Hayatımızın ayrılmaz parçası haline gelen internet, artık hastalık boyutlarına ulaşarak ciddi oranda bağımlılık yaratmaya başladı. Dünyada gençler arasında yüzde 2.5-45 arasında internet bağımlılığı varken bu oran bizde henüz yüzde 2.5-10 arasında. Ancak özellikle ergenlik çağındaki gençlerde internet bağımlılığı görülmeye başlayınca tedavi merkezleri açılması da gündeme geldi. Bu konudaki ilk girişimi ise Üsküdar Üniversitesi’ne bağlı Özel NPİstanbul Nöropsikiyatri Hastanesi gerçekleştirdi. Hastane bünyesindeki AMATEM içinde geçen ay kurulan Sanal Bağımlılık Tedavi Merkezi’nde (SABATEM) hastalar, gerek görüldüğü takdirde özel hazırlanmış internetten yoksun odalarda yatırılarak terapi ve ilaçlarla tedavi ediliyor.
SABATEM’in kurucularından psikiyatri uzmanı Dr. Serdar Nurmedov, internet ve bilgisayarın aşırı kullanımının beyinde madde kullanımına benzer narkotik bir etki oluşturduğunu söyledi.
WIFI şifren ne komşu?
Dr. Numedov “Yapılan araştırmalar sonucunda kokain ve internetin beyinde oluşturduğu zararın aynı olduğu görülmüştür. Bağımlı kişilerde internette geçirilen süre sürekli artmakta hatta 25 saat kalanlar olmaktadır. Bağımlı kişiler zamanla klavye başından uzaklaştığında depresif hareketler sergileyip krize giriyor. Hırçınlaşıp etraftaki eşyaları kırıp dökebiliyor. Bu durumdaki hasta 15 gün yatarak tedaviyle izole ediliyor. Gerekirse ilaçla da tedavi destekleniyor” dedi.
Türkiye’de genellikle internet bağımlılığının ergenlik çağındaki çocuklarda sıkça rastlandığını belirten Dr. Nurmedov “İnternet toplumsal yapıyı ve davranışları da doğal olarak değiştiriyor. Artık her şeyin sanalını yapıyoruz. Sanal alışveriş, sanal kumar, sanal sohbet... Artık komşu ziyaretlerine gittiğimizde hal-hatır sormadan önce internet şifresini soruyoruz” diye konuştu. Merkezin psikiyatri uzmanı Dr. Cemal Onur Noyan ise internet bağımlılığı konusunda ailelere çok büyük görev düştüğünü vurguladı. Dr. Noyan şunları söyledi: Anne-baba akıllı telefonla uğraşıyorsa çocuğa da yapacak bir şey kalmıyor. Bilgisayarla işimiz varsa bunu çocuk yattıktan sonra yapmalıyız. Çocuğa internetle ilgili direk yasaklayıcı veya kötüleyici mesajlar yerine spora yönlendirmeli ailece yapılabilecek sosyal aktiviteler planlanmalı.
Sanal dünya sizi ne kadar esir aldı?
Aşağıdaki kriterlerden 5’ini taşıyorsanız ya da çevrenizde taşıyan birileri varsa internet bağımlılığı ile karşı karşıyasınız demektir:
Sürekli internete girmeyi düşünmek.
Giderek artan internete grime ihtiyacı.
Bırakmak isterken başarısız girişimlerde bulunmak.
İnternet kesildiğinde huzursuzluk, gerginlik yaşamak.
Planlanandan fazla internette kalmak.
İnternetten dolayı sosyal hayatın aksatılması, çevreyle ilginin azalması.
İnternet bağımlılığını reddetme, yalan söyleme.
Sorunlardan kaçmak için internet araç olarak kullanma.