15 Mayıs 2025 Perşembe / 18 Zilkade 1446

Kandillerde oruç tutulur mu?

Üç aylar 7 Mart'ı 8 Mart'a bağlayan gece başlayacak. Bu kutsal aylara birkaç gün kala Müslüman vatandaşlar da hazırlıklarına başladı. Müslüman vatandaşlar için Diyanet İşleri Başkanlığı bir bildiri yayımladı. Bu bildiri de üç aylarda oruç tutma konusunda bazı bilgilere de yer verildi. İşte ayrıntılar…

6 Mart 2019 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Kandillerde oruç tutulur mu?

 

Bu yıl 8 Mart 2019’ta başlayacak olan üç aylar ve Regaip Kandilinin başlamasına birkaç gün kala Müslüman vatandaşlar da şimdiden Ramazan hazırlıklarını ve konu ile ilgili araştırmalarını yapmaya başladı. Recep, Şaban ve Ramazan ayları için hangi duaların okunacağını merak eden vatandaşlar aynı zamanda  “Berat Kandili ve Regaip Kandilinde oruç tutulur mu? Üç aylarda nasıl niyet edilir? Sorularının cevabını aramaya başladı. 

ÜÇ AYLARDA ORUÇ TUTULUR MU?

 

Diyanet İşleri Başkanlığı, üç aylarda oruç tutma konusunda bazı bilgiler verdi. 

"Halk arasında üç aylar diye bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları mübarek aylardır. Nitekim Hz. Peygamber, Recep ayı girdiğinde “Allah’ım! Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.” diye dua etmiştir (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 259). Ramazan ayında oruç tutmak farzdır (Bakara, 2/184-185). Recep ve Şaban aylarında ise; Hz. Peygamberin (s.a.s.) diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu, ancak Ramazan’ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Savm, 52-53; Müslim, Sıyâm, 173-79). Bu itibarla, Recep ve Şaban aylarının aralıksız olarak oruçlu geçirilmesinin dinî bir dayanağı yoktur. Kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde bu aylarda dilediği kadar nafile oruç tutabilir."

 

ÜÇ AYLARIN DİNDEKİ YERİ NEDİR?

 

Halk arasında üç aylar diye bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları mübarek aylardır. Nitekim Hz. Peygamber, Recep ayı girdiğinde “Allah’ım! Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.” diye dua etmiştir (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 259).

Ramazan ayında oruç tutmak farzdır (Bakara, 2/184-185). Recep ve Şaban aylarında ise; Hz. Peygamberin (s.a.s.) diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu, ancak Ramazan’ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Savm, 52-53; Müslim, Sıyâm, 173-79).

Bu itibarla, Recep ve Şaban aylarının aralıksız olarak oruçlu geçirilmesinin dinî bir dayanağı yoktur. Kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde bu aylarda dilediği kadar nafile oruç tutabilir.

 

ÜÇ AYLAR DUALARI HANGİLERİDİR?

Üç aylar girdiği zaman Hz. Peygamber (S.A.V.) şöyle dua ederdi; “ Ey Allah’ım; Recep ve Şabanı bize mübarek kıl,
bizi Ramazana kavuştur.”
 
Hz. Peygamber (S.A.V.); başka bir hadis-i şeriflerinde ise;” Recep Allah’ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazanda ümmetimin ayıdır.” Buyurarak bu ayların manevi feyzine işaret buyurmuşlardır.
 

 

ÜÇ AYLARDA NASIL NİYET EDİLİR?

 

Niyet etmek orucun şartlarındandır. Niyetsiz oruç sahih değildir. Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek menduptur. Oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır.