Sakin ve sessiz büyüme yolunu belirleyen Çin, savaşmadan kazanma mantığını fiilen gerçekleştirmekte.
Bir taraftan Rusya ile ilişkilerini geliştirmekte, diğer taraftan Rusya'nın Pasifik'te pek fazla aktif olmasını orta menzilli roketlerin oralara getirilmesini yıllardır istememekte! Yani uzun vadede Rusya ile Çin arasında gerilimin işaretini, Çin'in Rusya hinterlandına uzanma gayretinin giderek açık ve net görmekteyiz.
Orta Asya çok hem de çok önemlidir. İpek Yolu güzergahı; geleceğin yeni ticaret hatlarının önemli durakları ve ABD'nin başını çektiği Batı ittifakının, Orta Asya açılımı tamamlanmadan tam tersi yeni açılımlar için hamleler dizayn edilmekte.
Çin, Orta Asya'yı sessizce istila yolunu tutmuş durmakta. Tüm boş ve boşaltılmış topraklarda Çinli işadamları bir şeyler yapmakta! Rusya'nın Sibirya-Altay bölgelerinde de aynı durum söz konusudur.
Fransa, Cezayir topraklarında tarım üretimİ için nasıl bir alan oluşturduysa, Çin şu anda savaşmadan bunları yavaş yavaş yapmakta. Kazakistan özellikle Çin için arzu edilen boş araziler sahibi. Kazakistan'ın etnik kimlik üzerine dizayn etmeye çalıştığı adımların bir kısmı da "Çin için set dizaynı" gibi yorumlanmakta. Kazakistan Devleti'nin isminin "Kazak Cumhuriyeti" gibi yeni isimle değiştirilme teklifi de, bir nevi Çin'in önüne yeni set çekme taktiği olarak okunabilir. Orta Asya'da Özbekistan milli kimlik ve dini değerler açısından çok ama çok anlam taşıyor. Derin kodların barındığı bir yer. Rusya'nın ısrarla üzerinde bir şeyler "inşa etmediği" yerin ismi de Özbekistan'dır.
Çin sadece genişleme için toprak arayışında değil. Hem de jeostratejik konumunu pekiştirme konusunda kendisine yeni alanlar açmakta. Yeni hatlar ve yeni ticaret yolları, Çin için kendi kontrolünde olan bölgeler ile güvenli anlam taşıyor. Dolayısı ile Çin için Orta Asya, kendine belirlemiş hinterlanttır. Yani aynı bölgeye Türkiye-Rusya-İran'ın da bağları olduğu için bu durumda sessizce ilerleyen Çin ile sessizce ileride sorunlu konuların devreye gireceği açıktır.
Rusya bunun farkında ve Çin kızdırmayın bir şeyler yapma peşinde. Hatta kendi topraklarında, Çin işadamlarının parsel parsel orman aldıkları bölgelerin, ileride kendilerine sorun olarak meydana çıkacağının da farkında. Rusya ve Kazakistan, Çin için genişleme ve büyüme alanı olarak gördüğü muazzam bölgeler. Diğer taraftan da tarım projeleri var buralarda. Pazarlara çıkarılan yeni tarım ürünleri. Hatta bir hafta içinde yetiştirilen domates ve patates gibi ürünlerin şekli, tadı, kokusu her şeyi bir tuhaf. Rusya bu konuyu gıda güvenliği açısından değerlendirmeye başladı! Her şey değişiyor. Kodlarla oynama dönemindeyiz. Ve bu kodlarla sadece İsrail, Amerika, Fransa gibi Batılı güçler değil, Çin de derinden oynamakta. Hem de sessiz ve parasını kamufle ederek. Aman dikkat!