17 Mayıs 2024 Cuma / 10 Zilkade 1445

Depremin 7. gününde inanılmaz kurtuluş!

Depremin 7. gününde afet bölgesinden umutları yeşerten çok sayıda kurtarma haberler gelirken arama kurtarma ekipleri yeni müjdeler için zamana karşı çalışmalarını sürdürüyor.

AA/İHA12 Şubat 2023 Pazar 08:43 - Güncelleme:
Depremin 7. gününde inanılmaz kurtuluş!

"Asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli, 10 ili etkileyen depremlerin ardından bölgeye sevk edilen arama kurtarma ekipleri, çalışmalarını sürdürüyor.

Çalışmalar kapsamında 6 katlı Mutlular Apartmanı'nın yıkıntıları arasından depremin 149'uncu saatinde Sarıgül'ü kurtaran grupta yer alan İnsan Hak Der ekibinde görevli Yusuf Sinan, AA muhabirine, kurtarma anında yaşadıklarını anlattı.

Acil yardım ekibi olarak bölgede bulundukları sırada enkazda görevli komutana herhangi bir ses ya da ısı alıp almadığını sorduğunu aktaran Sinan, olumlu cevap aldığını kaydetti.

- "KENDİ İSTEĞİYLE BİZE ŞARKI SÖYLEDİ"

Sinan, 9 kişilik ekiple sesi dinlemeye başladıklarını anlatarak, "Yukarı çıktık. Sesi alırken ben orada bir delik gördüm. Delikten kafamı içeriye soktum ve 3-4 kez bağırdım. Sonra uzaktan bir ses aldım. Daha sonrasında bütün sokağın sesini kesip, yanımdaki kepçe operatörü kardeşimle sesini net bir şekilde aldık." diye konuştu.

Bunun üzerine hızlı bir şekilde çalışmaya başladıklarını dile getiren Sinan, "Sese göre ilerledik. 4-5 saat sonra Romanya ekibi geldi. Kardeşçe çalışma yaptık. Elhamdülillah, herhalde 12 saat oldu. Mustafa kardeşim kendi isteğiyle bize şarkı söyledi. Sohbet ettik. Ben Trabzon Çaykaralıyım. 'Lahana.' dedi. Lahana üzerine bir saat sohbet ettik. Ben 'Lahana çorbası.' dedim. O, 'Lahana turşusu.' dedi. 'Arkada 3 lahana turşusu var. Onu çıkarın da yiyelim.' dedi. Çıkaramadık lahana turşusunu. Burada kaldı. Başka zaman inşallah onunla beraber oturup yeriz." ifadelerini kullandı.

Enkaz altında kalan 7 aylık Hamza bebek, 140 saat sonra kurtarıldı

NİZİP'TE DEPREMİN 146. SAATİNDE BİR ÇOCUK ENKAZDAN KURTARILDI

Gaziantep'in Nizip ilçesinde yıkılan bir binanın enkazından sarsıntının 146. saatinde bir çocuk yaralı olarak çıkarıldı.

Fatih Sultan Mahallesi'ndeki 6 katlı Furkan Apartmanı'nın çökmesi sonucu enkaz altında kalanların kurtarılması amacıyla AFAD, UMKE, 112 Acil Sağlık, polis ve jandarma ekiplerinin çalışmaları sürüyor.

Ortam dinlemesinin ardından enkazın altından Eylül Kılıç isimli kız çocuğunun sesi duyuldu.

Yaklaşık 9 saatlik çalışmanın ardından ulaşılan Kılıç, depremin 146. saatinde enkazdan çıkarılarak çevredekilerin tekbir sesleri eşliğinde hastaneye kaldırıldı.

Küçük kızın, deprem gecesi teyzesinin evine misafirliğe geldiği, ailesine de "Yarın kar tatili var, burada kalmak istiyorum" dediği öğrenildi.

147. SAATTE KURTARILAN CUDİ'NİN İLK SÖZLERİ: BEN ÇOK KİRLİYİM, BENİ HAMAMA GÖTÜRÜN

Kepez Belediyesi arama Kkrtarma ekiplerinden 7. günde 147 saat sonra umutları yeşerten bir kurtarma haberi daha geldi. Hatay'ın Yumak Mahallesi'nde enkaz altında kalan 11-12 yaşlarındaki Cudi ve anneannesi, peş peşe sağ olarak çıkarıldı. Kurtarma çalışmaları sırasında Cudi, "Sayıyorum. Biz 7 gündür çöküntü altındayız. Ben çok kirliyim, beni hamama götürün" dedi. Cudi sedye ile ambulansa bindirilirken, "Su verecek misiniz?" diye sordu.

Kepez Belediyesi arama kurtarma ekiplerinin "Kimse var mı?" çağrısına ses gelmesiyle başlayan arama kurtarma çalışmalarına Zonguldak madencileri, Kütahya madencileri ve İstanbul itfaiyesi de destek oldu. Kepez Belediyesi ekipleri, Cudi'nin 7 katlı binadan zemine indiğini, oluşan yaşam boşluğu sayesinde hayata tutunduğunu söyledi.

KÜÇÜK KIZ 150. SAATTE ÇIKARILDI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından arama kurtarma çalışmaları kapsamında felaketin 150. saatinde enkazdan canlı olarak çıkarılan kız çocuğunun görüntülerini paylaşarak, "Umut hep var" ifadesini kullandı.

Koca, sosyal medya hesabından, depremin en çok etkilediği illerden Hatay'da, müftülüğün yanındaki bir binanın enkazından ekiplerin kurtardığı kız çocuğunun görüntülerini paylaştı.

