığa. Koyu tona biz de karşıyız. Ama açık ve orta ton için düzenlenmesi gerekiyor. Biran önce tekrar değerlendirmesi gerektiği görüşündeyiz" dedi. Fırsatçılara para kaptırmak istemeyenle ise evinin önünde cam filmi sökme işlemini kolaylıkla uygulayabiliyor.
CAM FİLMİ NASIL SÖKÜLÜR?
Öncelikle cam filmi kenar kısmından tırnak kullanılarak, olmuyorsa da falçata kullanılarak kaldırılmaya çalışılır. Eğer film cama çok kuvvetli bir şekilde yapışmadıysa, kaldırılan kısmından tutulan film yavaş ve dikkatli bir şekilde çekilerek camdan sökülür.
Film camdan sökülemiyorsa bu kez filmin ısıtılıp yumuşatılması gerekir. Bu iş için fön makinesi kullanılabilir. Fön makinesi ile iyice yumuşatılan film camdan rahatlıkla çıkacaktır.
Özellikle arka camlardaki filmlerin sökülmesinde rezistansa zarar verilmemesi için dikkatli olunmalıdır. Bunun için arka cam silindikten sonra koyu renk bir çöp torbası tek kat olarak camı kaplayacak şekilde kesilir ve arka cam dışarıdan tamamen bu poşetle kaplanır. İçeriden de camın altına yine tek kat siyah poşet serilir. Öncelikle sprey ile cam üzerindeki filmin her tarafına 1/3 oranında amonyak içeren su sıkılır. Daha sonra alta serilen poşet cama yapıştırılır ve araç arka camı güneş gören bir yere bırakılarak 3 saat kadar beklenir. Bu şekilde iyice ısınan ve yumuşayan film rezistansa zarar verilmeden kolaylıkla sökülebilir. Bu yöntem diğer camlar için de uygulanabilir.
İnatçı filmleri sökmek için kullanılan bir yöntem de buhar makinesi kullanılmasıdır. Film kenarından kaldırılarak film ve cam arasına sıcak buhar uygulanması filmin sökülmesini kolaylaştırır.
Filmler söküldükten sonra cam sabunlu su ile silinmeli, camda kalan yapıştırıcı artıkları da önce kredi kartı gibi sert bir malzemeyle, leke çıkmıyorsa da jiletle dikkatlice kazınarak çıkartılmalıdır.
Bu işlemler sırasında suyun aracın istenmeyen bölümlerine sızmasını engellemek için gerekli önlemler alınmalıdır.