Başbakan Erdoğan tarafından açıklanan demokratikleşme paketini Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) değerlendiren Efkan Özçimen, paketten beklentileri olduğunu ve bunun boşa çıkmadığını söyledi. Özçimen şunları kaydetti: "Bu paketten beklentilerimiz vardı. Aslına bakarsak paketteki Romanları çok ilgilendiren bir konu nefret suçlarıydı. Romanlar, son zamanlarda nefretle ilgili ırkçı saldırılara maruz kalmıştı. Kişisel ferdi olaylar, Roman topluma saldırılarla sonuçlanmıştı. Maalesef bunların birçoğu da cezasız kalmıştı. Bu pakette Romanları ilgilendiren en önemlisi nefret suçlarının cezalarının artırılmasıydı."
"ENSTİTÜ ÖNEMLİ HİZMETLER YAPACAK, ARTIK KENDİ DİLİMİZİ KONUŞMAK İSTİYORUZ"
Demokratikleşme paketinde yer alan 'Roman Dil ve Kültür Enstitüsü' kurulması yönündeki gelişmeyi değerlendiren Özçimen, enstitütünün önemli hizmeter yapacağını söyledi. Özçimen, "Romanlar kendi dillerini konuşmak istiyor. Üç bin yıllık bir dil Romanist dilini tekrar yaşatılmasını, yeniden Romanlara kazandırılması için bu enstitü önemli çalışmalar yapacak. Üniversitelerin yapacağı akademik çalışmalar çocuklarımıza daha doğru bilgiler aktarılmasında önemli rol oynayacak. Romanların biraz daha pratikte çözüm üretim noktasında da beklentilerimiz vardı. Somut, kalıcı eğitimle alakalı bir çözüm bekliyorduk. Roman vatandaşlarımızın yüzde 70'i eğitimsiz. Çocuklarımız ilkokul ve ortaokul. Ortaokuldan sonra liseye gidemiyor, çünkü ekonomik sorunlar var, çadırda kalıyor. Bunların çözüm noktasında biraz daha pakete ilave edilebilirdi." diye konuştu.
Her şeye rağmen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın pakette Romanlara yer vcermesinin sevindirici olduğuna dikkat çeken Özçimen şöyle devam etti: "Türkiye Cumhuriyeti'nin Sayın Başbakanı çıkıp her ortama Romanları da ilave etmesi Romanlar açısından gurur verici. Buradan Başbakan Erdoğan'a teşekkür ediyoruz. Pakette unutulmadık, enstitü de olsa unutulmadık. Demokratikleşme kolay bir süreç de değil. Önümüzdeki pakette inşallah biz de sürece dahil edilip görüşlerimiz alındığı zaman paketler daha verimli olur diye düşünüyorum. Sadece hükümetin değil de Romanların, Kürtlerin, Lazların, Çerkezlerin de görüşü alınıp paket hazırlanırsa, ülke için daha hayırlı olur. Sonuçta hükümetin, Başbakan Erdoğan'ın yaptığı ülke için, şahsı için değil. Demokratikleşme paketinin Türkiye'ye hayırlı olmasını diliyoruz."
BAŞBAKAN ERDOĞAN NE DEDİ?
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, demokratikleşme paketini açıklarken Romanlara yönelik şu ifadeleri kullanmıştı: "Roman Dil ve Kültür Enstitüsü kuruyoruz. Roman vatandaşlarımızın dil ve kültürleri ile karşılaştıkları sorunlara yönelik olarak araştırmalar yapmak, çözüm önerileri üretmek amacıyla bir ilimiz üniversitesi bünyesinde, 'Roman Enstitüsü' kuracağız. Roman vatandaşlarımızın yaşam şartlarının iyileştirilmesi ve eğitim alanındaki sorunların giderilmesi için adımlar atıyoruz. Bu amaçla, 2009 yılında Türkiye'de ilk kez gerçekleştirdiğimiz Roman Çalıştayı sonrası başlatılan çalışmaları hızlandırıyoruz. İlgili bakanlık ve kurumlarımız çalışmalarını hızla tamamlayacaklar. Özellikle barınma noktasında Roman vatandaşlarımız için çok önemli bir adım attık ve TOKİ eliyle Roman konutları üretmeye başladık. Edirne, Çanakkale, Sakarya, Bursa ve diğer birçok il, ilçemizde bu inşaatlar devam ediyor. Onların kültürlerine yönelik bir hassasiyet içerisinde projeler hazırlanıyor ve inşaatlar da bu şekilde gerçekleştiriliyor."