16 Temmuz 2025 Çarşamba / 21 Muharrem 1447

Taşeron işçiye kadro ne zaman verilecek?

Taşeron işçiler ne zaman kadroya geçecek? 4C'li taşeron işçiler 4B'li sözleşmeli devlet kadrosuna nasıl geçecek? Maaşları ve hakları memurlarla aynı mı olacak? soruların yanıtlarını bu haberimizde bulabilirsiniz.

11 Aralık 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Taşeron işçiye kadro ne zaman verilecek?

Taşeron işçiler kadroya ne zaman geçecek? Kadroya geçişler hangi tarihte ve nasıl yapılacak? 4C'li taşeron işçiler 4B'li memur kadrosuna geçişleri nasıl olacak? 2018 yılı itibariyle taşeron işçilere hangi haklar tanınacak? Taşeron işçilerden kimler sürekli kadroya geçecek? Taşeron işçilerin maaşı değişecek mi?

TAŞERON İŞÇİYE 6066 LİRAYA KADAR

Açıklamalar arasında en yeni konu 52 günlük ikramiye oldu. Kamuda çalışan işçilere her yıl ikramiye ödeniyor. Taşeron işçiler de kadroya geçince bu hakka kavuşacak. Asgari ücretli bir taşerona en düşük 2433 lira, 2000 lira maaş alana 3466 lira, 3500 lira maaş alana ise 6066 lira ikramiye ödenecek. İkramiye aylık hesapta yüzde 15’e yakın zam demek.

TAŞERON İŞÇİLERE SINAV DA YAPILACAK

Yasa çıktıktan sonra başvuru sürecinin başlayacağını ifade eden Jülide Sarıeroğlu, “Başvuru yapan işçiler bir de sınavdan geçecek. Ayrıca güvenlik araştırması da olacak. Bu rutin bir süreç... Kamuya alınan herkes güvenlik soruşturmasından geçiyordu. Şu anda bunu yapmak zorundayız” dedi. Sarıeroğlu, emekliliği olan çalışanların ise kadroya geçemeyeceğini belirtti.

Uzun zamandır merakla beklenen taşerona kadroda sona gelindi. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından bugün detaylı bir şekilde taşerona kadro açıklandı. Herkes merakla belediyede çalışan taşeron işçilerin de kadroya geçip geçemeyeceğini aradı. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada belediye işçilerinin de kadroya geçeceğini duyurdu. Daha sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu da kadro detaylarını verdi.


AK Parti Grup Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, taşeron işçileri kadroya alarak uzun süredir tartışılan meselenin kökten çözüldüğünü söyledi.

ÜÇ AYDA KADROYA GEÇİLECEK

Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu da, bir hafta içinde Meclis'e gönderilecek düzenlemenin ayrıntılarına ilişkin bilgi verdi. Sarıeroğlu, yasal düzenlemenin ardından üç ay içinde kadroya geçişlerin tamamlanacağını söyledi. Sarıeroğlu, "Merkezi bütçe ile düzenlenen tüm kamu kurum ve kuruluşlarındaki 450 bin taşeron çalışan kardeşimize şartsız tam kadro veriyoruz" diye konuştu. Bir hafta içerisinde Meclis'e gelecek olan taşeron paketindeki ayrıntılar şöyle:

MEVSİMLİK İŞÇİLER

Mevsimlik işçilerin mevcut uygulamada 5 ay 29 gün olan çalışma süresi 4 ay daha uzatıldı ve 9 ay 29 güne çıkarıldı. Daha uzun süre sigortalı çalışacaklar. Böylece emekli olmaları kolaylaşacak.

SÖZLEŞMELER İPTAL

Aracı firmalarla yapılan sözleşmeler feshedilecek. İl özel idareleri, belediyelerde taşeronlar tamamen ortadan kalkıyor

YAŞ KRİTERİ YOK

Kadroya geçişte yaş sınırı, eğitim şartı, asıl iş, yardımcı iş ayrımı olmayacak. Geçici, özel sözleşmeli, üç yıllık sözleşmeli değil sürekli işçi kadrosuyla çalışacaklar.

MALİ SOSYAL HAKLAR

İşçilerin mali, sosyal hakları mevcut düzende toplu sözleşmeyle bağıtlanmış durumda. Çalışma hukuku korunacak.

EMEKLİLİĞİ GELENLER

Yaşı gelip de emekliliğe hak kazananlar da geçiş yapabilecek. Emeklilik yaşı gelip de prim gün sayısı dolmayanlara çalışmaya devam edecek.

ASKERLİK DOĞUM İZNİ

Düzenleme yapıldığı dönemde askerde olan, doğum iznine çıkan anneler de kapsamda yer alacak. Hastalık nedeniyle rapor alanlar, iş sözleşmesi gereği sözleşmesi askıda olanlar da kapsamda yer alıyor.

DAVA AÇANLAR

İşten çıkarılıp mahkemeye başvuranların işe iade kararı varsa onlar da değerlendirilecek. Açılan davalarla ilgili feragat istenecek.

SENDİKALARDA SEVİNÇ YARATTI

Taşerona kadro müjdesi kamuda büyük sevinç yarattı. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "Kamuda 20 bin 4C'li var. Bu kapsamda çalışanların kadro talepleri uzun zamandır gündemde olan bir konuydu. Dolayısıyla toplu sözleşme kararı gereği kadroya geçmiş olmaları memur sendikacılığı açısından da önemli bir aşamadır" dedi. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, müjdenin işçilerin aileleriyle birlikte yaklaşık 4.5 milyon kişiyi doğrudan ilgilendirdiğini belirterek, "Karardı memnuniyetle karşılıyoruz" diye konuştu.

