25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Umut'tan sevindiren haber

Sağlık Bakanlığı'na ait özel bir uçakla Antalya'dan Samsun'aa getirilen Umut'u muayene eden doktordan olumlu rapor...

30 Aralık 2013 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Umut'tan sevindiren haber
Antalya'da 2008 yılında geçirdiği trafik kazası sonrası komaya giren ve kamuoyunda ‘Umut' olarak bilinen genç ile 5 yıldır bakımını üstlenen 41 yaşındaki Gülsüm Kabadayı, dün Samsun'a getirilmişti.

Samsun Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi'nde ‘Umut'u dün ve bugün muayene eden Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Orhan Akdeniz, hastanın durumu hakkında açıklamalarda bulundu.
Umut için bugünden itibaren rehabilitasyon tedavisine başladıklarını belirten Samsun Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Orhan Akdeniz, "Umut 8 sene önce Antalya'daki bir trafik kazasından sonra felç olmuş bir hastadır.

Bize gelmeden önce kafatası kırıkları, dirseğindeki kırık ve kalçasındaki kırıklarla ilgili cerrahi tedaviler görmüş ama rehabilitasyon tedavisi ciddi anlamda görmemiş. Bizim hastanemize dün gelen Umut, yapılan tetkikler sonrasında rehabilitasyon programını belirledik ve buna göre bugünden itibaren rehabilitasyon tedavisine başladık. Rehabilitasyonda boyun kasları zayıf başını tutamıyor. Omuzları biraz daha iyi, dirseklerinden bir tanesinde kemiksel kontraktür gelişmiş. El bileklerinde fleksiyon spastisitesi var.

Yani el bileklerinde kasları ciddi manada kısalmış. Belinde ve sırtında skoloj gelişmiş. Bunlar bizim rehabilitasyonda hedeflerimizi ayarlamamızda bize yol gösterecek şeylerdir. Rehabilitasyondaki hedeflerimiz bu tip hastalarda yatakta oturtmak, ayağa kaldırmak, yürütmek ve merdiven çıkartmaktır.Umut'taki öncelikli hedefimiz Umut'u oturtmaktır. Umut oturduğu zaman Lokomat ile yürüteceğiz. Buradaki gelişmelere göre de hedefimizi daha ileriye doğru götüreceğiz" dedi.

"UMUT'UN YÜRÜYEBİLECEĞİNE ÇOK İNANIYORUM"

Umut için doktorlardan olumlu rapor alan ve gözyaşlarına hakim olamayan 5 senedir Umut'a annelik yapan 41 Gülsüm Kabadayı, "Pozitif bir enerji ile karşılandık. Hocamızın Umut ile ilgili anlatmalarından dolayı çok mutlu oldum. Bizi güzel şeyler bekliyor.

Ben inanıyorum ki Umut buradan yürüyerek çıkacak. Çünkü ben bunu 6 yıldır bekliyorum. Çok mücadele ettik. O kadar mutluyum ki. Doktorumuz Umut'un kollarının bile çok iyi olduğunu söyledi. Umut için o kadar güzel şey ki bunlar. Bu duyguları anlatacak hiçbir şey yok. Engellileri aştık ama sabırla aştık. Geç kaldık ama tamamlıyoruz biz bunu. Ben çok mutluyum. Umut'un yürüyebileceğine çok inanıyorum" diye konuştu.

Doktorlara güvendiğini ifade eden Kabadayı, "Engellimiz engelimiz değildir. Bizim sadece beyinlerimiz engellidir. Pozitif bir enerji ile bu hastalara yanaşsınlar. Sevginin, emeğin ve sabrın aşamayacağı hiçbir şey yoktur. Doktorlar ne derse yapacağız, onlara güveneceğiz.

Herkes doktorların sözlerinden vazgeçmesinler. Çünkü ben doktorlara güvendim ve bu duruma kadar geldim. Umutşuanda sadece ‘anne' diyebiliyor. Umut'u ben 30 kilogram ile aldım ve bu hale kadar getirdim" şeklinde konuştu