Bu aralar mali müşavir dostlarımız ve işverenler önemli bir sorunla boğuşuyor. Konu aslında belki yüzbinlerce işyerini ilgilendiriyor ama işyerlerinin birçoğu bu sorundan haberdar değil. Konu işyerlerinin ödediği kısa vadeli sigorta kolu primini etkileyen işkolu koduyla ilgili.
Sosyal güvenlik sistemimizde kısa vadeli sigorta kolu primleri işin tehlikesi ve niteliğine göre farklılık göstermektedir. Bu da işverenlerin ödeyeceği SGK primini etkilemektedir.
20/6/2012 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasasının yürürlüğe girmesi ile birlikte sigortalı işçi çalıştıran tüm işyerlerinin 6 basamaklı NACE Rev.2 kodlarının tespitinin zaruri hale geldiğinden dolayı e-bildirge sistemi içerisinde yer alan 6 basamaklı NACE kodunun seçilmesi 2012 Ağustos bildirgesi onaylanırken zorunlu tutulmuştu.
Özellikle işyeri dosyalarının açılırken SGK tarafından yanlış ve hatalı işkolu kodu verilmesi, işverenlerin yaptıkları işi tam olarak belirtmediğinden hatalı işkolu kodu ile işyeri dosyası açılması veya kurumun NACE kod sistemine geçerken yapılan hatalardan dolayı bugün bir çok işyerinin NACE kodu yapılan işe uyumlu değildir. Ayrıca sendikalarla ilgili sayıların da belirlenmesinde hatalı veriler kullanılacağından ciddi sorunlar yaşanacaktır.
Örneğin bir işyerinde “Motosiklet ve ilgili parça ve aksesuarların ticareti, bakımı ve onarımı” yapılmasına rağmen hatalı olarak “Kurtarma gemilerinde yapılan bütün işler.” verilince ödenecek kısa vadeli sigorta kolu prim tutarı da 2-3 katına çıkıyor.
Yine bir diğer işyerinde “lokanta işi yapılırken” yapılmasına rağmen hatalı olarak “Karayolu ile yük taşımacılığı” verilince ödenecek kısa vadeli sigorta kolu prim tutarı da 2-3 katına çıkmış ve yıllardır da kendisinden fazla fazla prim alınmış. Yine ofislerde yapılan iş, “Taşkömürü madenciliği” olarak tescil edilince aynı prim 5-6 kat fazla ödenmiş yıllarca.
İşte tam SGK’ya bu hatalı kodları değiştirmesi için bir fırsat çıkmışken maalesef bunu değerlendiremiyor. SGK tarafından yapılan işkolu kodlarının düzeltilmesine ilişkin açıklamalar işverenlerin ve mali müşavir meslek mensuplarının sorununu çözmekten uzak olduğu görülüyor.
Hatalı kodları düzeltmek için Sosyal Güvenlik Merkezlerine dilekçe ile başvurulması, işverenlerin ve meslek mensuplarının daha fazla bilgi ve belge getirmeleri istenilmesi işlemleri çoğalmakta, yersiz ve gereksiz şekilde denetime sevk edilmekte ve yapılan bu uygulamalar neticesinde işverenler ve meslek mensupları arasında infial oluşturuyor.
Sistemde İşverenlere ve Mali Müşavirlere doğru işkolu kodunu seçmesine izin verilmediği için gereksiz bürokrasi, emek ve zaman kaybı oluşturuluyor. SGK sorunun çözümü için; sistemde işveren ya da meslek mensubunun işkolu kodu menüsü üzerinden seçim yaparak-yazarak işlem yapmasına izin verebilecek bir düzenlemenin ivedilikle yapılması gerekiyor.
Okurumuzun sorunu çözüldü
27/09/2012 tarihli Star Gazetesindeki köşe yazımızda 48221419.3 Emekli Sandığı sicil numarasıyla yetim aylığı almakta olan okurumuz Naciye İNCİRLİ’nin evlenme yardımının (çeyiz parası) ödenmediğini gündeme almış ve “ SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürü sayın Cevdet Ceylan beyin bu tür konulara olan hassasiyetini biliyorum. Umarız konuya el atar ve en kısa zamanda sorununuz çözülür.” demiştim. İşte sayın Cevdet Ceylan bey bizi yanıltmadı ve konuya hassasiyet göstererek okurumuzun sorunu çözmüş oldu. Okurumuz almakta olduğu aylığın evlenme sebebiyle kesilmesi sonucunda tarafına 5434 sayılı Kanun hükümleri doğrultusunda evlenme yardımı (çeyiz parası) tahakkuku yapılmış olup, söz konusu tutar banka şubesine gönderilmiştir. Okurumuz önümüzdeki birkaç gün içinde ilgili banka şubesinden evlenme yardımını (çeyiz parasını) alabilecek. Okurlarımız adına da Cevdet Ceylan beye teşekkür ediyoruz. twitter/resulkurt34