Tüm Yazarlar
Bekir S. Gür Yazıları
Liseye geçiş sisteminde makulü aramak
Bekir S. Gür
OECD ülkeleriyle kıyaslandığında, Türkiye, okullar arası başarı eşitsizliğinin en yüksek olduğu ülkelerin başında gelmektedir. Bunun birinci nedeni liselere sınavla öğrenci alınmasıdır.
Üniversite kamp mı, kampüs mü?
Bekir S. Gür
Şöyle bir haber düşünelim: “Kemal Kılıçdaroğlu, Erciyes Üniversitesi’ne yaptığı ziyarette bir grup öğrenci tarafından protesto edildi ve kampüse girişi engellendi.” Ya da şöyle: “Devlet Bahçeli’nin Dicle Üniversitesi’nde yapacağı konuşma öğrencilerin olay çıkarması dolayısıyla iptal oldu.” Veyahut şöyle: “Selahattin Demirtaş’ın Aksaray Üniversitesine yaptığı ziyareti protesto eden öğrenciler, konuşmayı dinlemeye gelen kişilere taş ve sopalarla saldırdılar.” Acaba bu olaylara nasıl tepki verirdik veyahut bu olaylara nasıl vermek gereklidir?
YÖK’ü rejim muhafızlığından kurtarmak
Bekir S. Gür
İlk defa ciddi bir siyasi kriz olmaksızın yükseköğretim yasa taslağının gündeme gelmesi oldukça önemlidir. Taslağın yasalaşma potansiyelini artıran en önemli husus da budur. Bununla birlikte, üniversiteler hala yükseköğretim meselesini sloganlarla tartışmakta, yeniliğe direnç göstermektedir.
4+4+4 üzerine erken bir bilanço denemesi
Bekir S. Gür
Birinci sınıf öğrencisiyle sekizinci sınıf öğrencisini aynı mekânda eğitmenin hiçbir pedagojik gerekçesi olmadığı için sekiz yıl kesintisiz eğitimin savunulması zaten güçtür. Bununla birlikte, gerek fiziksel altyapı gerekse de beşeri altyapı düşünüldüğünde, 4+4 yerine 5+3’ün tercih edilmesi, kademeli eğitime geçişi daha da kolaylaştırırdı.
Ötelenmiş bir sivil eğitim reformu
Bekir S. Gür
Eğitim, bugüne kadar ağırlıklı olarak askeri darbe ve müdahaleler sonrasında yapılan anayasa ve yasalar tarafından belirlenmiştir. 28 Şubat dönemindeki eğitim düzenlemelerinin MGK, YÖK ve Danıştay tarafından yapıldığı unutulmamalıdır. Türkiye’de seçilmiş siviller ilk defa bu kadar kapsamlı bir eğitim düzenlemesi yapmışlardır.