5 Mayıs 2025 Pazartesi / 8 Zilkade 1446

Kurban fiyatları, kurbanlık kaç TL? Kurban Bayramı ne zaman 2016

Kurban Bayramı’na yaklaştığımız şu günlerde vatandaşlarımız Kurban Bayramı’nın tarihi merak ediyor. Kurbanlık fiyatları da belli oldu. Peki Kurban Bayramı ne zaman? Kurban fiyatları kaç TL? Kurban Bayramı tatili ile ilgili kesin bir açıklama yapılmamış olsa da 9 günlük kesin gibi. Peki Kurban Bayramı tatili kaç gün olacak? Bütün detaylar star.com.tr’de.

8 Ağustos 2016 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Kurban fiyatları, kurbanlık kaç TL? Kurban Bayramı ne zaman 2016

Geride bıraktığımız Ramazan Bayramı sonrasında vatandaşlarımız Kurban Bayramı tarihini merak ediyor. Kurbanlık fiyatları, Kurban Bayramı tatili kaç gün gibi soruların cevaplarını haberimizde bulabilirsiniz. Ayrıca Kurban Bayramı tatili açıklamaları ve güncel Kurbanlık fiyatları da haberimiz üzerinden bulabilirsiniz. Kurban Bayramı 2016 hakkında merak ettiğiniz ayrıntılar haberimizin içerisinde.

KURBAN BAYRAMI:

Arefesi 11 EYLÜL PAZAR
1. günü 12 EYLÜL PAZARTESİ
2. günü 13 EYLÜL SALI
3. günü 14 EYLÜL ÇARŞAMBA
4. günü 15 EYLÜL PERŞEMBE

 

KURBAN BAYRAMI 2016 NE ZAMAN?

İslam dininde hicri takvimin Zilhicce ayının onuncu gününde başlayan ve toplam dört gün süren kurban bayramı, dini bayramlardan bir tanesidir. Sabırsızlıkla beklenen Kurban Bayramı 2016 yılında 12 Eylül Pazartesi günü başlıyor. 2016 kurban bayramı tatili kaç gün olacak sorusuna verilecek cevap da çok merak ediliyor çünkü bu sene de kurban bayramı okulların açık olduğu zamanlara denk gelmeyecek ve aileler rahatlıkla tatile gidebilecek. Kurban bayramı çocuklar için resmi tatil anlamına gelir fakat 2016 senesinde kurban bayramı sebebiyle okullar tatil edilemeyecek. Çünkü 2016 – 2017 eğitim öğretim yılı, 19 Eylül günü başlayacak. İslam dininde asırlardır devam eden ve farz ibadeti olan kurban kesme, her sene kurban bayramında yapılıyor. Yaz tatiline denk gelen 2016 kurban bayramı arefesi 11 Eylül Pazar günü olacak ve kurban bayramı tatilinde toplamda 4,5 gün sürecek tatil olacak.

KURBAN FİYATLARI KAÇ TL?

13 Eylül'de idrak edilmeye başlanacak olan Kurban Bayramı'na 1 ay kala Kurban fiyatları açıklandı. Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Genel Müdürü Mustafa Tutkun, vekalet yoluyla kurban kesim bedellerinin bu yıl yurt içinde 690 lira, yurt dışında da 500 lira olarak belirlendiğini söyledi.

Tutkun, 2016 Yılı Kurban Organizasyonu kapsamında vekalet yoluyla kurban fiyatlarının açıklandığı basın toplantısında, bu yıl "Kurbanlarımız kardeşlik için" sloganıyla yola çıktıklarını söyledi.

Bu sloganın kurbanla ilgili bundan sonraki tüm organizasyonlarda da kullanılacağını ifade eden Tutkun, vakıf olarak önemsedikleri hususlardan birinin dini esaslara uygunluk ve emanete riayet olduğunu anlattı.

Tutkun, 2016 Vekaletle Kurban Kesim Programı kapsamında, yurt içinde 215 il ve ilçe merkezinde, yurt dışında ise 125 ülkenin 525 bölgesinde bizzat TDV gönüllüleri nezaretinde kesim ve dağıtım yapılacağının altını çizerek, yurt içindeki merkezlerden 95'inde ayrıca sığınmacı ailelere yönelik kurban kesimi yapılacağına da dikkat çekti.

YURT DIŞI KURBAN FİYATLARI

Diyanet İşleri Başkanlığı ile işbirliği içerisinde gerçekleştirilecek Vekaletle Kurban Kesim Programı kapsamında 225 bin hisse kurbanın kesilerek dağıtımının yapılması hedeflendiğini belirten Tutkun, hayırseverlerin vekalet verdikleri kurbanların kesiminin, dini usullere uygun olarak Diyanet İşleri Başkanlığı, Vakıf personeli ve gönüllülerin yapacağına işaret etti.