Bakan Koca, paylaşımında, "150. saat müjdesi. Az önce ekipler tarafından kurtarıldı. Umut hep var!" ifadelerine yer verdi.

Videoda, ekiplerin kurtarma çalışmasının ardından sedyeye alınan ve soğuktan titreyen kız çocuğu ile görevliler arasındaki diyalog yer aldı.

HATAY DEFNE'DE DEPREMİN 150. SAATİNDE 64 YAŞINDAKİ KADIN ENKAZDAN SAĞ ÇIKARILDI

Akdeniz, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerindeki 10 ili etkileyen depremlerin ardından Hatay'da arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

Defne ilçesinin Armutlu semtinde, depremde yıkılan Öfkeli Apartmanı'nın enkazında çalışma yapan AFAD, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ve çok sayıda sivil toplum kuruluşuna bağlı arama kurtarma ekipleri, göçük altında bir kişinin sağ olduğunu tespit etti.

Bunun üzerine hemen kurtarma çalışması başlatan ekipler, depremin 150. saatinde 64 yaşındaki Müzeyyen Öfkeli'yi, enkaz altından sağ çıkarmayı başardı.

Öfkeli, ekiplerin taşıdığı sedyeyle ambulansa alınarak hastaneye kaldırıldı.

HATAY'DA ÖMER İLE ANNESİ DEPREMDEN 150 SAAT SONRA KURTARILDI

"Asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği Hatay'da, arama kurtarma ekipleri, depremin 150. saatinde anne ile küçük oğlunu enkazdan kurtardı.

Pendik Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, Pendik Belediyesi Arama kurtarma ekipleri (PEAK), Hatay Antakya Ürgenpaşa Mahallesi Şehit Turan Caddesi Ali Sayar Meslek Lisesi karşısındaki enkazdan ses duydu.

Bunun üzerine beraberindeki Ankara İtfaiyesi, jandarma ve diğer görevlilerle harekete geçen ekipler, sabah 09.20'de Ömer'i çıkardı. Çalışmalarını sürdüren ekipler, Ömer'in annesini de enkazdan kurtardı.

152. SAATTE GELEN MÜJDELİ HABER

Kahramanmaraş'taki büyük depremlerin ardından Adıyaman'da 152. saatte 8 yaşındaki Hacı Ahmet Eyici sağ olarak kurtarıldı. Narlıkuyu sitesinde yaşadığı tespit edilen çocuğun koltuk sayesinde hayat üçgeni oluşturarak kurtulduğu bildirildi. Sağlık durumu iyi olan Ahmet'e serum takıldı

Çorumlu Madenciler ve Çorum İtfaiye ekipleri dinleme yapılan 8 katlı Narlıkuyu sitesinde 4.katta enkaz altında kalan Hacı Ahmet'in sağ olduğunu sabah saatlerinde tespit ettiler. Yapılan 5-6 saatlik çalışmanın ardından küçük çocuğa ulaşıldı. Ancak koltuk arasında sıkıştığı için çıkarılması zaman aldı. Çalışma sonrası depremin 152. saatinde ekiplerin kucağında enkazın girişine taşınan Hacı Ahmet Eyici daha sonra sedyeye alınarak ambulansla hastaneye kaldırıldı.

Küçük çocuğun anne babası ve kardeşinin de enkaz altında olduğu onlardan haber alınamadığı ifade edildi.

Ekiplerin çalışması Narlıkuyu sitesinde devam ediyor.

153. SAATTE GELEN MÜJDELİ HABER

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 152. saatte Adıyaman'da 22 yaşındaki genç kadın yaralı kurtarıldı.

Elitaş Mahallesi Mercan Sitesi'ndeki bloğun çökmesi sonucu enkaz altında kalanların kurtarılması amacıyla AFAD, UMKE, 112 Acil Sağlık, polis ve jandarma ekiplerinin çalışmaları sürüyor.

Ortam dinlemesinin ardından enkazın altından 22 yaşındaki Rabia isimli kadının sesi duyuldu.

Yaklaşık 8 saatlik çalışmanın ardından ulaşılan genç kadın, depremin 152. saatinde enkazdan çıkarıldı. Depremzede, ilk müdahalesinin ardından çevredekilerin tekbir sesleri eşliğinde hastaneye kaldırıldı.

ADIYAMAN'DA BİR MÜJDELİ HABER DAHA

Trabzon Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığına bağlı arama kurtarma ekiplerinin, depremin 153. saatinde Adıyaman'da 21 yaşındaki Rukiye isimli genç kızı enkaz altından kurtardığı belirtildi.

Bölgedeki tüm arama kurtarma ekiplerinin, zaman ilerledikçe bir canı daha enkazdan sağ kurtarmak için üstün mücadele gösterdiklerine işaret edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Büyükşehir Belediyesi Kahramanmaraş, Adıyaman ve Hatay'da üç ayrı arama kurtarma ekibiyle çalışma yürütürken, bir güzel haber depremin 153. saatinde Adıyaman'dan geldi. Büyükşehir ekiplerinin uzun mücadeleler sonucunda 21 yaşındaki Rukiye isimli genç kızı enkaz altından çıkarmaları duygusal anlara sahne oldu."

158 SAAT SONRA GELEN MÜJDELİ HABER

Hatay'daki kurtarma operasyonunda enkaz altında kalan 63 yaşındaki Hafsa Dağcı, depremin 158. saatinde ekiplerin titiz çalışmaları sonucu kurtarıldı.

Sedyeyle ambulansa taşınan Dağcı, hastaneye kaldırıldı.