16 Temmuz 2025 Çarşamba / 21 Muharrem 1447

Son depremler yine korkuttu

Son depremler ile ilgili yeni gelişmeler gelmeye devam ediyor. Hatay'da az önce bir deprem yaşandı.

2 Şubat 2018 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Son depremler yine korkuttu

Son depremler ile ilgili yeni gelişmeler gelmeye devam ediyor. Hatay'da az önce bir deprem yaşandı. Son depremler: Hatay'da deprem mi oldu merkez üssü neresi kaç şiddetinde? soruların yanıtları aranıyor .Türkiye'deki depremlerin ardı arkası kesilmiyor. Sıklıkla Ege'de meydana gelen depremlerin ardından şimdi de Hatay'da saat 14.00 sıralarında 3,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremde ilk belirmelere göre can ve ya mal kaybı yaşanmadı. Deprem çevre illerden de hissedilirken, kentte paniğe neden oldu. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nün verilerine göre, saat 14.06'da merkez üssü Hatay merkez olan Richter ölçeğine göre 3.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Hatay merkez ve ilçelerinde de hissedilen depremde herhangi bir can ve mal kaybının olmadığı öğrenildi. İşte Hatay'daki deprem ile ilgili son gelişmeler...

SON DEPREMLER 
 


Depremler nasıl oluşur ?

Depremler, yerkabuğundaki fay adı verilen kırıklarda meydana gelir. Faylar, kayanın kırılgan özelliğe sahip olmasından dolayı yüksek basınç (gerilme, sıkışma veya bükülme) altında kırılmasıyla oluşur. Gerilme levhaların kademeli hareketi sonucunda yerkabuğunun değişik noktalarında meydana gelir. Depremler, kayalık bir alanda oluşan gerilmenin ani bir harekete yol açacak kadar yükselmesiyle olur. Bu hareket, kayanın en zayıf noktasında kırılmasıyla yeni bir fay oluşturabilir yada kaya var olan fay boyunca kayar. Bunun sonucunda, gerilmenin boşalmasıyla olağanüstü büyük boyutta enerji açığa çıkar. Bu enerjinin çevredeki kaya kütlelerinde oluşturduğu titreşim depremi yaratır. Depreme yol açan kayalardaki kırılma yada kaymanın başladığı noktaya deprem odağı, bu noktanın tam üzerine rastlayan alana da deprem merkezi denir.



Deprem çeşitleri

1. Tektonik Depremler:İç kuvvetlerin neden olduğu gerilimlerin boşalması ile meydana gelen yer kabuğu hareketlerinin yol açtığı sarsıntılara Tektonik Depremler adı verilir. Gerek şiddet gerekse etki alanı bakımından en önemli ve en yıkıcı olan depremlerdir. Yeryüzünde olan depremlerin % 90'ı bu gruba girer. Türkiye'de olan depremler de büyük çoğunlukla tektonik depremlerdir.

2. Volkanik Depremler: Bunlar volkanların püskürmesi sonucu oluşurlar. Yerin derinliklerinde ergimiş maddenin yeryüzüne çıkışı sırasındaki fiziksel ve kimyasal olaylar sonucunda oluşan gazların yapmış oldukları patlamalarla bu tür depremlerin meydana geldiği bilinmektedir. Bunlar da yanardağlarla ilgili olduklarından yereldirler ve önemli zarara neden olmazlar. Japonya ve İtalya'da oluşan depremlerin bir kısmı bu gruba girmektedir. Türkiye'de aktif yanardağ olmadığı için bu tip depremler olmamaktadır.

3. Çöküntü Depremleri: Bunlar yer altındaki boşlukların (mağara), kömür ocaklarında galerilerin, tuz ve jipsli arazilerde erime sonucu oluşan boşlukları tavan bloğunun çökmesi ile oluşurlar. Hissedilme alanları yerel olup enerjileri azdır fazla zarar getirmezler. Özellikle karstik sahalarda görülürler. Ülkemizde en çok Akdeniz Bölgesindeki karstik mağaraların tavan kısımlarının çökmesi ile meydana gelirler.