Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmelik değişikliğiyle devamsızlık yapmayanların ödüllendirilmesi ve okula devamın sağlanması amacıyla özürsüz devamsızlık süresi 5 günü geçmeyen öğrenciler için düzenleme yapıldı. Buna göre, okul öğrenci ödül ve disiplin kurulu, derslerde üstünlük gösteren, özürsüz devamsızlığı 5 günü geçmeyen, dönem puanlarının ağırlıklı ortalaması 70’ten aşağı olmayan ve davranış puanı 100 olan öğrencilerden, 70 ile 84,99 arasındakileri teşekkür belgesi, 85,00 ve daha yukarı olanları takdir belgesi, en az üç öğretim yılının bütün döneminde takdir belgesi alanları üstün başarı belgesi ile ödüllendirecek. Yönetmelikte yer alan diğer değişiklikler şöyle sıralandı:
- Devamsızlık süresi özürsüz 10 günü, toplamda 30 günü aşan öğrenciler, ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılacak ve durumları yazılı olarak velilerine bildirilecek.
- Mesleki eğitim merkezleri ile ilgili iş ve işlemleri e-Mesem yazılımı üzerinden takip edilecek.
- Ortaöğretim kurumları tanımlarında artık “eğitim kampüsü” ifadesi de yer alacak.
- Liselerde haftalık ders programı, “öğretmenler kurulunda görüşüldükten sonra” okul müdürünün onayına bağlı olarak uygulamaya konulacak.
Haftalık ders programı hazırlanırken engelli öğretmenler ile engelli çocuğu bulunan öğretmenlerin bu durumları dikkate alınacak.
- Pansiyonlu okullara, belirlenen pansiyon kontenjanı kadar “uzaktan yakına” ilkesi gözetilerek tercihe göre yerleştirme yapılacak.
- Okuldan mezun olamayan yaşı ilerlemiş öğrencilerin ilişiği kesilerek açık ortaöğretim kurumlarına veya mesleki eğitim merkezine yönlendirilecek.
- Açıköğretimden örgün ortaöğretim kurumlarına nakil ve geçişler, ders kesiminden yeni öğretim yılı birinci döneminde ekim ayının sonuna kadar, ikinci dönemde ise dönemin ilk iş gününden şubat ayı sonuna kadar yapılabilecek.
- İl veya ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonları, özel yetenekli öğrenciler ile özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin yerleştirilmesi konusunda yeni yetkilere sahip oldu
- Komisyonlar, ilköğretimi tamamlayan özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerden tam zamanlı kaynaştırma ya da bütünleştirme yoluyla eğitim alacak öğrencileri, gerekli konuları dikkate alarak her bir şubede iki öğrenciyi geçmeyecek şekilde ortaöğretim kayıt alanı içindeki liselere yerleştirilmelerine imkan sağlayacak.
- Merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okullara nakil ve geçişlerde, sınıf seviyesinde “taban puanı” uygulaması getirildi.
- Nakil ve geçiş başvurusu, dönem bitiminin öncesindeki üç hafta ile e-Okul sisteminde dönem ve sınıf atlatma süresi hariç olmak üzere ders yılının başlangıcından ekim ayının sonuna kadar haftalık, diğer zamanlarda ise aylık yapılacak.
- Yetenek sınavı ile öğrenci alan Anadolu imam hatip liselerindeki programlara “hafızlık” programı da eklendi.
Canlı yayında öğretmenlere seslenecek
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 2018-2019 eğitim öğretim yılı mesleki çalışma programının başladığı 3 Eylül Pazartesi günü, TRT Haber ve Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden canlı yayınla yaklaşık 1 milyon öğretmene hitap edecek. Başöğretmen Salonu’nda 10.30’da başlayacak olan programa, Ankara’nın merkez ilçelerinden öğretmenler katılacak. Türkiye’nin 81 ilinde dersbaşı yapacak öğretmenler de Bakan Selçuk’un konuşmasını okullardaki canlı yayın ekranları üzerinden takip edecek. “Öğretmenlik bir insanın kendi öğrenme yolculuğudur, kendi olgunlaşma serüvenidir” ifadesiyle öğretmenlik mesleğine dair farklı bir bakış açısı ortaya koyan Selçuk, öğretmenlere önemli mesajlar verecek. Mesleki çalışma programıyla, öğretmenlerin genel kültür, özel alan eğitimi, pedagojik formasyon alanlarında bilgi ve tecrübelerinin artırılması, öğretmenlere yeni beceriler kazandırılması, eğitimde karşılaşılan problemlere çözüm yollarının bulunması, öğrenci ile çevrenin ihtiyaçlarına göre programların hazırlayıp uygulanması amaçlanıyor.
YKS birincisi Cerrahpaşa’yı seçti
Yükseköğretim Kurumlar Sınavı’nda (YKS) Türkiye birincisi olan Mustafa Emir Gazioğlu ve Türkiye altıncısı Ege Uğur, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa’nın tıp fakültesine yerleşti. Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, YKS sonrasında yerleştirme sonuçlarıyla ilk 100’de yer alan 12 öğrenci ile ilk 200’e giren 29 öğrenci, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa’yı tercih etti. Ayrıca ilk 500’den 68 ve ilk binden 135 öğrenci de İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa da eğitim görecek. Fakültedeki öğrencilerin yüzde 42’si, ilk 3 tercihlerine İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa’yı yazarak yerleşti. “Öğrenci odaklı” eğitim anlayışı ile Türkiye’nin öncü üniversitesi olan İstanbul Üniversitesi- Cerrahpaşa, tüm fakülte ve yüksekokul kontenjanlarında yüzde 98.51’lik doluluk oranına ulaştı.
4 üniversite kazandı birinden mezun oldu
Liseyi bitirdiği 1997’den bu yana hemen her yıl üniversite sınavlarına giren Metehan Türk, 4. kez üniversiteye yerleştirilmeye hak kazandı. İstanbul’da PTT’de memur olan Metehan Türk, eğitim serüvenini şöyle anlattı: İlk olarak Uludağ Üniversitesi İktisat Bölümü’ne yerleştim. Bölümümden memnun değildim. 2010’da İstanbul Aydın Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü’nü tam burslu olarak kazandım. 4 sene orada okudum ancak bitiremedim. Sonraki yıl Yeni Yüzyıl Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü’nü tam burslu olarak kazandım. Halen 4. sınıf öğrencisiyim. Bu yıl da İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bölümü’nü kazandım.