Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Büyükşehir Belediyesi ve belediyelerce ambalaj atıklarının toplanması, taşınması ve ayrıştırılmasına ilişkin yetkilendirilmiş kuruluş ve yüklenici firmalarla sözleşme yapılmasını, atık toplayıcılarının görev kartları, iş kıyafetleri ve toplamada kullanılan araçlar gibi hususların sözleşmelerde belirlenmesini istedi. Vali Yüksel, atıkların yetkili olmayan kişiler tarafından toplanması, taşınması ve depolanmasına belediyelerce hiçbir şekilde müsaade edilmeyeceğini kaydetti.
Ankara İlinde Cadde ve Sokaklarda Kağıt Toplanmasına İlişkin Usul ve Esaslar ile ilgili genelge ile belediye başkanlıklarının ve ilgili kamu kurumlarının gerekli önlemleri almasını istendi. Ankara'da atık maddelerin toplanması, depolanması ve ayrıştırılıp ekonomiye geri kazandırılması gerekirken bu esaslara uyulmaması nedeniyle çevre, trafik ve güvenlik sorunlarına yol açıldığını vurgulayan Vali Yüksel, şunları kaydetti: "Kamuoyunda 'sokak toplayıcıları, kâğıt toplayıcıları veya çöp toplayıcıları' olarak tanımlanan kişiler tarafından son derece sağlıksız şekil ve şartlarda, uygun olmayan el araçları ve depolama vasıtalarıyla atıkların yerinde ayrıştırılarak toplandığı, çöp birikintilerinin sokak, cadde ve kaldırımlara yayıldığı, bu suretle görüntü kirliliği yanında vatandaşların sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını da tehdit edecek durumlara yol açıldığı hususu Başkent Ankaramıza yakışmamaktadır."
Genelgede belirlenen tertip ve tedbirlere uymayanlar hakkında 2872 sayılı Çevre Kanunu'nun 20. maddesi ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği'nin 34. maddesi gibi ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda cezai yaptırımlar uygulanacağı belirtildi.