BELEDİYE İŞÇİLERİ DE KADROYA GEÇİYOR

Jülide Sarıeroğlu yaptığı açıklamada belediyede çalışan taşeron işçilerin de kadroya geçeceğini duyurdu. Twitter'da açıklama yapan Sarıeroğlu, "Belediye ve İl Özel İdarelerinde, taşeron olarak çalışan kardeşlerimiz için de yeni bir düzenleme yaptık, bu kardeşlerimiz, il özel idarelerin ve belediyelerin iktisadi teşekküllerinde işçi olarak istihdam edilecekler" ifadelerini kullandı.




TARİH BELLİ OLDU

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, "Taşeron düzenlemesi ile ilgili bir toplantı yapıp detayları açıklayacağız. Meclis'e en kısa sürede gelecek. Bütçe görüşmelerinden sonra genel kurulda görüşülecek. 3 ay içerisinde geçişler tamamlanacak" dedi.

Alt işverene bağlı çalışanları ifade eden taşeronlarla ilgili düzenlemenin ana hatları açıklanırken detaylarda cevap bekleyen sorular yasa ve ardından çıkarılacak yönetmelikle netleştirilecek. Habertürk'ün haberine göre, açıklamalar ve daha önceki düzenlemelerle taşeron ve mevsimlik işçilerle ilgili kadro düzenlemesinin kapsamı, özlük hakları, geriye dönük alacaklar ve sürecin nasıl planlandığı netleşmiş durumda.



1 - Sürekli işçi kadrosuna kimler geçecek?

Genel bütçeli idareler, özel bütçe kapsamındaki idareler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, üniversiteler, sosyal güvenlik kurumları, hastaneler ve üst kurullarda çalışan 450 bin kişi ‘sürekli işçi (4D)’ kadrosuna alınacak.

2- KİT’lerde çalışan kadro alacak mı?

KİT’lerde taşerona bağlı olarak çalışan işçilerin kadroya alınması konusunda Maliye ve Çalışma Bakanlıkları’nca yürütülen çalışmalar var. Çalışma bitince netleşecek.

3 - Mevsimlik işçinin avantajı ne?

Çaykur, Şeker Fabrikaları, Orman Genel Müdürlüğü gibi kuruluşlarda çalışan işçiler halen 5 ay 29 güne kadar istihdam ediliyor. Bu işçiler 4 ay daha fazla çalışabilecek.

EMEKLİ TAŞERON İŞÇİLERİN DURUMU

4 - Sözleşme süresi ne olacak?

Kadroya geçenlerde 1-3 yıl gibi sözleşme olmayacak. Süresiz sözleşme olacak.

5 - Şartlar neler olacak?

Kadroya alınacaklar için eğitim, yaş, asıl iş-yardımcı iş gibi kriterler olmayacak.

6 - Ücret değişikliği olacak mı?

Taşeron işçiler için bir süredir toplu sözleşmeler imzalanıyor. Taşeron işçiler kadroya alındıklarında, sözleşme süresinin bitimine kadar aynı ücreti almaya devam edecekler.

7 - Emekli olanlar ne olacak?

Emekli maaşı alanlar devlette çalışamıyor. Ama, emeklilik yaşı gelip de halen prim günü nedeniyle maaş alamayan çalışabilecek.

8 - Ek bir ödeme var mı?

Evet. Kadroya geçenlere 52 günlük ikramiye de ödenecek. Bu da yılda 2400-6000 lira arasında.

TAŞERONDA KIDEM YANMAYACAK

9 - Kıdem ve yıllık izin hakları ne olacak?

Bu haklar aynen devrolacak ve hak kaybı yaşanmayacak.

10 - Kadroya tam olarak ne zaman geçilecek?

Yasa Meclis’e geldikten sonra onay alıp yürürlüğe girince, kadroya geçişler 3 ay içinde tamamlanacak. Bu da en geç Mart sonuna kadar işlemin tamamlanacağı anlamına geliyor.

11 - Sınav yapılacak mı?

Tüm taşeron işçiler güvenlik soruşturmasından geçecek. Soruşturmadan sonra da sınav yapılacak. Sınavı, çalışılan kurum, yapılan işe göre yapacak. Sınavı geçemeyen kadroya alınmayacak.

12 - Kadro için hangi tarihten önce işe girmek gerekiyor?

Yapılan açıklamalara göre 5 Aralık (dahil) öncesinde işe başlayanlara kadro verilecek.

TAŞERONDA ÇALIŞMADA SÜRE ŞARTI

13 - Ne kadar süre çalışmak gerekiyor?

Yapılan açıklamalarda bu konuda detay yer almadı. Yasa tasarısı Meclis’e gelince netlik kazanacak. Girdi-çıktı yapılan işçilerin durumu da henüz net değil.

14 - 4C’lilerin durumu ne olacak?

TÜİK, TBMM gibi kurumlarda çalıştırılan veya özelleştirme sonrası işsiz kaldıkları için 4C statüsünde çalıştırılan 23 bin kişi ‘sözleşmeli memur’ olacak.

15 - Kadroya geçen 4C’linin maaşı artacak mı?

Evet. Ücretler yeniden ayarlanacak. Ek ödemelerle birlikte aylık en az 600 liralık bir artış olacak.

16 - Emekli yaşını doldurmasına az bir süre kalan ne olacak?

Emekliliğine, 1-2 yıl kalanlar yaşı doldurana kadar kadrolu çalışabilecek.