Tutkun, vekaleten kesilen kurbanların bir bölümünün Türkiye'de, bir bölümünün de yurt dışında açlık, yoksulluk ve iç çatışmaların yoğun olarak yaşandığı ülkelere ulaştırılacağını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Vakfımız bu yıl vekalet yoluyla kurban kesim bedellerini yurt içinde 690 TL, yurt dışında da 500 TL olarak belirledi. Vatandaşlarımız, www.diyanetvakfi.org.tr ve kurban.diyanetvakfi.org.tr adreslerinden online bağış yapabilmenin yanı sıra il ve ilçe müftülüklerimize, cami görevlilerimize, PTT şubeleri ile Ziraat, Vakıfbank, Halkbank, Akbank, Garanti Bankası, Albaraka, Türkiye Finans ve Kuveyt Türk bankaları aracılığıyla da vekalet yoluyla kurban programına katılıp kurbanlarını vekalet yoluyla kestirebilir. Ayrıca vatandaşlarımız 0312 416 90 00 çağrı merkezini arayarak kurban bağışında bulunabilir. Yurt dışında yaşayan gurbetçi vatandaşlarımız da Din Hizmetleri Müşavirlikleri ve ataşelikler ile bu ülkelerdeki dernek ve din görevlileri vasıtasıyla kurban bağışlarını yapabilir."

KURBAN BAYRAMI'NIN ÖNEMİ

Müslümanlar tarafından Hicri Takvime göre Zilhicce ayının onuncu gününden itibaren dört gün boyunca kutlanan bir dini bayram. Zilhicce ayının onuncu, on birinci ve on ikinci günlerine 'Eyyâm-ı nahr' (Kesme günleri) ve bir önceki gün olan Zilhicce ayının dokuzuncu gününe Arife denir. Kurban Bayramı, aynı zamanda İslam âleminin her yıl Mekke'de hac farizasını ifa ettikleri vakittir. Kurban Bayramı, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan birçok ülkede dinî bayram olmasının yanı sıra resmî tatil ilan edilir. Ramazan Bayramı ile beraber İslam dinindeki en önemli iki bayramdan biridir. Hicri takvim bir ay takvimi olduğu için yıllar güneş temelli miladi takvimden 11-12 gün kısadır. Bu nedenle Kurban Bayramı her sene 11-12 gün daha erken kutlanır. Yaklaşık 33 senede bir bayramı aynı tarihlere tekabül eder.

KURBAN NE ZAMAN KESİLMELİ?

İslam dininde kurban, kurban bayramının ilk üç gününde kesilir. Kurban kesim vakti bayram namazı kılınan yerlerde namazdan sonra, bayram namazı kılınmayan yerlerde sabah namazı vakti olduktan sonra başlar ve bayramın üçüncü günü güneş batıncaya kadar devam eder. Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak kurbanların gündüz vakitlerinde kesilmesi dinimizce daha uygundur. Bayramın birinci günü kesmek daha faziletlidir. Şafii mezhebinde ise kurban, bayramın dördüncü gününde de kesilebilir.

NEDEN KURBAN KESİLİR?

Kurban kelimesi sözlükte Allah’a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelir. Dini bir terim olarak ibadet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı, kurban bayramı günlerinde usulüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder. Akıllı, hür ve dini ölçülere göre zengin sayılan kul, ilahi rızayı kazanmak gayesiyle kurbanını keser. Böylece hem maddi durumu yetersiz olup kurban kesemeyenlere yardımda bulunmuş, hem de Allah’a yaklaşmış olur. Kurban ibadeti, İslam toplumlarının ‘şiarı’ sayılan ibadetlerden biri olarak asırlardan beri yerine getirilmektedir. Kurban, bir Müslüman’ın gerektiğinde bütün varlığını Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir işaretidir. Kurban Hanefi mezhebine göre vacip, diğer mezheplere göre ise sünnettir. Dini kaynaklarda Hz. Muhammet’in kurbanını daima kestiği belirtilmektedir.

NABİ AVCI: TATİL MUHTEMELEN 9 GÜN OLACAK

Kurban Bayramı'nda plan yapmak isteyen vatandaşlar tatilinin kaç gün olacağının önceden açıklanmasını istiyorlar. Turizm Bakanı Nabi Avcı katıldığı televizyon programında turizmle ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Avcı binlerce kişinin merakla beklediği tatil konusu da açıklığa kavuşturdu. Bakan Avcı, Kurban Bayramı tatilinin de tıpkı Ramazan Bayramı tatilindeki gibi 9 gün olabileceğine değinerek 'Kurban Bayramı tatili muhtemelen 9 gün olacak' dedi.

