11 Mayıs 2024 Cumartesi / 4 Zilkade 1445

'Tematik liselerin kapasitesi artacak'

Yeni düzenlemeyle 3 meslek alanında eğitim vermeye hazırlanan tematik mesleki ve teknik Anadolu liselerine ilişkin Milli Eğitim Bakanı Selçuk, “Önümüzdeki yıl tematik liselerimizdeki kapasitemizi yüzde 40’tan yüzde 100’e çıkarabileceğiz” dedi.

18 Şubat 2019 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
'Tematik liselerin kapasitesi artacak'

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, mesleki ve teknik Anadolu liseleri ile tematik liselerde uygulamaya geçecek yeni düzenlemeler konusunda açıklama yaptı. “Daha önce sadece bir meslek alanında eğitim hizmeti sunabilen tematik mesleki ve teknik Anadolu liselerinin, yeni düzenleme ile öğretim programı, öğretmen kaynağı, atölye donanımı ve benzeri özellikler bakımından birbiriyle ilişkili üç meslek alanında eğitim hizmeti sunabilmesine imkan sağlandığını” belirten Bakan Selçuk, “Yeni düzenlemeyi tematik mesleki ve teknik Anadolu liselerinin kapasitelerinin daha verimli kullanılabilmesi için yaptık” dedi. 

ARTIK 3 MESLEK ALANI

Bakan Selçuk, “Mevcut tematik mesleki ve teknik Anadolu liselerimizde yaklaşık yüzde 40 kapasite ile eğitim hizmeti verebiliyoruz. Tematik liselerdeki tek bir meslek alanı kısıtı nedeniyle bu kapasiteyi artıramıyorduk. Yeni düzenlemeyle her bir tematik lisemizde birbiri ile ilişkili ve insan kaynağı ve altyapı açısından da yönetilebilir üç meslek alanına kadar eğitim hizmeti sunmayı planlıyoruz. Böylece önümüzdeki eğitim-öğretim yılında tematik liselerimizdeki kapasitemizi yüzde 100’e çıkarabilmemiz mümkün olacak” diye konuştu. 

Bakan Selçuk, mesleki ve teknik ortaöğretim okullarında öğretmenler ve yöneticilerle yaptıkları incelemelerde hazine payının düşürülmesine yönelik talebin iletildiğini ifade etti. 

HAZİNE PAYI DÜŞTÜ

Bakan Selçuk, düzenlemelerle öğrencilerin uygulama becerilerinin artırılmasında büyük katkı sunan döner sermaye kapsamındaki üretimden kesilen hazine payının düşürüldüğünü vurgulayarak “Mevcut durumda bu kapsamda yapılan üretimden yüzde 15 Hazine kesintisi yapılıyordu. Bu oranın yüzde 1’e düşürülmesi talebimizi ve bunun mesleki ve teknik eğitimimiz açısından önemini Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayrak’a ilettik. Bize her zaman destek olan Sayın Bakan, bu talebimizi uygun gördü ve 28 Kasım 2018 tarihi itibarıyla kesinti oranını yüzde 15’ten yüzde 1’e düşürdü. Bu mesleki ve teknik eğitimin güçlendirilmesi için çok önemli bir adım oldu” ifadelerini kullandı. 

Liseliden polise OYİZTA cihazı

Rize’de 17 yaşındaki lise öğrencisi Berkant Alperen’in, 150 TL’ye mal ettiği, Olay Yeri İncelemede Zaman Tayin Aracı (OYİZTA) ile önce ölüm saati daha çabuk belirlenecek ve buna bağlı olarak suçlunun kaçabileceği mesafe de hesaplanacak. Her parçasını kendi elleriyle ürettiği cihazı için patent başvurusuna hazırlanan Alperen, projesini Erzurum’da gerçekleşecek TÜBİTAK’ın lise öğrencileri araştırma projeleri yarışmasına da koyacak. Alperen, “Metot vücuttaki soğuma süresini kısa zamanda ölçerek ölüm zamanı hakkında bilgi veriyor. Polis ekipleri olay yerine girdiği zaman hemen ölçüm alıp vücudun ne zaman soğumaya başladığını ölçebiliyor. Ölüm zamanı tespit edilerek suçlunun ne kadar zaman önce olay yerinde olduğu ve geçen sürede ne kadar mesafe kaçabileceği de tespit edilebilecek” dedi.