12 Aralık 2024 Perşembe / 11 CemaziyelAhir 1446

81 ilin yeniden inşası için el ele verdiler

Türkiye'deki tüm şehirlerin mahalle, kent ve bölge bazında yeniden şekillendirilmesi için kurulan 'Kentsel Vizyon Platformu' kamu, özel ve sivil sektörlerin el ele vermesini amaçlıyor. Platform, ilk iş olarak Bakanlık'la beraber bir bölgenin yapılandırması için plan oluşturacak.

4 Eylül 2013 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
81 ilin yeniden inşası için el ele verdiler
Kamu, özel ve sivil sektörlerin işbirliğini sağlamak amacıyla Marmara depreminin 14’üncü yıldönümünde kurulan 'Kentsel Vizyon Platformu', bölge, kent ve mahalle olmak üzere uygulanabilecek çalışmalar yapmak üzere kolları sıvadı. NEF Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur ve Kentsel Strateji Şirketi Kurucu Ortağı Faruk Göksu ile beraber hayata geçirilen Kentsel Vizyon Platformu, eğitim, etkileşim ve ekonomi başlıkları altında, strateji toplantıları, forumlar ve iş yaratma gibi sektöre katma değer sağlayacak girişimlerde bulunacak. İlk olarak '81 Kent, 81 Vizyon' sloganıyla Türkiye’nin tüm illeri için Kentsel Vizyon Planları hazırlanmayı hedeflediklerini anlatan Faruk Göksu, şu bilgileri verdi: "Bu sadece ‘vizyon’ değil, bir ‘eylem’ platformu. Biz her il için eylem proramları hazırlayacağız. O ilin kültür, doğa, tarihi özelliklerini dikkate alarak stratjiler geliştireceğiz ve yönetimlere rehber olması amacaıyla sunacağız. Programa çağrı yoluyla davet edilen ve ‘kent stratejisti’ olmak isteyen adaylar, kısa süreli eğitimler alacak. Eğitim sonrası seçilen aday, seçtiği kent için araştırma yaparak ‘strateji çalıştayı’na katılabilecek. Böylece görüş ve önerilerini tartışmaya açma imkanına sahip olacak. Programa katılan ve başarılı bulunan 10 kişi en az 1 yıl süreyle ‘Kent Vizyon Planları’ hazırlanması sürecinde istihdam edilecek" dedi.
Anadolu illeri ağırlıkta
Kentsel dönüşümün rant sistemi olarak algılanmasının doğru olmadığına değinen Erden Timur ise, çalışmalarının yüzde 80'ini Anadolu'da yapacaklarını söyledi. Timur "Amacımız bölge, kent ve mahalle ölçeğinde örnekler oluşturmak. Akıllı evler oluşturmamız gerekiyor. Ancak bu konuda kamu özel sektörden daha duyarlı. Biz benzer stratejiyi ÇEKÜL Vakfı'yla beraber bundan Mardin'de uyguladık ve şehir 10 yılda çok büyük yol katetti. Hazırladığımız planları valiliklere sunacağız, mester planlar hazırlanacak, üç boyutlu maket yapılacak. Bunlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunulacak"dedi. Timur, ayrıca yine Bakanlık'la beraber bir bölgenin planını hazırlayarak kurgulamanın çalışmalarını yaptıklarını sözlerine ekledi. Kentsel Vizyon Platformu Koordinatörü Sıla Akalp da yaptığı sunumda ‘Malatya Vizyon Planı’, kent ölçeğinde ‘Edirne Kent Modeli’, mahalle ölçeğinde ise ‘Kağıthane Mahalle Rehberi’ çalışmaları hakkında bilgi verdi.