Bayram namazı müminler için farzı kifaye olan bir ibadettir. Müminlerin yaşadığı beldelerde muhakkak bir grup insanın cami veya mescitlerde cemaatle kılması gereken bir ibadettir. Ancak her sağlıklı müminin iştirak etmesinde hayır olan bir ibadettir. Bayram namazı müminlere verilen hediyeye saygı ve şükranla mukabelede bulunmaktır. Bu yüzden kimler bu namazı kılarsa, Rabbine olan saygı ve şükranlarını ifade etmiş olur.
Bayram namazı bayramın ilk kutlandığı an olduğu için de önemlidir. Bayrama coşku ile başlamak ve dua ile süslemek bayramın içerğinini ve önemini idrak etmede önemlidir. Mümin kardeşi ile bayram namazında buluşan müminler, İslamın kardeşlik olgusunu da damarlarına kadar hissederler. Böylece bu idrak ile gerçek bayramı da yaşamış olurlar. Bayram namazının bu kadar önemli olduğu gerçeğini bilen büyükler, çocukları da bu coşkulu ortama dâhil etmelidirler. Bayram namazından sonraki bayramlaşma kısmına dâhil olan çocuklar, bayram ve bayram namazını küçük yaştan itibaren hayatlarında yer vermiş olurlar.
Kendilerine Cuma namazı farz olan kimselere, Bayram namazları vâcibdir. Cuma namazı için lâzım olan bütün şartlar, Bayram namazları için de lâzımdır. Şu kadar var ki, bayram için hutbe sünnettir ve namazdan sonradır. Hutbe okunmasa da Bayram namazı sahihtir. Fakat sünnet terkedilmiş olur.
"Niyet ettim vacib olan bayram namazını kılmaya, uydum imama" diye niyet ederler. İmam da namazı kıldırmaya niyet eder. Allahü Ekber diyerek tekbir alır ve namaza durur. Cemaat da tekbir alarak namaza durur. Bu iftitah tekbiridir. Ve her namazda vardır.
İftitah tekbirleri alındıktan sonra herkes içinden Sübhaneke`yi okur. Sonra imam biraz fasıla ile, birbiri ardısıra ellerini kulaklarına kaldırıp açıktan üç kere tekbir alır. Cemaat de öyle yapar. Birinci ve ikinci tekbirlerde eller yanlara salınır. üçüncü tekbirden sonra göbeğin altına bağlanır. Bu tekbirlere zevaid tekbirleri denir. Zevaid tekbirleri vacibtir.
Bundan sonra imam içinden Euzü - Besmele çeker. Açıktan Fatiha ve sure okur. Sonra rüku` ve secdeye gidilir. İkinci rek`ata kalkılır.
İkinci rek`atta imam içinden Besmele çekerek yine Fatiha ve sure`yi açıktan okur. Sure bitince birinci rek`atta olduğu gibi eller kulaklara götürülerek üç kere tekbir alınır. Bunlara da zevaid tekbirleri denir. üçüncü tekbirden sonra eller bağlanmadan tekrar Allahü Ekber denilerek rüku`a gidilir. Bu dördüncü tekbir, rüku`a eğilirken söylenen tekbirdir. Rüku`dan sonra secde yapılır. Tehıyyat, salavat ve dualar okunarak selam verilir. Böylece bayram namazı kılınmış olur.
Namazdan sonra imam minbere çıkarak oturmaksızın bayram hutbesine başlar. Aynen Cuma hutbesinde olduğu gibi iki hutbe okur. Ancak bayram hutbelerine tekbir ile başlanır. Cemaat da bu tekbirlere hafifçe iştirak eder.
2016 KURBAN BAYRAMI NAMAZI SAATLERİ:
ANKARA Kurban bayramı namaz saati - 07:06
İZMİR Kurban bayramı namaz saati - 07:29
BURSA Kurban bayramı namaz saati - 07:21
TRABZON Kurban bayramı namaz saati - 06:39
ADANA Kurban bayramı namaz saati - 06:57
DİYARBAKIR Kurban bayramı namaz saati - 06:37
ŞANLIURFA Kurban bayramı namaz saati - 06:43
LEFKOŞE Kurban bayramı namaz saati - 07:04