
Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenen BRICS yani Brezilya-Rusya-Hindistan-Çin ve Güney Afrika Liderler Zirve'sinde 'daha kapsayıcı ve eşitlikçi bir küresel geleceği şekillendirmek için' bir araya gelindiği haberi geldi.
'Daha kapsayıcı ve eşitlikçi' ifadesinin güderek daha anlam bulduğu daha doğrusu aranır olduğu günümüzde BRICS içeriği dikkatle takip edilen toplantılardan biri oldu.
Nedeni ise şu grafikte kendini gösteriyor.
Salgının 21. yüzyılın 'miladı' olduğunun bir başka göstergesi de bu grafikte görülüyor.
G7 ülkelerinin yerini BRICS ülkelerine bıraktığı alanlardan birisi de GSMH yani Gayrisafi millî hasıla oldu.
BRICS içerisinde ise yıllık %7,2 GSMH büyümesi ile Hindistan küresel güneyde öne çıkıyor.
Rio de Janeiro'daki 17. BRICS Zirvesi'nde ekonomik işbirliği ve küresel finans kurumlarının reformuna odaklanmasını artırarak BRICS'i Batı hakimiyetine karşı bir denge unsuru olarak konumlandırdığı iddia ediliyor.
'Karşılıklı saygı ve paylaşılan büyümeye' vurgu yaparak BRICS'in etkisini artırarak Yeni Kalkınma Bankası'nın 35 milyar dolarlık proje onayları gibi girişimleri hızlandırma potansiyeline sahip olduğu belirtiliyor.
Aktif katılımıyla gerçekleşen bu zirve, çok kutuplu bir dünyaya doğru önemli bir adımın sinyalini veriyor, küresel ticaret dinamiklerini etkiliyor ve önümüzdeki yıllarda uluslararası ekonomik politikaları yeniden tanımlayabilecek sonuçlar sunuyor.
Zirvenin 17.'sinin teması ise "Küresel Güney İşbirliğini ve Daha Kapsayıcı ve Sürdürülebilir Yönetimi Güçlendirmek".
Küresel yönetişim reformu, barış ve güvenlik, çok taraflılığı güçlendirme, yapay zekanın (AI) sorumlu kullanımı, iklim eylemi, küresel sağlık ve ekonomik ve finansal iş birliği gibi konulara odaklanılıyor.
Bu başlıklar başka bir dizi başlığı çağrıştırıyor insana: Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri.
Hedefler benzer olunca 'koordine edilse' demeden de geçemiyor insan.