Slime nasıl yapılır Slime nedir malzemeleri nelerdir? Vatandaşların araştırdığı konu haline gelen soruların yanıtları haberimizde yer alıyor. Milyonlarca insan tarafından rağbet gören Slime videoları merak ediliyor. Peki Slime nasıl yapılır? Evde Slime yapmak için hangi malzemeler gerekiyor? Slime malzemeleri zararlı mıdır? Slime egzama mı yapıyor? Slime hamurunun tarihçesi nedir? Çoluk çocuk yetişkin farketmeksizin oynanan Slime zararlı mıdır merak ediliyor? İnternetin artık hayatımızın vazgeçilmezlerinden biri olması slime’i önemli bir trend haline gelmiştir. Hiç kuşkusuz slime'ın bu kadar trend olmasındaki en önemli sebep çeşitli sosyal medya mecralarıdır. Gerek Twitter, gerek Instagram gerekse Youtube gibi platformalarda kolaylıkla yayılan bu trendler, slime'ın da önünü giderek açmıştır. Slime için öncelikle bir su bardağı ılık suya çay kaşğı ucu ile boraks ve bir çay kaşığı ucu ile gıda boyası ekleniyor. Kıvam alıncaya dek karıştırılıyor. Daha sonra bir kaba bir bardak su bazı tutkal dökülüyor ve bunun üzerine bir bardak oda sıcaklığındaki su dökülüyor ve karıştırılıyor. Slime yapım aşamasının devamı haberimizde yerini alıyor. İşte merak edilen Slime nasıl yapılır Slime nedir malzemeleri nelerdir? Sorularının yanıtları sizlerle…
SLİME MALZEMELERİ
1/2 su bardağı tutkal
1/2 su bardağı sıcak su
Gıda boyası (isteğe bağlı)
1 yemek kaşığı boraks tozu (ya da deterjan, sabun kullanabilirsiniz)
SLİME NASIL YAPILIR?
Slime yapmak için ilk olarak 1 yemek kaşığı boraksı (veya deterjanı, sabunu) 1 su bardağı sıcak suyun içerisine döküp iyice karıştırmak gerekiyor. Deterjanımız veya boraks tozumuz tamamen eriyene kadar karıştırılması gerekiyor.
Karıştırma işleminin ardından bir kavanoza yarım su bardağı tutkal dökerek sıcak su ile karıştırılır. Bu işlemin ardından sulu bir yapışkan elde edilir.
Eğer istenilirse, hazırlanan tutkallı suya gıda boyası veya sim gibi süsler dökülebilir. Ardından geniş bir kapta hazırlanan boraks/deterjan karışımıyla tutkal karışımını birleştirmek ve iyice karıştırmak gerekiyor. Karıştırma işleminin ardından 30 dakika sonra slime hazır ve kullanılabilir hale geliyor. Eğer hazırladığınız slime oldukça katı olduysa ve istediğiniz gibi şekillenmiyorsa, biraz daha sıcak su ekleyerek karıştırabilirsiniz. Eğer ki hazırladığınız slime oldukça sıvı olduysa da karışımınıza biraz daha boraks/deterjan ekleyip karıştırabilirsiniz.
SLİME NASIL ORTAYA ÇIKTI?
Slime, polimer malzemeden yapılan yeni nesil bir oyun hamurudur. Akışkan, ele yapışmayan ve yumuşak kıvamlı bir oyun hamurudur. 1920'de sentetik polimerler üzerinde çeşitli araştırmalar yapan Hermann Staudinger tarafından bulunmuştur. Staudinger, plastiklerle ilgili çalışmaları sebebiyle 1953 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmış bir Alman kimyagerdir. Bilimsel çalışmalar sonucunda bu maddenin oyuncak sektöründe kullanılmaya başlaması ise hemen gerçekleşmemiştir. Slime, 1976 yılında ABD'li bir oyuncak üreticisi tarafından piyasaya sürülmüştür. O dönemlerde yeşil kova ve yeşil slime satışı yapan firma çocuklar arasında da önemli bir furyayı başlatmıştır. 90'ların sonu 2000'li yılların başında ise Türkiye'de de yayın yapan bir çizgi film kanalının kendi markasına çeşitlilik kazandırmak amacıyla başlattığı oyuncaklar arasında slime da yerini almıştır. Çeşitli slime oyuncaklarının özellikle son dönemde bu kadar hayatımızda olmasının ve tüm dünyayı etkisi altına almasının önemli sebebi bu olmuştur.
