10 Mayıs 2024 Cuma / 3 Zilkade 1445

Kış lastiği hangi araçlara zorunlu? Kış lastiği ne zaman takılacak?

Kış lastiği ne zaman takılacak? Kış lastiği hangi araçlara zorunlu? gibi soruların yanıtları tüm araç sahipleri tarafından merak ediliyor. Ticari ve yolcu taşıtlarının takmasının zorunlu olduğu kış lastiği, bu yıl da birçok araç sürücüsü tarafından kış hazırlığı kapsamında takılacak. Şehirler arası yük taşımacılığı yapan araçların da kapsam dahilinde olduğu kış lastiği uygulaması, Resmi Gazete'de belirlenen tarihlerde takılacak. Kış lastiği uygulaması hakkında tüm merak edilenlere haberimizin içerisinden ulaşabilirsiniz.

1 Aralık 2019 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Kış lastiği hangi araçlara zorunlu? Kış lastiği ne zaman takılacak?
Havaların soğuması ile birlikte kış lastiği uygulaması hakkında araştırmalar yapılmaya başlandı. Kış lastiği ne zaman takılacak? Kış lastiği hangi araçlara zorunlu? gibi soruların yanıtları merak ediliyor. Her araca kış lastiği takmak zorunlu mu merak edenler araştırmalarına devam ediyor. Kış lastiği, bu yıl da birçok araç sürücüsü tarafından kış hazırlığı kapsamında takılacak. Şehirler arası yük taşımacılığı yapan araçların da kapsam dahiline olduğu kış lastiği uygulaması, Resmi Gazete'de belirlenen tarihte başlayacak.  
 
KIŞ LASTİĞİ NE ZAMAN TAKILACAK? 
Şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için başlayacak kış lastiği takma zorunluluğunun tarihi yoğun bir şekilde araştırılmaya başlandı. Kış lastikleri 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, ıslak, karlı ve çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine oranla daha iyi yol tutuş ve yüksek güvenlik sağlıyor.
 

 
KIŞ LASTİĞİ HANGİ ARAÇLARA ZORUNLU? 
Şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için kış lastiği takma zorunluluğu her yıl 1 Aralık'ta başlıyor. Yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçlar her yıl 1 Aralık ile 1 Nisan tarihlerinde zorunlu olarak kış lastiği kullanıyor.
Bu bilgiler ışığında zorunlu kış lastiği uygulamasının bu yıl da aynı tarihler arasında uygulanacağı öngörülüyor.
 
KIŞ LASTİĞİ ZORUNLULUĞU HANGİ ARAÇLARI KAPSAR?
Resmi Gazete'de kış lastiği zorunluluğuna yönelik verilen bilgilere göre, kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin; kamyonet, minibüs ve otomobillerin tüm lastiklerinin; ayrıca seyir esnasında değiştirilmek zorunda kalınan lastiklerin yerine takılacak lastiklerin kış lastiği olması zorunludur.
Şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için zorunlu olan kış lastiği uygulaması, 1 Aralık-1 Nisan tarih aralığında uygulanacak.
 

 
Hususi araçlarda zorunlu olmayan kış lastiğinin, can ve mal güvenliğiyle sorunsuz seyahat için kullanılması uzmanlar tarafından önerilmektedir.
 
Araçların denetimi, Bakanlığın yetkilendirdiği personelin yanı sıra Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Ticaret Bakanlığının sınır kapılarındaki birimleri ve belediyelerin denetim birimleri tarafından yapılıyor.
Yük ve yolcu taşımacılığı yapanlar dışındaki hususi araçlar için uygulama zorunlu değil ancak can ve mal güvenliğiyle güvenli seyahat için kış şartlarında tüm araçlarda kış lastiği kullanılması önem taşıyor.   
 
Söz konusu uygulamayla kış şartlarına göre önlemini almayan, kış lastiği olmayan araçların yolu kapatması ve insanların mağduriyete uğraması önlenmeye çalışılıyor.