24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Ertuğrul Gazi kimdir?

Ertuğrul Gazi kimdir hayat hikayesi nedir Ertuğrul Gazi kaç yılında vefat etti türbesi nerededir Osmanlı Beyliği'nin kurucusu olan Osman Bey'in babası Ertuğrul Gazi hakkında neler biliyoruz

22 Kasım 2018 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Ertuğrul Gazi kimdir?

Ertuğrul Gazi, Osmanlı'nın kurucusu Osman Gazi'nin babasıdır. Ertuğrul Gazi, 2014'ten beri TRT 1 televizyon kanalında yayınlanan Diriliş: Ertuğrul dizisinde Engin Altan Düzyatan tarafından canlandırılmaktadır. Ertuğrul Gazi, tarihte önemli bir yeri olan isimdir. Özellikle Diriliş Ertuğrul dizisi ile hayatımıza giren Ertuğrul Gazi hakkında ayrıntılar haberimizde.

ERTUĞRUL GAZİ’NİN HAYATI

Selçuklu Devleti'nin Moğolların idaresi altına girdiği bir zamanda Anadolu'daki Türk Beylikleri Selçuklu'dan ayrılırken, Ertuğrul Gazi vefakârlık göstermiş ve Selçuklular'a bağlı bir uç bey olarak faaliyetlerini sürdürmüştür. Ertuğrul Gazi'nin bu vefakârlığının neticesinde Anadolu'nun dört bir tarafından gelen gazilerin, dervişlerin, âlimlerin, diğer yörelerdeki Türkmenlerin onun sancağı altında toplanmasına sebep olmuştur.

Ertuğrul Gazi, yöneticiliği döneminde aşiretinin nüfusunun az olmasından dolayı barış merkezli, tedbirli ve ihtiyatlı bir siyaset izledi. Çevresinde bulunan Türkmen beylikler ve Bizans (İnegöl­Karacahsar­Bilecik) tekfurlarıyla daima iyi geçinip onların durumlarını ve siyasi şartları gayet iyi değerlendirerek başında bulunduğu aşiretin ve idaresi altında yaşayanları sulh ve sükûn içinde yaşattı.

Ertuğrul Gazi, oğlu Osman Bey'e küçük bir beylik, tecrübeli kumandanlar, iyi bir nam ve fethe müsait bir zemin bırakmıştır. Ertuğrul Gazi, Halime Hatun ile evlendi. Gazi Sarı­Batı Savcı Bey (vefâtı: 1288), Gündüz Alp (vefâtı: 1306), ve Osman Bey (1258­1326) adlarında üç oğlu oldu.

Ertuğrul Gazi, 1281 yılında Bilecik, Sögüt ilçesinde vefat etmiştir. Sögüt ilçesi’nde her yıl Ertuğrul Gazi’yi anma törenleri yapılmaktadır

Ertuğrul Gazi Türbesi, Bilecik'in Söğüt ilçesinde bulunmaktadır. 13. yüzyıl sonlarında inşa edilen yapının yapım tarihi kesin olarak bilinmemektedir. İlk olarak Osman Gazi tarafından açık mezar olarak yaptırılmış, daha sonra I. Mehmed tarafından türbe haline getirilmiştir. Sultan III. Mustafa zamanında 1757’de yeniden yapılırcasına onarılmış ve ilk yapıldığı hali değişmiştir. 1886 yılında II. Abdülhamid tarafından yeniden onartılmış ve yanına çeşme eklenmiştir.