SLİME EGZAMA MI YAPIYOR?
Antalya Akdeniz Üniversitesi'ne getirilen bir çocuk hastaya, slime ile oynamaya bağlı olarak egzama teşhisi konuldu. Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Ülker Gül, "Bu oyuncak acil olarak toplatılmalı" dedi Çocukların oyun oynamak için kırtasiyelerden satın aldığı yarı akışkan slime isimli oyuncakta uyuşturucu hammaddeleri olduğunu ortaya çıkmasının ardından ilk slime vakası Antalya Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde görüldü. Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ülker Gül'ün kontrol ettiği çocuk hastaya slime ile temasa bağlı egzama teşhisi konuldu. Prof. Dr. Ülker Gül, "Bir çocuk hasta el parmağında temas egzaması ile geldi. Bu slime ile temasa bağlı 'temas egzaması' teşhisi koyduğum ilk olgu" dedi.
SLİME HAMURUNUN ZARARLARI NELERDİR?
Slime hamurunun içerisinde yer alan boraks çocuklar tarafından ağız yolu ile solunması ve alınması, son derece tehlikeli bir durumdur. Ölüme bile sebebiyet verebilmektedir.
Slime hamurunun içeriğine yoğun olarak katılan yapıştırıcı tutkal çeşitleri de alerjik cilt hastalıkları, bağımlılık yapıcı, kan ve sinir hücrelerinde zehirli etkileri bilimsel olarak ispatlanmıştır.
Aynı zamanda slıme hamurunun içerisinde sim oje, tıraş köpüğü, ve çeşitli maddeler katılmaktadır. Bu maddelerin sürekli çocuklarla temas etmesi oldukça tehlikeli bir durumdur.
Saymış olduğumuz maddelerin çocuklarla sürekli temas halinde olması, alerjik reaksiyonlara toksik, zehirli etkileri, bağımlılık yapıcı etkileri nedeniyle çocuklardan uzak tutulmalıdır.
BORAKS NEDİR?
Boraks doğal bir mineraldir. Zararı olmadığı düşünülmektedir. Amerika'da çeşitli kişiler çamaşır yıkarken deterjan yerine kullanmaktadırlar. Son yıllarda ülkemizde de borakslı deterjanlar üretilmiş ve satılmaya başlamıştır. Ancak çamaşır yıkarken çıkan kötü kokudan dolayı borakslı deterjan pek tercih edilmemektedir.
BORAKS NEREDEN ALINIR?
Boraksı aktarlardan, organik pazarlardan, eczanelerden ve güvenilir internet sitelerinden temin etmek mümkündür. Son yıllarda insanların doğal ve doğaya yönelik organik ürünler seçmesi boraks gibi pek bilinmeyen maddelerin günümüzde popüler olmasını sağlamıştır.
BORAKSIZ SLİME NASIL YAPILIR?
İlk önce su bazlı tutkalı kâseye boşaltın.
Sonra istediğiniz simi dökün.
Kaşıkla karıştırdıktan sonra yavaş yavaş deterjan dökün.
Karıştırmaya devam edin
İstediğiniz kıvama gelince oynayabilirsiniz.
SLİME NEDİR?
Slime bir Amerika’lı bir oyuncak şirketi tarafından üretilen oyun hamurudur. Slime maddesinin yapısı yarı yapışkan- yarı akışkandır. 1976 yılında üretilen, toksik olmayan viskozite malzemeden oluşan, yeşil renkli plastik çöp kovasına benzer kutularda satılan oyuncak ürünüdür. İlerleyen yıllarda Slime'nin farklı çeşitleri üretilmiştir. 1970'lerde Slime Canavar masa oyunu tanıtılmıştır.