Yılbaşı gecesi Taksim’de taciz haberleri yaklaşık 10 yıldır yapılıyor, çoğu kanalda dakikalarca ve ilk haber olarak veriliyor. Özendirici bir yanı var mı bunun?
Tacizcilerin haber bülteni seyreden insanlar olmadıkları iddia edilebilir ama ortaya çıkan tablo bir nokta daha var. Normal aileler bu taciz haberlerini seyredince özenle Taksim’den uzak duruyorlar.
Geriye turistler ve bir şekilde Taksim’de taciz olağan hale geldi fikrine kapılanlar kalıyor. Ondan sonra da her sene aynı rezillik. Televizyonlar bir sene bu taciz haberlerini vermeseler emin olun manzara değişir.
Nereden biliyorsun derseniz, hafızamızda örnekleri var. Televizyonlar 2003 yılında Boğaziçi Köprüsü intihar şovlarını uzun uzadıya haber yapıyorlardı. Sonra Kanal D ve ardından diğerleri bu şovların haberlerini yapmamaya karar verdi. Sonuç mu intihar şovlar bıçak gibi kesildi. Bu taciz rezilliğini durdurmak için de tek yapılması gereken şey bu...
Stüdyo programları...
Yılbaşı gecesi reytinglerine bakınca diziler yüzünden normal zamanlarda ihmal edilen stüdyo programlarının gücünü görüyor insan. O Ses Türkiye Yılbaşı Özel ve Ben Bilmem Eşim Bilir Yılbaşı Özel geceye damga vuran yapımlar oldular.
Burada en önemli ayrıntı şu, her iki program da normal zamanda da seyirciyle buluşuyor. Tek gece için üretilmiş programlar değil yani bunlar. O yolu deneyenler de oldu.
Mesela Show Tv sadece Alişan ve Çağla Şıkel üzerinden özel bir yayınla yürümeye çalıştı ama olmadı.
Dikkat çeken bir başka nokta daha var. İnsanlar sadece müzik değil gülmek istiyorlar. Zirveye oturan iki iş de insanları güldürmeyi başardı. Çok eski yıllarda yılbaşı gecesi saat 24.00’te TRT’de kimin ekrana çıkacağı konuşulurdu.
Bir dansöz Nesrin Topkapı meselesi olurdu bir de Orhan Gencebay TRT ekranında olur mu olmaz mı tartışması. Bu işler çok geride kaldı artık ama televizyonların da daya müziği gitsin fikrinin dışına çıkmaları lazım...
Gelecek digital dünyanın...
Yılbaşı gecesi televizyon ya da radyo dışında artık daha önemli bir seçeneğimiz var o da dijital platformlar. Dijital platform deyince aklınıza sadece Digiturk ya da D-Sart gelmemeli artık.
Cep telefonlarına indirilen uygulamalarla aynı anda 20’e yakın müzik türünde yayın yapan radyolardan birini seçme şansına kavuşuyorsunuz.
Sevdiğiniz şarkıyı dinliyor, beğenmediğiniz şarkı çıkarsa bir başka müzik türüne güdüyorsunuz ki ekranda o an hangi şarkının çaldığı ve kimin söylediği bilgisi olduğu için belirleyen hep siz oluyorsunuz.
31 Aralık gecesi zamanımın büyük kısmını Dijibox’ta geçirdim. İki tenordan My Way, İbrahim Tatlıses’ten Yalan, Ali Ekber Çiçek’ten türküler, Sibel Can ve Güzide Kasacı’dan sanat musikisinin güzel eserlerini dinledim.
Sonuç mu, sonuç şu, gelecek dijital dünyanın...