Gençlerin sağlığını ve sosyal hayatını tehdit eden en büyük toplumsal sorunlardan biri olan madde bağımlılığı ile mücadelede, ulusal ve yerel düzeyde birçok çalışma yapılıyor. Hem resmi kurumların, hem sivil toplum kuruluşlarının çok sayıda proje geliştirdiği madde bağımlılığı konusuna İstanbul Anadolu Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği de (İAKB) eğildi ve Türkiye’nin bu alanda ilk ayakta tedavi merkezini kurma çalışmalarına başladı. İAKB tarafından gerçekleştirilecek olan Sancaktepe Bağımlılık Danışma ve Eğitim Merkezi/BADEM projesi, İstanbul Kalkınma Ajansı’na sunulan projeler arasına girdi ve ajanstan 1.1 milyon TL maddi destek almaya da hak kazandı.
Türkiye’de ilk olacak
2016’da hizmete başlayacak olan merkezin toplamda 1.6 milyon TL’ye mal olması bekleniyor. İAKB Genel Sekreteri Doç. Dr. Kemal Memişoğlu, bağımlılıkla mücadelenin toplumsal bir hareket olduğunu söyleyerek “BADEM, İstanbul’un yoğun göç alan ve eğitim düzeyi düşük olan Sancaktepe, Sultanbeyli ve Çekmeköy ilçelerine hizmet vermek üzere tasarlandı. Sancaktepe Belediyesi tarafından sağlanan alanda kurulacak olan Türkiye’nin ilk ayaktan bağımlılık tedavi merkezi BADEM ile bağımlılıkla mücadeleye yönelik önleyici tedavi hizmetleri geliştirilerek, ilçedeki madde bağımlısı olan veya risk altındakilerin yaygın eğitim metotları ile rehabilitasyonlarının sağlanması, bu yolla bağımlılıktan kurtulması ve korunması amaçlanıyor” dedi.
Toplum bilinci oluşacak
Bölgede yerel yönetimler arasında koordinasyon ve işbirliğini sağlayacak olan proje, Sancaktepe Belediyesi, İlçe Müftülüğü, Sağlık Müdürlüğü, Kaymakamlığı ile Milli Eğitim Müdürlüğü ve Yeniden Sağlık ve Eğitim Derneği ile ortaklaşa yürütülüyor. Doç. Dr. Memişoğlu, “Sancaktepe Bağımlılık Danışma ve Eğitim Merkezimiz, aynı zamanda aileleri ve tüm toplumu bilinçlendirme faaliyetlerini barındıracak. Madde bağımlılığı konusunda gençlerimizin her an danışmanlık alabilecekleri bir merkezin varlığı, hem gençlerin rehabilitasyonunu hızlandıracak, hem de bağımlılığı önleme, farkındalık ve bilinçlendirme faaliyetlerinin başarılı gerçekleştirilmesini sağlayacaktır” bilgisini verdi.
İnternetten iletişim
Projenin en önemli faaliyetlerinden biri olan ‘BADEM’E BİR DANIŞ’ platformu, bağımlılık konusunda tüm bireylerin uzman bir psikolog ile internet üzerinden iletişime geçmesini ve destek almasını sağlayacak. BADEM web sitesinde hizmet verecek platform, merkeze gelmekten kaçınan bireylere ulaşma konusunda büyük önem arz ediyor. Merkezin kısa adı da amacı ve kapsamı tam anlamıyla karşılamasıyla dikkat çekiyor. Badem oldukça yararlı bir bitki. Vücudun geçirdiği hastalıklar sonrasında toparlanmasına yardımcı oluyor.
BENİMLE GÜVENDESİN
BADEM Projesi ile kurulacak olan merkezde ayakta tedavi ve danışma hizmetinin yanı sıra rehabilitasyon hizmetleri de yer alıyor. BADEM Tanıtım ve Bilgilendirme Seminerleri ve “Benimle Güvendesin” eğitimleri, bölge halkına yönelik olarak düzenlenecek, bağımlılığın zararları ve kurtulma yolları ile ilgili ebeveynlerin bilincinin artırılması sağlanacak. Madde Kullanımı ile Mücadele Eğitimleri, 14-24 yaş arası kitleye doğrudan erişme imkânı bulunan, ilköğretim ve lise seviyesindeki okulların rehber öğretmenleri ile Toplum Sağlığı Merkezlerinde görevli aile hekimlerine yönelik olarak gerçekleştirilecek. Kurulacak koordinasyon ile bağımlı ya da bağımlılık riski altındakilerin BADEM’e yönlendirilmesi sağlanacak.
HAYAT BOYU TAM İYİLİK İÇİN SOSYAL UYUM
Bağımlılık tedavisinin en önemli aşamalarından biri olan, tedavi sonrasında sosyal uyumun sağlanması ise projede üzerinde en fazla durulan konuların başında geliyor. Proje Koordinatörü Neslihan Öztürk, “Projede, ‘hayat boyu iyilik hali’ için her detayı düşündük. Tedavilerini sürdürenlerin bir yandan da rehabilitasyon desteği alması, tedavinin başarı ile sonuçlanması için çok önemliydi. Biz de bu nedenle merkeze devam eden vatandaşların yararlanabileceği aşçılık, grafik ve tasarım, bahçıvanlık ve yaşam becerileri gibi eğitimler; bisiklet şenlikleri gibi gençlerin ilgisini çekecek faaliyetler düzenleyerek onların iş ve sosyal hayatında özgüven kazanmalarını istiyoruz” dedi.