25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

'Farklılıklarımızla daha güzeliz'

Şarkıcı Özgün, Down Sendromu Günü için duygusal bir yazı kaleme aldı. Oğlu Ediz’in yaşadıklarını anlatan Özgün, hayatın farklılıklarla güzel olduğunu vurguladı.

22 Mart 2019 Cuma 07:00 - Güncelleme:
'Farklılıklarımızla daha güzeliz'

Şarkıcı Özgün, 21 Mart Dünya Down Sendromu Günü nedeniyle down sendromlu oğlu Ediz ile ilgili ders verici nitelikteki bir yazı paylaştı. Özgün, yazısında yaşadıklarını anlattı: “21 Mart sabahı milyonlarca kişi uyanacak arama motoruna ‘21 Mart Down Sendromu’ yazacak. Oradan bir görseli kaydedecek sonra ‘+1 farkla, aslında sizler eksik değil +1 fazlasınız, sizler meleksiniz,  farkındayız’ gibi yazıları ekleyip sayfalarına koyacak, sonra duyarlı bir insan olarak vazifesini yerine getirmiş olacak. Sonra çocuğunun sınıfına down sendromlu bir çocuk yazıldığında itiraz edecek ya da rahatsız olacak. Parkta down sendromlu bir çocuk gördüklerinde apar topar çocuğunu uzaklaştıracak. Ay acaba bulaşır mı benim oğluma diyecek ve korkacak. Korkmazsa acıyacak. Acımazsa başını çevirecek, görmezden gelecek, yok sayacak. Down sendromlu çocuğun annesinin yanına gidip sözde teselli etmeye çalışırken daha da batıracak. Ay bu çocuklar da uzun yaşamıyorlarmış diyecek, Allah kolaylık versin diyecek. Doktor bize de riskiniz yüksek doğurma dedi ama ben doğurdum bak çok şükür maşallah sapasağlam diyecek. Diyecek biliyorum... Biliyorum çünkü duyuyorum, görüyorum.

SEVGİ, ÇABA VE EĞİTİM

Özgün şöyle devam etti: “Ben Ediz adında dünyalar tatlısı bir down sendromlu çocuğun babasıyım, inanın oğlum ne melek, ne eksik ne fazla. Ediz down sendromlu. Normal gelişim gösteren çocuklardan biraz daha yavaş öğreniyor. Gözleri çekik tıpkı benim gibi, inatçı tıpkı ben, çok duygusal tıpkı annesi, yolları benden iyi biliyor aynı annesi. Aşık olacak, üzülecek, ağlayacak sinirlenecek. Tıpkı biz. Yani üzülmeyen hep gülen derdi tasası olmayan başka bir dünyadan gelen bir canlı değil, ‘insan’. Bildiğiniz dünyalı bir insan, bir kromozomu fazla o da bazı genetik farklılar doğuruyor. Ediz hasta değil, yani bu durumun bir bulaşıcılığı ya da tedavisi yok. Ama yapılabilecek çok şey var. Önce sevgi, çaba, eğitim... Bıkmadan yorulmadan belki defalarca tekrar. Sonuç mu? Memur, yazar, oyuncu, üniversite mezunu, sporcu, müzisyen, garson, aşçı... Çalışan kendi ayakları üzerinde durabilen bireyler. Unutmayın. Kimse eşit şartlarla gelmiyor bu dünyaya ama hepimiz eşit şartlarla yaşama, eğitim görme çalışma haklarına sahibiz. Dili, dini, ırkı, genetiği, kromozomu fark etmez. Çiçeğiyle, sokaktaki köpeğiyle, kedisiyle, işçisiyle, mimarıyla aynı havayı soluyoruz, farklıyız evet, hepimiz farklıyız, zaten bizleri biz yapan, özel kılan, güzelleştiren bu farklılıklar değil mi?”

21 Mart Down Sendromu Günü nedeniyle Gümüşhane’de farkındalık yürüyüşü düzenlendi. Şarkıcı Özgün de down sendromlu oğlu Ediz’i ve yaşadıklarını anlattı.