20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

28 Şubat Sivil Savunma Günü nasıl ortaya çıktı? Sivil Savunma nedir?

Bugün 28 Şubat Sivil Savunma Günü. Sivil Savunma nedir? 28 Şubat Sivil Savunma Günü nasıl ortaya çıktı? gibi soruların yanıtları tüm vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Sivil Savunma, savaş sırasında saldırılara karşı, barış zamanı ise her türlü doğal afet ve büyük felaketlerde halkın can ve mal kaybını en aza indirmek için yapılan silahsız, koruyucu ve kurtarıcı önlem ve çalışmalar bütünü olarak biliniyor.Sivil Savunma günü fikri Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra çıkmıştır. Sivil halkın silahlardan kendini nasıl koruyacağını öğrenmesi fikrine dayanmaktadır. Sivil Savunma'ya dair merak edilenlerin tümüne haberimizin detaylarından ulaşabilirsiniz.

29 Şubat 2020 Cumartesi 07:18 - Güncelleme:
28 Şubat Sivil Savunma Günü nasıl ortaya çıktı? Sivil Savunma nedir?

Sivil Savunma nedir? 28 Şubat Sivil Savunma Günü nasıl ortaya çıktı? gibi soruların yanıtları yoğun bir şekilde araştırılıyor. Sivil Savunma, savaş sırasında saldırılara karşı, barış zamanı ise her türlü doğal afet ve büyük felaketlerde halkın can ve mal kaybını en aza indirmek için yapılan silahsız, koruyucu ve kurtarıcı önlem ve çalışmalar bütünü olarak biliniyor. Sivil Savunma günü fikri Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra çıkmıştır. Sivil halkın silahlardan kendini nasıl koruyacağını öğrenmesi fikrine dayanmaktadır. 28 Şubat Sivil Savunma Günü'ne dair merak edilenlerin tümüne haberimizin detaylarından ulaşabilirsiniz. 

SİVİL SAVUNMA NEDİR?

Savaşta ve afetlerde halkın can ve mal kaybını en aza indirme amacını taşıyan ve topyekün savunmanın en önemli unsurlarından biri olan Sivil Savunma;

-Savaş zamanı halkın can ve mal kaybının en aza indirilmesi;

-Afetlerde can ve mal kurtarılması;

-Büyük yangınlarda can ve mal kaybının azaltılması;

-Yok olmaları veya çalışamaz hale gelmeleri durumunda yaşamı büyük ölçüde etkileyecek olan kamu ve özel kurum ve kuruluşların korunması ile bunların acil onarımlarının yapılması;

-Savaş zamanı her türlü savunma faaliyetlerinin sivil halk tarafından desteklenmesi;

-Cephe gerisinde halkın moralinin kuvvetlendirilmesi;konularını kapsayan silahsız, koruyucu, kurtarıcı önlem ve faaliyetler bütünüdür.

28 ŞUBAT SİVİL SAVUNMA GÜNÜ NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Yurdumuzda sivil halkın korunmasına ilişkin önlemlerin başlangıç tarihi 1928 olup, bu yılda "Cephe Gerisinin Havaya Karşı Müdafaa, Muhafazası" adı altında bir Talimname çıkarılmıştır. Bundan sonra çeşitli idari düzenlemelerle yürütülen hizmetler 1938 yılından itibaren 3502 sayılı PASİF KORUNMA KANUNU ile yerine getirilmeye çalışılmıştır.

II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan uçakların ve silah menzillerinin cephe gerisine kadar uzanması nedeniyle bu savaşta sivillerin gördüğü zayiat ve ekonomik tesislerin uğradığı hasarlar dikkate alınarak, Türkiye'nin 1952 yılında NATO üyeliğine kabulünden sonra, 1958 yılında çıkarılan ve 28 Şubat 1959 tarihinde yürürlüğe konulan 7126 sayılı "Sivil Müdafaa Kanunu" nun adı daha sonra 586 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile "Sivil Savunma Kanunu" olarak değiştirilmiştir.Sivil Savunma Hizmetleri halen bu kanuna göre yürütülmektedir.

5902 Sayılı "Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun" kanunun 11.maddesinde Sivil Savunma Dairesinin görevleri belirtilmiştir.