'TURİZME DOPİNG'

Yaşar Üniversitesi İşletme Bölüm Başkanı Prof. Dr. İge Pırnar, Kurban Bayramı tatilinin 9 güne çıkartılmasının iç turizm talebini daha da artıracağını söyledi. Yaşar Üniversitesi İşletme Bölüm Başkanı Prof. Dr. İge Pırnar, 9 günlük Kurban Bayramı tatilini değerlendirdi. Ramazan Bayramı gibi Kurban Bayramı tatilinin 9 gün olmasının turizme olumlu katkısı olacağını söyledi. İge Pırnar, “Hem Rusya hem de Avrupa'dan gelen turist sayısındaki azalış sonucu zor bir yıl geçiren ve iç piyasaya yönelen tur operatörleri, seyahat acenteleri, ulaştırma şirketleri, otelciler, restoran ve eğlence işletmeleri ile sektör diğer ilgili şirketlerine, bu 9 günlük bayram ve önce açıklanması ile yaşanan talep artışının önemli katkıları oldu. 2015 yılında 3,5 milyon olan yaz tatili erken rezervasyon sayısı Ramazan Bayramı tatilinin 9 güne uzatılmasının da etkisi ile bu yıl 4.2 milyon kişiye erişti. Turizm sektörü temsilci ve çalışanlarının, geçmiş Ramazan Bayramı gibi Eylül ayındaki Kurban Bayramı tatilinin de 9 güne çıkartılmasını ve bir ay öncesinden açıklanarak vatandaşların plan yapmasına imkan tanınması talebinin, yetkililerce gerçekleştirilmesi, zor giden turizm sektörümüz için yeni bir fırsat doğurdu. Önceden açıklanan bu uzun tatilin iç turizm talebini ve iç pazar trafiğini artırması bekleniyor” diye konuştu.

Ramazan Bayramı tatili süresince, turizm bölgelerindeki otellerin doluluk oranlarında genel olarak ortalama yüzde 50 artış sağlayan uygulamanın, Ege ve Antalya sahillerinde ve bilhassa, Bodrum, Marmaris, Çeşme gibi tatil bölgelerinde doluluk oranlarını yüzde 100'e yaklaştırdığını hatırlatan Prof. Dr. Pırnar, “Kapadokya gibi bölgelerde de yüzde 30’lardan yüzde 60’lara yaklaştı. 9 günlük tatilde Kuzey Ege kıyı beldelerinde nüfus 10 katına çıkarken turla gidenlerin sayısı yüzde 38 arttı, konaklama süresi ortalama 4’ten 6 geceye yükseldi. Ramazan Bayramı gibi Kurban Bayramı tatilinin de 9 güne çıkartılması ve öncesinden açıklanarak vatandaşların plan yapmasına imkan tanınması benzer etkileri yaratacaktır” dedi.

"DESTEK OLACAĞI KESİN"

Bu bağlamda, İzmir’in atak ve öncü davranarak diğer destinasyon ve turizm bölgelerince örnek alınabilecek bir uygulama olarak İZTAV öncülüğünde hazırlanan 'İzmir'e Doyamazsın' kampanyasına başladığını belirten İge Pırnar, “Kampanya, ulusal TV’ler, radyolar, gazeteler, dergiler, internet siteleri, sosyal medya ve pano afiş uygulamaları gibi pek çok farklı iletişim kanallarında yer alacak. Kampanya, farklı fiyat seçenekleri, farklı paket tur olanakları ve deniz, inanç, gastronomi, rekreasyon, yat gibi farklı alternatif turizm ürünleri ile pek çok değişik iç turizm pazarı segmentine hitap ediyor. İçerikte, İzmir’in doğal güzelliklerine, kültür ve tarihine, kendine özgü gurme lezzetlerine, değerlerine vurgu yapılarak hoşgörülü, huzurlu yaşamı tüm Türkiye’ye anlatılıyor. Kampanya, öncelikle 9 günlük Kurban Bayramı öncesinde tatil planları yapanları hedeflemekte ve İzmir ile çevresinin iç turizm talebini artırmayı amaçlıyor. Bu uygulamanın kısa vadede bayram tatiline yönelik iç turizmi hedeflese de uzun vadede İzmir ve çevresine özgü pek çok farklı turizm ürünü konusunda pazarda bilinç yaratacağı, kentin ilk sıralarda tercih edilen bir turizm destinasyonu olmasına destek olacağı da kesin" şeklinde konuştu.