26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Meteoroloji uyarı sahasını genişletiyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü; polen, solunum sistemi hastalıkları, demir yolu tahmin sistemi, hortum riski gibi birçok alanda hizmet sağlayacağının müjdesini verdi.

23 Mart 2019 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Meteoroloji uyarı sahasını genişletiyor

Dünya Meteoroloji Örgütü tarafından Türkiye’nin bölgesel eğitim merkezi seçildiğine işaret eden Meteoroloji Genel Müdürü Volkan Mutlu Coşkun, bu kapsamda 136 farklı ülkeden katılımcının Ankara, İstanbul ve Antalya’da kurs, çalıştay ve seminerlere katıldığını söyledi. Türkiye’de son dönemde meydana gelen hortum olaylarına dikkat çeken Coşkun, “Hortum Eylem Planı çalışması başlattık. Biz uyarılarımızı duyururken hortum riskini de dile getiriyoruz. Vatandaşlarımız da buna göre önlemlerini almalı” dedi. Coşkun, tıbbi meteoroloji alanında da çalışmalar yaptıklarını belirterek, “Kalp ve solunum yolu gibi rahatsızlığı olanlar, hamileler, çocuklar ve yaşlılar için riskli çöl tozlarının taşınımı konusunda, kışın ise hava kirliliği riski için enverziyon tahminleri yayınlanıyor” diye konuştu. 

DEMİRYOLU SİSTEMİ

Polenlere bağlı solunum ve alerji rahatsızlığı yaşayanlar için de polen tahmini yapmak amacıyla Ege Üniversitesi ile çalışma yürüttüldüğünü dile getirdi. Coşkun, Demir Yolu Tahmin Sistemi geliştirdiklerini belirterek “Mesela Ankara’dan Eskişehir’e kadar tren hattı boyunca meteorolojik açıdan riskli alanları belirleyeceğiz. Güvenli yolculuk için meteorolojik şartlar göz önüne alınacak” ifadesini kullandı. Bu yıl 60 Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu daha kuracaklarını anlatan Coşkun, meteoroloji radarlarının yerli ve milli kaynaklarla üretilmesi için de çalışma başlattıklarını söyledi.