26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Kolon Kanseri belirtileri nelerdir? Kolan kanseri nedir?

Kolan kanseri nedir? Kolon Kanseri belirtileri nelerdir? 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü kolon kanserinin simge rengi olan mavi ışıkla aydınlatıldı. Türk Gastroenteroloji Derneği'nden edinilen bilgiye göre, kolon kanseri, erken evrede teşhis edildiğinde tedavi edilebilen bir hastalık olarak tanımlanıyor. Her 100 kişiden 5'i kolon kanseri riski taşıyor. Kolon kanserinin yüzde 90'ı polip zeminde gelişiyor. Kolonoskopi sırasında polip saptanırsa aynı işlem sırasında endoskopi yardımıyla çıkarılarak kanser riski ortadan kaldırılabiliyor. Haberimizin detayları aşağıda…

16 Mart 2019 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Kolon Kanseri belirtileri nelerdir? Kolan kanseri nedir?

 

Türk Gastroenteroloji Derneği'nden edinilen bilgiye göre, kolon kanseri, erken evrede teşhis edildiğinde tedavi edilebilen bir hastalık olarak tanımlanıyor. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü kolon kanserinin simge rengi olan mavi ışıkla aydınlatıldı. Kolon kanserinin obez olmak, fiziksel olarak aktif olamamak gibi faktörleri vardır. Peki, Kolan kanseri nedir? Kolon Kanseri belirtileri nelerdir?

KOLON KANSERİ NEDİR?

 

Kolon kanseri, erken evrede teşhis edildiğinde tedavi edilebilen bir hastalık olarak tanımlanıyor. Kanser ve polip saptanmasında sigara ve yoğun alkol tüketimi önemli bir risk faktörü olarak öne çıkıyor.

Diğer adıyla kolon olarak bilinen kalın bağırsakta görülen bu kanser türü, insanda korunulabilir çok az sayıdaki kanserden biri. Hastalık, rutin kolonoskopik tarama programlarıyla erken teşhisle ellenebiliyor. Bu nedenle, herhangi bir risk faktörü olmayan 50 yaş üzerinde her bireye bir gastroenteroloji uzmanı tarafından kolonoskopi yapılması öneriliyor. Birinci derece akrabalarında kolon kanseri olan bireylerde daha erken ve daha sık aralıklarla kolonoskopik tarama yaptırması tavsiye ediliyor.

 

KOLON KANSERİNİN RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?

 

Kalın bağırsak kanserinin değiştirilebilir risk faktörleri şunlardır:

 

Aşırı kilolu veya obez olmak

 

Fiziksel olarak aktif olmamak

 

Fazla miktarda işlenmiş (sosis, salam ve benzeri) veya işlenmemiş kırmızı et (sığır, kuzu, karaciğer ve benzerleri) tüketmek

 

Sigara dahil tütün ürünlerini kullanmak

 

Fazla miktarda alkol almak

 

Kalın bağırsak kanserinin değiştirilemez risk faktörleri şunlardır:

 

Yaş alma: Yaş arttıkça kalın bağırsak kanseri riski artmakta

 

Kişinin kalın bağırsak polipleri olması

 

Kişinin inflamatuvar bağırsak hastalığı (Ülseratif kolit veya Crohn hastalığı) olması

 

Kişinin daha önceden kalın bağırsak kanseri geçirmesi

 

Ailede kalın bağırsak polipleri veya kalın bağırsak kanseri olması

 

Kalıtsal bir sendromun olması (ailesel adenomatöz polipozis ve kalıtımsal polipozis dışı kolon kanseri (Lynch sendromu) gibi)

 

Tip 2 diyabet hastası olması

 

KOLON KANSERİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

 

Bağırsak alışkanlıklarında ishal-kabızlık gibi değişikliklerin olması ve bu değişikliklerin birkaç günden uzun sürmesi

 

Bağırsakların tam boşalmadığı hissi

 

Dışkıda kan (parlak ya da koyu kırmızı) görülmesi ve/veya dışkı renginde koyulaşma

 

Karında şişkinlik, kramp tarzında ağrı veya gaz şikâyeti

 

Bilinen bir neden olmaksızın kilo kaybı

 

Güçsüzlük ve yorgunluk

 

KOLON KANSERİ TANISI NASIL KONULUR?

 

Genellikle hastalık ilerleyince belirti vermektedir. Bu yüzden tarama,  polipleri ve kanseri erken teşhis edebilmek açısından çok önemlidir. Tarama ile kanserleşmemiş polip halindeki tümörler tespit edilip çıkarılarak kanser gelişmesi önlenir, kanser gelişmiş olan olgularda ise, erken teşhis ile yaşam süresi ve kalitesi artırılır.